Speciaal

TELEVISIE

PRAATPROGRAMMA'S

De eerste aflevering van Het Lagerhuis gaat over het sponsoren van scholen, de Olympische Spelen en over het wel of niet opzetten van een DNA-bank voor alle Nederlanders. Onder de nieuwe debaters bevinden zich ook twee afgevaardigden van 'Het Jongeren Lagerhuis'. De presentatie is evenals de vorige vier seizoenen in handen van Paul Witteman en Marcel van Dam (21.05 uur, Nederland 3).

Te gast in Wintertijd is Henk Westbroek. Westbroek is zanger, tekstschrijver, discjockey, politicus en horeca-ondernemer. Harry de Winter praat met hem over zijn leven en carrière aan de hand van muziekfragmenten. Zo worden er beelden vertoond van onder meer The Kinks, Otis Redding, Led Zeppelin, David Bowie en Skik (21.45 uur, RTL 5).

OLYMPISCHESPELEN

De hoogtepunten van de afgelopen nacht en reportages vanuit Sydney. Verder rechtstreeks beelden van de finales zwemmen met onder anderen Inge de Bruijn in de finale 50 meter vrij (07.09 uur, Nederland 2).

Rechtstreeks verslag van de hockeywedstrijd Nederland-Duitsland. Verder aandacht voor atletiek, boksen, waterpolo (finale vrouwen), badminton (finale heren) en honkbal (11.23 uur, Nederland 2).

RADIO ZATERDAG

In Spektakel een special over Alma Mahler-Werfel (1879-1964). Zij wordt beschouwd als een van de boeiendste vrouwen van de vorige eeuw: zij was minnares, echtgenote en muze van een reeks beroemde mannen zoals componist Gustav Mahler, schrijver Franz Werfel, architect Walter Gropius en schilder Oskar Kokoschka. In de tijd van haar dagboeknotities beleefde de Weense kunstbeweging Secession haar hoogtepunt. Het doel van deze beweging en ook van Alma was het leven en kunst te versmelten. 'Het is een vloek een meisje te zijn', geeft een beeld van de denkwereld van Alma Mahler en haar artistieke omgeving in het fin de siècle van het Wenen rond 1900 (17.02 uur, Radio 5).

In Het roze rijk, een programma voor homoseksueel Nederland, een reportage over Suriname, waar nauwelijks uitgaansgelegenheden zijn voor homo's en lesbo's. Twintig kilometer buiten Parimaribo worden sinds kort gay- en lesbian-nights georganiseerd. Verslaggever Sam Jones ging er op bezoek. Verder aandacht voor lesbisch ouderschap. 'Mijn moeder is lesbisch en ik ben ook normaal' is de nieuwe roman van schrijfster Odiel Reef. Ze beschrijft de onzekerheden, twijfel en de kwaadheid van een dertienjarige dochter van lesbische ouders. Reef is te gast in de studio (18.02 uur, Radio 5).

TELEVISIE ZONDAG

ACTUALITEITEN

Hoe herstelt Enschede zich na de vuurwerkramp? In Kruispunt een reportage uit de stad, vier maanden na de explosie. Aan het woord komen een pastoor, een predikant, een kunstenaar en de chef stadsredactie van de Twensche Courant Tubantia. Verder een reportage uit Doorn, waar vorig jaar Sybine Jansons werd vermoord. De school van Sybine diende als opvangcentrum voor mensen uit de omgeving van het meisje. Hoe ga je hier als school mee om? Voor het eerst spreken de rector, schoolleiding en de betrokkenen (22.15 uur, Nederland 1).

PRAATPROGRAMMA'S

In Buitenhof een debat met Filip Dewinter, leider van het extreem-rechtse Vlaams Blok. Aan de vooravond van de Belgische gemeenteraadsverkiezingen gaat hij onder meer de discussie aan met Johan Leman, directeur van het centrum voor racismebestrijding in Brussel (12.07 uur, Nederland 3).

CULTUUR

Hanneke Groenteman ontvangt in De Plantage Els Hupkes, schrijfster van het boek 'De kleine Britt-Het leven na de overval'. Met 'de overval' wordt de arrestatie bedoeld van Hupkes' echtgenoot Ferdi E., die op 9 september 1987 Ahold-topman Gerrit-Jan Heijn ontvoerde en om het leven bracht. In haar autobiografische roman beschrijft Hupkes de ervaringen die ze sinds zijn arrestatie had en de worstelingen die ze met haar gezin doormaakte (17.00 uur, Nederland 3).

In Muziek op 4: Santana & Friends een concertregistratie van het vorig jaar in New York gehouden concert van het alom bejubelde gitaarfenomeen Carlos Santana. Recentelijk bloeit de Latijs-Amerikaanse muziekstroming weer behoorlijk op en Carlos inspireert met zijn nieuwe album 'Supernatural' naast de oude Woodstockers een geheel nieuwe generatie rockliefhebbers. In dit livespektakel zowel nieuwe nummers, zoals 'Maria, Maria', maar ook de gouden ouden zoals 'Samba Pa Ti', waar het succes van de band ooit allemaal mee begon (16.05 uur, RTL 4).

RADIO ZONDAG

De bekende Surinaamse schrijfster Cynthia McLeod is zondagnacht te gast in Nachtlicht.

Evenals Surinamer Anil Ramdas leest zij voor uit eigen werk. Ramdas werkt als correspondent voor het NRC Handelsblad, presenteerde het tv-programma 'Het blauwe licht' en is auteur van onder andere: 'De papegaai, de stier' en 'De klimmende bougainville'. (01.00 uur, Radio 5).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden