Speciaal

TELEVISIE ACTUALITEITEN

Goedemorgen Nederland Daphne Bunskoek spreekt met VN-deskundige Dick Leurdijk over Irak. Het cabaretduo Remco Veldhuis en Richard Kemper komt praten over het programma 'Half zo Echt', waarmee ze nu te zien zijn in de theaters. Documentairemaker Willy Lindwer vertelt over zijn documentaire 'De Tempelberg is van Mij', waarvan het eerste deel vanavond wordt uitgezonden in NCRV Dokument (7.00 uur, Nederland 1).

Netwerk Volkert van der G. hoort morgen van de rechter of hij, conform de eis, een levenslange gevangenisstraf opgelegd krijgt. Wie zitten er nu al levenslang vast in Nederland, en hoort Volkert van der G. in dat rijtje thuis? Daarover een reportage in Netwerk (20.30 uur,. Nederland 1).

DOCUMENTAIRE

Oh Oh Den Haag gaat over ouderenzorg nu en straks. Vanuit het Brabantse Deurne praten presentatoren Antoinette Hertsenberg en Harm Edens met ouderen, verzorgenden, deskundigen en politici om dit probleem in kaart te brengen. In Brabant neemt de vergrijzing het snelst toe. Er wonen 320000 mensen van boven de 65 en in 2030 is dat aantal toegenomen tot 581000. De discussie bestaat uit drie delen. In het eerste deel staat verzorgingshuis De Nieuwenhof in Deurne centraal. De onderwerpen in dit deel zijn onder meer wachtlijsten en de doorstroming van verzorgingshuis naar verpleeghuis. Het tweede deel gaat over de landelijke problematiek zoals vergrijzing en wachtlijsten. Oplossingen, initiatieven en de toekomst komen aan bod in het derde deel. Deze drie delen van de discussie worden ingeleid met een filmpje waarin het probleem wordt uitgelicht (19.30 uur, Nederland 2).

Nieuw Economisch Peil In de arme wijk Broekhoven in Tilburg wonen veel weduwen voor wie het spelen van bingo een belangrijk tijdverdrijf is. Maar de winst- en verliesrekening van de bingo-avonden en hun leven wordt steeds somberder. Tilburg is Bingostad nummer 1 van Nederland. In officiële bingo-etablissementen en buurthuizen kun je iedere middag en iedere avond je geluk beproeven. De bekendste bingo-gelegenheid is Café Den Bingo, in de Radiostraat, gevestigd in de personeelskantine van de voormalige Philips-fabriek. Onder het licht van rijen tl-balken spelen hier al 17 jaar iedere avond honderden mensen. De meeste bingospelers zijn vrouwen, want het blijkt een echte vrouwenactiviteit te zijn. Een groot aantal is bovendien weduwe. Volgens Gusta van Mechelen, exploitant van de zaak, is dat geen wonder. Ze kan dat goed begrijpen, zeker nu ze vijf jaar geleden zelf ook haar man verloren heeft. Bingo bestrijdt de eenzaamheid, is haar stellige overtuiging. Daar is het gezellig, daar ontmoet je lotgenoten en daar krijgt het leven nog een beetje spanning. Zeker als je regelmatig kunt roepen dat je een volle kaart hebt (20.00 uur, Nederland 3).

Dokument Op de Tempelberg, de mystieke metafoor van het conflict in het Midden-Oosten, is slechts ruimte voor één vlag. Het bezoek van de toenmalige Israëlische oppositieleider Sjaron aan de Tempelberg in september 2000 leidde tot een uitbarsting van geweld, die nog steeds voortduurt. Cineast Willy Lindwer (winnaar van een Emmy Award) greep dit aan voor het tweeluik 'De Tempelberg is van Mij', dat de NCRV vandaag en volgende week, 21 april, uitzendt (23.00 uur, Nederland 1).

PRAATPROGRAMMA'S

Nieuws aan Tafel Rick Nieman ontvangt Ursul de Geer, Daphne Bunskoek en Rob Oudkerk. Onderwerpen: de formatie, parkeergeld en de zaak-Boonstra (21.30 uur, RTL5).

RADIO

Spiegels Een portret van misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Vorige maand zat hij precies 25 jaar in het vak. Peter Rudolf de Vries begon zijn loopbaan op de Haagse redactie van De Telegraaf, maar is sinds jaar en dag vooral bekend als misdaadverslaggever. Sinds 1994 heeft hij een eigen televisieprogramma: 'Peter R. de Vries, misdaadverslaggever'. In 'Spiegels' praat Coen Verbraak met Peter R. de Vries over zijn successen en blunders, zijn jeugd, zijn kinderen en over de steeds groter wordende risico's van zijn vak (15.00 uur, 747 AM).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden