Speciaal

TELEVISIE ZATERDAG

2 Vandaag gaat verder over de oorlog in Kosovo, met onder meer een eigen reportage en een gesprek met Diederik Kramers, UNHCR-vertegenwoordiger in Nederland (17.35 uur, Ned. 2).

P R A A T P R O G R A M M A ' S

Onderwerpen van Het Lagerhuis: Kosovo, moeten politie en justitie meer instrumenten krijgen om drugsbaronnen te pakken en moeten ouders van spijbelaars naar een opvoedcursus? (21.05 uur, Ned. 3).

S P O R T

In Studio Sport een rechtstreeks verslag van het dubbelspel tijdens de Davis Cup-ontmoeting Frankrijk-Nederland en beelden van de WK korte baan zwemmen in Hong Kong (14.00 uur, Ned. 2). 's Avonds onder meer een samenvatting van de voetbalwedstrijd RKC-Vitesse (22.45 uur, Ned. 3).

A M U S E M E N T

Raymond van Barneveld heeft zijn Barney's Darts Show. Eerste aflevering van een spelquiz (19.30 uur, SBS 6).

Oud-atleten Ria Stalman en Jos Hermens timmeren erop los in Spijkertijd. Bijstand komt van het cabaretduo Lebbis en Jansen (20.10 uur, Ned. 3).

RADIO ZATERDAG

In Kopstukken praat SP-voorman Jan Marijnissen met Paul Witteman over zijn favoriete klassieke muziek. Hij legt uit waarom hij als niet-gelovige vooral wordt geboeid door religieuze werken (09.00 uur, Radio 4).

Kamerbreed stelt de notitie 'Veiligheid' van het CDA aan de orde. Kamerlid Theo Rietkerk licht toe en zijn D66-collega Olga Scheltema, voorzitter Joop Vogel van de Algemeen Christelijke Politiebond en woordvoerder Onno Bosma van de Algemene Onderwijsbond reageren (11.04 uur, Radio 1).

Spijkers met koppen gaat onder meer over het aanstaande EK voetbal (met KNVB-voorzitter Jeu Sprengers). Verder mythe en waarheid over de Europese politici, met onderzoeksjournalist Joep Dohmen en Europarlementariër Jan Willem Bertens (12.04 uur, Radio 2).

Willeke Alberti geeft gedurende een uur een concert in Volgspot Live (22.00 uur, Radio 2).

TELEVISIE EERSTE PAASDAG

A C T U A L I T E I T E N

Volgens de Israëlische militair historicus Van Creveld zal de Navo het verliezen van Milosevic. In Lopende Zaken geeft hij toelichting. Verder Eurocommissaris Van den Broek en Ed. van Thijn over de situatie op de Balkan (22.10 uur, Ned. 3).

D O C U M E N T A I R E

David Hockney in perspectief gaat over de legendarische artiest uit de jaren zeventig, die voor altijd geassocieerd zal worden met zijn schilderijen van jongens uit Los Angeles naast helderblauwe Californische zwembaden. Dit jaar zijn er in vijf Europese steden overzichtstentoonstellingen van zijn werk te zien.

De film volgt Hockney bij het vervaardigen van zijn meest recente werk, waarin hij probeert om ruimte en landschap met elkaar te verbinden in twee monumentale werken van 60 doeken die een weerspiegeling zijn van de Grand Canyon (18.30 uur, Ned. 1).

In Kruispunt ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van De Zonnebloem een film van Ireen van Ditshuyzen over het belang van vrijwilligerswerk in het leven van gehandicapte en alleenstaande ouders (22.05 uur, Ned. 1).

P R A A T P R O G R A M M A ' S

Dries van Agt en Willem Aantjes discussiëren in Buitenhof over 'de zaak Aantjes'. Was Van Agt vanwege politieke meningsverschillen uit op de val van Aantjes? (12.05 uur, Ned. 3).

In de eerste aflevering van Beurscafé vertelt de onlangs gestopte toptennisser Jacco Eltingh alles over sport, geld en aandelen. Hij heeft zich op het beleggen gestort en geeft advies in welke sportmerken je het best je geld kunt steken (13.30 uur, Net 5).

S P O R T

Studio Sport volgt rechtstreeks de Ronde van Vlaanderen en heeft, naar aanleiding van de wedstrijd PSV-Ajax, een interview met Ajacied Peter Hoekstra (12.10 uur, Ned. 2). Ook live de laatste twee enkelspelen tijdens het Davis Cup-duel Frankrijk-Nederland (13.02 uur, Ned. 3). In de vroege avonduitzending een samenvatting van een half uur van PSV-Ajax en beelden van NAC-Willem II (19.00 uur, Ned. 2). Later, in het blok Italiaans voetbal, onder meer een interview met de Argentijnse spits Batistuta van Fiorentina (22.00 uur, Ned. 2).

C U L T U U R

Reiziger in Muziek heeft als hoofdgast Hans Kerkhoff, de geestelijke vader van de Vara Matinee. Violiste Janine Jansen zal op Kerkhoffs verzoek werk spelen van Debussy (11.00 uur, Ned. 3).

In De tafel van Pam wordt gediscussieerd over het geruchtmakende boek 'Europese idealisten' van journalist Joep Dohmen (23.00 uur, Net 5).

RADIO EERSTE PAASDAG

Hugo Claus wordt 70 jaar en viert dat onder meer met een vraaggesprek in het Radio 1 Journaal. Vanaf half twee een interview met Frank de Grave, over minister zijn in oorlogstijd en over de bombardementen op Joegoslavië (12.00 uur).

Hoe is het om een echtgenoot met een andere vrouw te delen? Antropologe Catrien Notermans deed onderzoek naar polygame huwelijken en praat daarover in De andere wereld van zondagmiddag (13.02 uur, Radio 5).

In De andere wereld van zondagavond onder meer: een predikant kiest voor het commerciële circuit en wordt consulent bij KPMG (18.02 uur, Radio 5).

Harry Bannink praat in Uitgelicht over zijn carrière en over zijn zelf volgezongen nieuwe cd (19.04 uur, Radio 2).

TELEVISIE TWEEDE PAASDAG

D O C U M E N T A I R E

In Pingelen op het plein vertellen Guno, Fabian, Mohammed en Eus over hun voetbaljeugd, die begon op het Balbaoplein in Amsterdam. Daar trapten Gullit, Rijkaard, Oulida, Bergkamp en Boussatta ook hun eerste balletjes. Omwonenden schetsen de sfeer in de wijk vanaf de jaren vijftig en Willem II-trainer Co Adriaanse onderstreept het belang van zorgeloos pingelen (20.27 uur, Ned. 3).

In Vinger aan de pols het eerste deel van een reeks over kinderen met een aangeboren hartafwijking (21.50 uur, Ned. 1).

P R A A T P R O G R A M M A ' S

De Ochtenden herhaalt 'het beste' uit deze reeks, om te beginnen het interview met Irene van Lippe Biesterfeld met onder meer het verhaal over het wonderlijke muisje (09.00 uur, Ned. 1).

Het schaduwkabinet, met onder anderen de oud-ministers Van Thijn en Van den Broek, hoogleraar Maarten van Rossem, voorzitter Margreeth de Boer van de kamercommissie buitenlandse zaken en voormalig diplomaat H. Wijnaendts, buigt zich over de kwestie Kosovo (20.57 uur, Ned. 3).

Gasten in Het Elfde Uur zijn kanunnik Van der Valk, deken van Weert, oud-hoofdredacteur Ype Schaaf van het Friesch Dagblad en Pim Kalkman, oud-zendeling in Siberië (22.30 uur, Ned. 2).

Actrice Ellen ten Damme is hoofdgast bij Barend & Van Dorp (23.15 uur, RTL 4).

S P O R T

In Studio Sport beelden van voetbal (FC Twente-FC Utrecht en Feyenoord-Sparta), de open NK motorcross, de ijshockeywedstrijd Nederland-Bulgarije en, wanneer Den Bosch en Amsterdam de finale halen, van de Europa Cup hockey (19.00 uur, Ned. 2).

J E U G D

Mijn panda gaat over de jongen Fai, die met zijn familie hoog in de bergen in China woont. Samen met zijn opa wandelt hij vaak. Soms komen ze pandaberen tegen. Als ze gewond zijn weet opa hoe hij de dieren moet verzorgen. En zo kan het gebeuren dat Fai plotseling een panda als huisdier heeft (09.30 uur, Ned. 3).

De grote paardenrace gaat over een negenjarig meisje dat in Mongolië in de ruige natuur woont. Om aan de traditionele jaarlijkse paardenwedstrijd deel te kunnen meedoen moet ze in de zomervakantie en ver van huis trainen. Ze mist haar familie erg en tot overmaat van ramp wordt haar paard vlak voor de race aangevallen en kan ze hem niet berijden (10.10 uur, Ned. 3).

RADIO TWEEDE PAASDAG

In Punch een gesprek met wetenschapper Dick Damsma over de geschiedenis van het gezin in Nederland. Het professorenpanel praat over de Balkan met Anton van Hooff, Jos de Beus en Marian Verkerk (09.02 uur, Radio 5).

In Radio Uit een gesprek met dichter/tekenaar/politicus Manuel Kneepkens. Verder een reportage over de betekenis van het werk van beeldend kunstenaar Jan Sluijters (17.00 uur, Radio 5).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden