Speciaal

TELEVISIE

2Vandaag Verkeer en vervoer staat in deze thema-aflevering naar aanleiding van de verkiezingen centraal. In de uitzending, deels rechtstreeks uit het hoofdkantoor van de ANWB in Den Haag, onder meer een Nipo-enquête en een discussie tussen het kamerlid Eurlings (CDA) en aankomend kamerlid Duyvendak (GroenLinks) (17.30 uur, Nederland 2).

Netwerk Leefbaar Eindhoven stelt alles in het werk om gratis openbaar vervoer mogelijk te maken, in navolging van het Vlaamse stadje Hasselt. Verder aandacht voor de Franse presidentsverkiezingen (20.30 uur, Nederland 3).

DOCUMENTAIRE

Urbania geeft door middel van portretten van markante inwoners een beeld van het leven in de Randstad. Geportretteerd worden: Daniel Rey Piuma, die 21 jaar geleden op uitnodiging van het Koninklijk Huis als politiek vluchteling uit Uruguay naar Nederland kwam; op de dag voor het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima werd hij wegens belediging van de kroonprins opgepakt; Christiaan Tamminga, Nederlands enige polsstokhoogspringer die meedraait met de internationale top, maar desalniettemin redelijk onbekend is; en Gerrit Vos, creatief directeur van het Utrechtse binnenhuisarchitectenbureau 'Workshop of Wonders'; net nu dat bureau succes heeft wil Vos alweer weg (20.00 uur, Nederland 3).

Andere Tijden, historisch magazine, laat het eerste grote verkiezingsdebat op de Nederlandse televisie zien: dat uit maart 1966, toen onder leiding van Ferry Hoogendijk Schmelzer (KVP), Roolvink (ARP), Toxopeus (VVD), Nederhorst (PvdA) en Beernink (CHU) met elkaar in debat gingen. Ook opnames van het debat een jaar later tussen Den Uyl (PvdA), Biesheuvel (AR), Toxopeus (VVD) en Klompé (KVP). Bovendien in 'Andere Tijden' een reportage over de anticommunistische rellen in Amsterdam in 1956, na de Russische inval in Hongarije (20.30 uur, Nederland 3).

Offspring Canadese documentaire uit 2001 van de filmmaker Barry Stevens. Hij ontdekte dat hij een van de eerste baby's was die via kunstmatige inseminatie werd verwekt. In deze documentaire gaat hij op zoek naar zijn (naar schatting) meer dan tweehonderd halfbroers en halfzussen. Zijn uiteindelijke doel is zijn biologische vader te vinden (23.55 uur, Nederland 3).

PRAATPROGRAMMA'S

Voor je kiezen In de aanloop naar de verkiezingen voelt de Ikon lijsttrekkers van tien landelijke partijen aan de tand. deze keer: Ad Melkert, lijsttrekker van de PvdA (22.25 uur, Nederland 1).

RADIO

De Ochtenden In 'Het Interview' (9.00 uur, Radio 1) een gesprek met Henk te Velde, hoogleraar politieke cultuur, over zijn nieuwe boek 'Stijlen van leiderschap'. Een gesprek over Wim Kok, Pim Fortuyn, Gerhard Schröder, Chirac en Le Pen. Hoe was het leiderschap van oude voormannen als Den Uyl, Kuyper, Colijn en Thorbecke? In 'Het Buitenland' (10.00 uur, Radio 1) analyseert Rinke van den Brink, auteur van diverse boeken over extreem-rechts, het succes van Le Pen in Frankrijk. Ook een reportage van Minka Nijhuis uit Afghanistan en fotografe/journaliste Irene Slegt over ex-guerrillaleider Xanana Gusmao, die vorige week president werd van Oost-Timor. Politicoloog Fred Grunfeld praat over de invloed van mensenrechten op het buitenlandbeleid van Nederland gedurende de afgelopen 25 jaar. In 'Het Onderzoek-Noorderlicht' (11.00 uur, Radio 1) een zoektocht naar schuld en schaamte bij Marokkaanse Nederlanders en een gesprek met Ellen van Donk naar aanleiding van haar oratie als bijzonder hoogleraar limnologie in Nijmegen. Limnologie is een wetenschap die zich bezighoudt met de manier waarop levende wezens als algen, vissen en watervlooien met elkaar communiceren om zo hun lot -opgegegeten te worden- te ontlopen.

Plein Publiek Heidi Iepema praat met Rosemarijn Roes over kindergeluk: hoe ga je om met conflicten met kinderen, wat doe je als het kind niet luistert, et cetera. Roes schreef er een boek over (10.00 uur, 747 AM).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden