Speciaal

TELEVISIE

Netwerk Aandacht voor de Rechten van het Kind. Binnen het Nederlandse vreemdelingenbeleid worden die rechten nogal eens genegeerd, zo zegt het Kinderrechtencollectief. Netwerk bekijkt waar het mis gaat. En een reportage over de Noord-Iraakse stad Kirkuk. In de omgeving van deze stad lopen de spanningen hoog op tussen Arabische Irakezen en Koerden, die door Saddam uit hun land zijn verdreven en dit nu terugeisen (20.30 uur, Nederland 1).

DOCUMENTAIRE

Dokument Word je als patiënt in staat gesteld nog keuzes te maken en beslissingen te nemen als je een ongeneeslijke ziekte hebt? Rob Hof filmde bijna twee jaar lang op de afdeling oncologie van het Arnhemse ziekenhuis Rijnstate. Hij volgt in het drieluik 'Regie over eigen leven en sterven' een aantal patiënten vanaf de diagnose tot aan de dood. In elke film ligt de nadruk op de omgang van behandelaars, artsen, verpleegkundigen en zielzorgers met de patiënten: mensen die nog steeds de regie van hun eigen leven in handen willen nemen, ook al hebben ze een vreselijke schok te verwerken. Vanavond deel twee (22.58 uur, Nederland 1).

SPORT

Voetbal Insite Presentator Wilfred Genee ontvangt in zijn voetbaltalkshow 'Voetbal Insite' AZ-trainer Co Adriaanse. Genee praat met Adriaanse onder meer over de stand van zaken bij AZ, dat in het nieuws kwam nadat voorzitter Dirk Scheringa aangaf flink te willen bezuinigen op de salarissen van de spelers (20.30 uur, RTL 5).

RADIO

De Ochtenden In het interview is Jaap van Ginneken te gast. Sinds het huwelijk van Willem-Alexander en Maxima lijkt onze koninklijke familie populairder te zijn dan ooit. Op bijzondere koninklijke dagen zitten Nederlanders aan de buis gekluisterd of staan ze bij tienduizenden achter de dranghekken te wachten in de hoop een glimp van de Oranjes op te vangen. Toch is het nog maar de vraag of onze kennis over het Koningshuis net zo groot is als onze liefde voor de koninklijke familie kennelijk is. Massapsycholoog Jaap van Ginneken schrijft over dat verschijnsel in zijn nieuwste boek 'Het mysterie monarchie'. In 'Het Buitenland' aandacht voor de Italiaanse president en mediamagnaat Sylvio Berlusconi. Berlusconi blijft een omstreden figuur, zowel in Italië als daarbuiten. Met name zijn houding tegenover de vrije pers in Italië en zijn onhandigheid inzake Europa verbazen vriend en vijand. Een reportage en een nagesprek. In 'Het onderzoek' een portret van Hans Hoogervorst, oud-minister van financiën, die na de recente stoelendans is beland op het departement van volksgezondheid (9.00 uur, Radio 1).

Plein Publiek Heidi Iepema praat met documentaire-fotograaf Ad van Denderen. Hij maakte veertien jaar foto's van de migratiestromen richting Europa. Van Denderen sliep met Pakistanen in opvanghuizen en lag dagen in de duinen aan de kust van Spanje te wachten op Afrikaanse vluchtelingen (10.00 uur, 747 AM).

Spiegels Een portret van Maarten Frankenhuis, directeur van Artis, die per 1 augustus 2003 met pensioen gaat. Maarten Frankenhuis is sinds 1990 als directeur van het Zoölogisch Genootschap Natura Artis Magistra het boegbeeld van de hoofdstedelijke dierentuin. Het grote netwerk dat Maarten Frankenhuis heeft opgebouwd met de gemeente, provincie, buurtbewoners, bedrijven en instellingen heeft veel bijgedragen aan het aanzien en voortbestaan van Artis (15.02 uur, 747 AM).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden