Speciaal

TELEVISIE ACTUALITEITEN

In Netwerk o.a. aandacht voor het persoonlijke verhaal van een vluchteling uit Kaboel. Verder aandacht voor de aanvallen op Afghanistan (20.30 uur, Nederland 1).

Heilig vuur was afgelopen zondag, toen de Amerikaanse aanval op Afghanistan werd ingezet, aanwezig bij de Amsterdamse zender Amaie-tv. De zender wordt beschouwd als spreekbuis van de Afghaanse bevolking in Nederland. Hoe reageerde men toen de eerste bommen op Kaboel vielen? Verder een reportage over een Marokkaans gezin dat wordt geconfronteerd met veelvoorkomende vooroordelen over moslims (22.20 uur, Nederland 1).

DOCUMENTAIRE

Van Gewest tot Gewest staat in het teken van de populariteit van het nieuwe Buitenwonen, te zien in een reportage over het soort huizen, onder de noemer 'Gewild Wonen'. Staatssecretaris Remkes wil dat binnenkort maar liefst 30 procent van alle nieuwe woningen worden ontworpen en gebouwd in opdracht van particulieren. Exit projectontwikkelaars en saaie buitenwijken, hoopt ie. Waar dat toe leidt, is te zien in de wijk Waterland in het Groningse Stadskanaal. Een wijk met eigen ontwerpen, boven op elkaar en zeer verschillend. Een van de huizen is door een echtpaar zelfs eigenhandig ontworpen m.b.v. schaar, karton en lijm (19.00 uur, Nederland 3).

Noorderlicht is in gesprek met stadsarcheoloog Jerzy Gawronski, die ervan overtuigd is dat Nederland al een uitgebreide industrie had ver voor de eerste industriële revolutie. De VOC-werf die de stadsarcheoloog heeft gevonden op het voormalig industrieterrein Oostenburg in Amsterdam sterkt hem in die opvatting (20.00 uur, Nederland 3).

PRAATPROGRAMMA'S

In Gezondheidsplein aandacht voor verpleegkundigen in de huisartsenpraktijk. Onlangs konden de eerste afgestudeerden hun diploma ophalen. De verpleegkundigen moeten huisartsen werk uit handen nemen, het is de bedoeling dat zij zelfstandig een spreekuur verzorgen voor mensen met bijvoorbeeld astma en diabetes. Aansluitend houdt presentatrice Carla Honing een gesprek over het personeelstekort in de ziekenhuizen (17.33 uur, Nederland 1).

Rondom tien discussieert over de mammoetsalarissen van topmanagers in de ziekenhuizen. Ordinair zakkenvullen of een marktconforme beloning? (21.45 uur, Nederland 1).

SPORT

Studio Sport Rechtstreeks verslag van het WK wielrennen op de weg in Portugal met de tijdrit voor mannen over een afstand van 38,7 kilometer. Verslaggevers zijn Mart Smeets en Erik Breukink (13.40 uur, Nederland 2).

CULTUUR

Stardust Aandacht voor de première van de gangsterfilm 'Sexy beast', het debuut van de Engelse regisseur Jonathan Glazer. De film is een moderne film noir over gangster Gary, die zich heeft teruggetrokken uit het onderwereldmilieu en een onbezorgd leventje leidt in een buitenhuis in Spanje. Tot een oude collega hem overhaalt nog een keer een grote slag te slaan. Dat kan natuurlijk niet goed gaan (23.05 uur, Nederland 3).

AMUSEMENT

Lang Leve Henny, Kitty en Jules schetst een dag uit het leven van Kees, Henny en Jules, drie heteroseksuele mannen die ook 'een vrouw in zich weten' en daar, zij het soms na veel wikken en wegen, ook duidelijk uiting aan durven te geven. Kees is timmerman en gaat 's avonds en in zijn vrije tijd zoveel mogelijk als Kitty door het leven. Henny is getrouwd met Joke en directeur van een fabriek. Hoe makkelijk of moeilijk was het voor Joke om 'de vrouwelijke ik' van haar man te accepteren? (21.15 uur, Nederland 3).

RADIO

1 op de middag Drie jeugdige voetbalteams uit Kenia, Turkije en Brazilië zijn deze week in Nederland op uitnodiging van Mensen in Nood. De Braziliaanse kinderen wonen op een vuilnisbelt. Hier wilden ze dolgraag de Nederlandse vuilnisbelt zien, voordat ze bij voetbalclub NAC gingen trainen (14.00 uur, Radio 1).

In Schiffers.fm een reportage over Marco Borsato, die in het kader van een nieuwe campagne van War Child kookt voor zijn fans (14.00 uur, Radio 2).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden