Speciaal

TELEVISIE ACTUALITEITEN

Tijdens een besloten vergadering, die in een privé-woning wordt gehouden om journalisten te ontlopen, registreert een eenvoudige camera deze bijeenkomst en geeft een onthullende kijk op de gebeurtenissen van die avond. In de documentaire komen aan het woord: partijvoorzitter Jan Nagel, campagneleider Kay van de Linde, bestuursleden Broos Schnetz en Willem van Kooten en de vader van Kay, oud Avro-directeur en oud 'Tros Aktua'-man Wibo van de Linde (zie ook pagina 2, 19.30 uur, Nederland 2).

Typisch Fortuyn Peter van der Vorst blikt een jaar na de moord terug op het bewogen leven van Pim Fortuyn. Verschillende betrokkenen vertellen over hun ervaringen met Fortuyn, van journaliste Wouke van Scherrenburg tot Paul Witteman, die met Fortuyn op school zat. Andere geïnterviewden zijn: Theo van Gogh, Abdullah Haselhoef, Henk Westbroek, Ferry Hoogendijk, Herman Heinsbroek, Jan Marijnissen en huishoudster Sjaan Wanner-Welten (20.30 uur, RTL 4).

De Messias-een visie op Pim Fortuyn Er zijn talrijke manieren om naar Pim Fortuyn te kijken, de man die het Nederlandse politieke landschap omploegde om aan de vooravond van zijn 'oogst' door dodelijke kogels getroffen te worden. Een jaar na de tragedie zendt de KRO-televisie de documentaire 'De Messias, een visie op Pim Fortuyn' uit, waarin programmamaker Fons de Poel zijn visie ontvouwt over 'het verschijnsel' Fortuyn. De film opent met het debat dat de 'Netwerk'-presentator ooit leidde tussen Fortuyn en diens belangrijkste politieke opponent Melkert. In dat twistgesprek zet de PvdA-lijsttrekker Fortuyn tot twee keer toe neer als een welhaast messianistische figuur. 'U heeft het zelf geschreven', roept Melkert hem toe, verwijzend naar 'De Puinhopen van Paars', Fortuyns politieke testament. Wellicht een poging om 'Pims bijbel' in het belachelijke te trekken. Maar het zou ook kunnen dat Melkert Fortuyn beter begrepen heeft dan vele anderen. De kern van de documentaire is in elk geval dat in de opmars en ondergang van Fortuyn religieuze dimensies zijn te herkennen (21.00 uur, Nederland 1).

De moord op Pim Fortuyneen jaar later Leo de Later presenteert deze SBS 6-'special', waarin aandacht wordt besteed aan de sterfdag van Fortuyn. Met onder meer niet eerder uitgezonden interviews met de broers van Fortuyn, Simon en Marten, die vertellen over de jeugd van hun broer en het leven in het gezin Fortuyn (21.55 uur, SBS 6).

DOCUMENTAIRE

Factor Beschilderde kraakpanden, gammele woonwagens, graffiti en jongeren met hanenkammen. Menigeen wil alternatieve creatievelingen het liefst de stad uit hebben. Maar sinds enkele jaren worden dure projecten gefinancierd om deze 'vernieuwers' binnen de stadspoorten een plaats te geven. De oude economie kan niet zonder de creatieve impuls van mensen die nieuwe ideeën aandragen. Alleen al Amsterdam heeft de laatste jaren 28 miljoen euro uitgegeven om het de 'creatieven' naar de zin te maken (23.23 uur, Nederland 1).

PRAATPROGRAMMA'S

Het Elfde Uur Vanavond in 'Het Elfde Uur' een gesprek met Henri Beunders over Pim Fortuyn en de invloed van de media. Yvette Lont, deelraadslid voor de ChristenUnie, vertelt over haar boek 'Van prostituee tot politica'. Daarnaast is een betrokkene bij de formatie te gast (21.58 uur, Nederland 1).

Barend & Van Dorp besteden aandacht aan de vorig jaar op 6 mei vermoorde politicus Pim Fortuyn met (onder voorbehoud) Firouze Seroual, oud-Tweede-Kamerlid voor de LPF, en Albert de Booij, directeur van de Speakers Academy en organisator van een herdenkingsconcert voor Fortuyn in Rotterdam (22.30 uur, RTL 4).

Vinger aan de Pols Pia Dijkstra presenteert een nieuwe reeks van dit praatprogramma over medische onderwerpen. Vanavond aandacht voor zelfmoord. Onder anderen schrijver Rogi Wieg en weduwe Xandra Brood doen hun verhaal (22.43 uur, Nederland 1).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden