Speciaal

TELEVISIE ACTUALITEITEN

Heilig vuur Reportage over de Technische School Zuiderzee in Edam, waar veel jongens op school zitten die betrokken waren bij de cafébrand in Volendam. Drie jongens vertellen over hoe hun leven door de brand is veranderd en hoe ze naderhand hun leven weer hebben opgepakt (22.22 uur, Nederland 1).

DOCUMENTAIRE

Oetsiekoetsie Voor het vijfde jaar leren alle kinderen hun moedertaal. In korte tijd maken ze zich een systeem eigen dat ze voor de rest van hun leven in staat stelt zich uit te drukken en anderen te verstaan. Kinderen die nog niet zelfstandig hun jas aan kunnen trekken, weten al simpele zinnen te vormen en ingewikkelde zinnen te begrijpen. Een wonder waaraan alle ouders zich vergapen en waarop ze minder invloed hebben dan ze misschien wel denken. Hoe maken kinderen zich taal eigen? (19.30 uur, Nederland 3).

Lang leve... de liefde sluit het seizoen af met portretten van mensen die gelukkig zijn in het huwelijk. Getrouwde mannen komen aan het woord over het geheim van een goed huwelijk. Hoe kun je je man-zijn in een relatie bewaken en in hoeverre zijn vrouwen ook werkelijk te begrijpen en te doorgronden? (21.15 uur, Nederland 3).

The making of 'The Lord of the Rings' Een blik achter de schermen bij de verfilming van het legendarische Tolkien-verhaal met de prachtige decors, special effects en andere cinematografische kunstjes. Drie jaar werkte regisseur Peter Jackson aan 'The Lord of the Rings', met een budget van ruim 750 miljoen gulden een van de duurste filmprojecten ooit. Op dit moment draait 'The Fellowship of the Ring' in de Nederlandse bioscopen, het eerste deel van de trilogie. Deel twee en drie komen volgend jaar uit. De publieke omroepen hebben de tv-rechten van de trilogie gekocht en zullen de films op termijn dus op televisie uitzenden. 'The making of...' is een voorproefje (00.05 uur, Nederland 2).

PRAATPROGRAMMA'S

RTL Boulevard De hoofdredacteuren van de vier grote roddelbladen discussiëren over de winnaars en verliezers van het afgelopen jaar. Ook een reportage over de spraakmakende Vinnie Jones, die na zijn controversiële voetbalcarrière in Engeland een filmcarrière heeft opgebouwd (18.30 uur, RTL 4).

AMUSEMENT

Raymann is Laat In de laatste aflevering van het seizoen ontvangt Tante Es de goochelaar Hans Kazan. Stand-up comedy wordt verzorgd door Melvin George II uit de Verenigde Staten. In het 'Kruisverhoor' ondervraagt Raymann Rotterdammers over kerst, goede voornemens en de euro. De muzikale uitsmijter komt van de brassband Brotherhood uit de Bijlmer (22.52 uur, Nederland 3).

RADIO

Top 2000 Klassiekers uit de popgeschiedenis, vanaf tweede kerstdag tot nieuwjaarsdag op een rij gezet. Presentatie is in handen van onder anderen Hans Schiffer, Bert Kranenbarg, Stefan Stasse en Riks Ozinga (hele dag, Radio 2).

Route 747 Bert Bakker praat met Aleid Wolfsen, de 'hoogste nieuwe binnenkomer' op de kieslijst van de PvdA. Peter van Bruggen maakte een muzikaal reisverslag en Adeline van Lier stelde de uittips samen. Verslaggevers lopen de 466 kilometers van het Pelgrimspad en praten met mensen die ze onderweg tegenkomen (8.30 uur, 747 AM).

Met het oog op morgen brengt de hele week thema-uitzendingen. Vanavond een compilatie van de beste 'vijf-voor-twaalven', de vaste afsluiting van het programma waarin de actualiteit met een knipoog wordt bekeken (23.00 uur, Radio 1).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden