SPECIAAL

TELEVISIE

A C T U A L I T E I T E N

De onderwerpen in Ontbijt TV zijn: Oost-Timor, de krapte op de arbeidsmarkt en de opvang op basisscholen die niet professioneel genoeg is (07.29 uur, Ned. 1).

In MiddagEditie aandacht voor de grote verschillen tussen Chinese erotische kunst en westerse porno, junks die na een jaar gratis heroïne terug dreigen te vallen in crimineel gedrag en de laatste ontwikkelingen op Oost-Timor (13.05 uur, Ned. 3).

Nu Willem-Alexander een katholieke vriendin heeft legt voorzitter Huysmans van de Raad van kerken in Studio RKK uit wat de kerken geleerd hebben van de commotie rond het huwelijk van Maurits en Marilène (16.32 uur, Ned. 1).

In 2Vandaag het derde deel van een serie over de val van de Berlijnse Muur, tien jaar geleden (17.35 uur, Ned. 2).

Netwerk heeft bijdragen over weduwen die Nederland worden uitgezet omdat ze niet lang genoeg getrouwd zijn geweest met een Nederlander en over kapper en masseur als secundaire arbeidsvoorwaarden (20.31 uur, Ned. 1).

D O C U M E N T A I R E

De nieuwe achtdelige serie Hotel gunt de kijker een blik in de keuken van het gedistingeerde Brittania Adelphi in Liverpool. Hoe gaat het personeel om met onvoorziene omstandigheden als voedselvergiftiging? (22.03 uur, Ned. 1).

P R A A T P R O G R A M M A ' S

In Het Blauwe Licht buigen de filosoof Bert van den Brink en de kunstenaar Jesse Rahman zich over beelden, banaliteit en onze verwachtingen van het kwaad. Dit naar aanleiding van de onlangs uitgezonden documentaire over het proces tegen Adolf Eichmann (19.56 uur, Ned. 3).

S P O R T

Studio Sport levert beelden van het EK-volleybalduel Nederland-Tsjechië en van de Open Amerikaanse tenniskampioenschappen. Ook een vooruitblik op de competitietopper Ajax-Feyenoord (20.30 uur, Ned. 2).

RADIO

Frits Spits ontvangt in Tijd voor Twee de Britse popmuzikant Sting, die net een nieuwe cd heeft uitgebracht. Daarop is ook Stevie Wonder te horen (12.02 uur, Radio 2).

In Rechtenkwesties aandacht voor het verleden van Jorge Zorreguieta, de opvattingen van bisschop Eijk en de gevolgen van het arrest-Boon/Van Loon. Nederland worstelt weer eens met de vraag of iedereen alles maar gewoon mag zeggen, nadat de toekomstige Groningse bisschop Eijk zijn visie op homoseksualiteit heeft verkondigd. Moet de rechterlijke macht zich met dit soort zaken bezighouden? De Amsterdamse hoogleraar Theo Rosier vindt van niet. Sandra Bhagandin van het Landelijk Bureau Racismebestrijding vindt van wel.

Wat heeft Jorge Zorreguieta uitgespookt tijdens het militaire regime in Argentinië? Dat is de vraag die de BVD mogelijk binnenkort moet beantwoorden. Voor de veiligheidsdienst is dit gesneden koek, omdat die jaarlijks 4000 mensen controleert op hun jeugdzonden. Roger Vleugel van de Vereniging Voorkoming Vernietiging (van BVD-dossiers) legt uit hoe zo'n onderzoek werkt en wat de waarde ervan is.

Voor 1981 bleven vrouwen na een scheiding vaak met lege handen achter. Met het arrest-Boon/Van Loon uit 1981 veranderde dat. Huisvrouwen kregen recht op een deel van het pensioen van hun gewezen partner. De Hoge Raad erkende hiermee voor het eerst de bijdrage van de niet-kostwinner aan de gezinseconomie. Elsbeth Boor van het Clara Wichmann Instituut vertelt over het arrest dat het pensioenrecht ingrijpend veranderde (13.30 uur, Radio 1).

In De Avonden gesprekken met de dichter Jean-Pierre Rawie, over zijn nieuwe bundel 'Geleende tijd', waarin ook vertalingen van onder anderen Borges en Blok, en met Ad ten Bosch, voormalig uitgever van dichteres Ida Gerhardt. Hij maakte over haar het boekje 'Gebroken lied', met herinneringen en brieven. Ook is de stem van Ida Gerhardt te horen (22.02 uur, Radio 5).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden