Speciaal

TELEVISIE ACTUALITEITEN

DOCUMENTAIRE

South Africa: death of apartheid is een driedelige documentaire waaruit onder meer blijkt dat de Zuid-Afrikaanse president Botha jarenlang in het diepste geheim onderhandelde met Nelson Mandela, in de hoop dat deze zich liet omvormen tot het boegbeeld van de Nationale Party (23.55 uur, Ned. 3).

Urbania Stuart Wild is geboren uit de verkrachting van zijn moeder. Dat heeft zijn toekomst grotendeels bepaald. Na een moeilijke jeugd lijkt hij nu zijn draai te hebben gevonden. Hij is beroepsgokker geworden en hij wil olympisch kampioen hoogspringen worden. Verder Moussa Tselms, enig kind van Russische ouders die enkele jaren geleden naar Nederland zijn gekomen en Jaap de Kriek, die op een boot in de Utrechtse grachten woont (19.58 uur, Ned. 3).

Andere tijden stort zich op de spannendste dopingaffaire uit de Nederlandse sportgeschiedenis, de zaak-Sjeng Collard. Deze verzorger van de olympische wielerploeg werd in 1968 in Mexico op het vliegtuig gezet nadat gebleken was dat hij, zonder medeweten van de ploegartsen, zijn renners (Zoetemelk, Den Hertog, Pijnen en Krekels) verboden middelen had toegediend. Ook aandacht voor zwemster Sita Posthumus, die na de Spelen van 1960 naar buiten bracht dat er in de zwemsport op grote schaal stimulerende middelen werden gebruikt (20.30 uur, Ned. 3).

PRAATPROGRAMMA'S

Jacobine Geel spreekt met de filosoof Luuk van Middelaar en de econoom Arjo Klamer over de vernietigende of scheppende kracht van geld. Leidt het wereldwijde kapitalisme tot een 'uitverkoop van de beschaving'? (22.50 Ned. 1).

Barend & Van Dorp ontvangen Susan Smit, een moderne heks. Ook schuift de burgemeester van Stedebroeck aan tafel, Jan Haanstra. Hij vertelt over de aanslag op zijn leven (22.30 uur, RTL4).

De Gids Matthijs van Nieuwkerk praat met Aad van den Heuvel, Hansje Bunschoten en Johan Derksen over de invloed van tv op hun leven (23.15 uur, Ned. 3).

SPORT

Studio sport doet rechtstreeks verslag van het WK wielrennen op de weg in Portugal met de tijdrit voor mannen onder de 23 jaar en de junioren vrouwen (13.00 uur, Ned. 2).

Sportjournaal heeft aandacht voor het WK wielrennen op de weg in Portugal (18.40 uur, Ned. 2).

Studio sport, na elven staat stil bij de volgende wedstrijden in de eredivisie: RKC-De Graafschap, FC Twente-Willem II, AZ-PSV, Nac-Roda JC (22.40 uur).

AMUSEMENT

Man bijt hond In de eerste aflevering van dit programma dit seizoen de groots opgezette liedjeswedstrijd Dingflofbipsfestival, de jacht op het Europese volkslied, nu de euro voor de deur staat. Jaques en Hedy d'Ancona zitten in de jury. Verder in 'De uitlaatklep' de inwoners van Zaltbommel (19.00 uur, Ned. 1).

RADIO

Plein publiek praat over de problemen van extreem kleine mensen, achondroplasten of -in de volksmond- lilliputters (10.00 uur, 747 AM).

Een leven lang schetst een radioportret van Prof. dr. Kristofer Schipper, sinoloog/antropoloog en waarschijnlijk de enige tao-meester in het Westen. Tot zijn levenswerk behoort de vertalig van de taoïstische canon, een verzameling van 1500 publicaties over het taoïsme, een van de volksreligies in China (16.00 uur, 747 AM).

De avonden In 'Music-Hall' Wim de Bie, P.F. Thomése, L.H. Wiener en J.P. Guépin. En muziek van de zanger/gitarist Bart Jan Baartmans, begeleid door het Music-Hall Orkest. Verder een gesprek met filosoof/socioloog Gabriël van den Brink over het boek 'Geweld als uiting', waarin hij pleit voor een beschavingsoffensief. In 'Meesterwerken uit de Afrikaanse popmuziek' muziek van 'Orchestre Baobab' uit Dakar (22.02 uur, 747 AM).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden