Speciaal

TELEVISIE ZATERDAG

AMUSEMENT

Eerste druk met Midas Een uitzending met veel 'vieze plaatjes'. Wat binnen in een mens zit, krijgt men zelden te zien maar is wel erg interessant. Midas vertelt over wat er zoal te beleven is in het menselijk lichaam. Herhaling (20.05 uur, Nederland 3).

RADIO ZATERDAG

Tema Centraal staat de vraag of Nederland actiemoe is. Daarover praten Bert Klandermans (hoogleraar toegepaste sociale psychologie aan de Vrije Universiteit) en Pim Miltenburg (diensthoofd Korps Landelijke Politiediensten) met elkaar. Frits en Thera van de actiegroep Catholic Workers vertellen over hun motieven voor de solidariteitswake die ze elke twee weken bij het grenshospitium van de Bijlmerbajes houden. Wat hun betreft kan er geen sprake zijn van actiemoeheid (14.02 uur, 747 AM).

Chansons 2000 Vandaag het zesde deel van een serie van 10 programma's over Franse chansons. De inhoud van een liedtekst bepaalt de inhoud van het programma. Vandaag is dat 'L'enfant de l'an 2000' van de zanger Yves Leveque. Deze en andere chansons over kinderen komen uitgebreid aan de orde (16.02 uur, 747 AM).

Opium Pieter van Os ontvangt Thijs Goldschmidt, een van de twee opmerkelijkste essayisten van het afgelopen jaar. In zijn essays, gebundeld in het door de pers bejubelde 'Oversprongen', probeert hij moeilijke wetenschappelijke vraagstukken voor een breed publiek begrijpelijk uit te leggen. In 'Opium' vertelt hij wat voor hem het streven van de wetenschappelijke non-fictieschrijver zou moeten zijn (19.00 uur, Radio 1).

Easy Listening In het nachtprogramma zingt Charles Aznavour in het Russisch, komt Linda Eder met de eerste songs uit de Broadway-show 'Havana' en speelt bassist Ray Brown muziek van Elvis Costello (23.00 uur, Radio 2).

TELEVISIE ZONDAG

DOCUMENTAIRE

Kruispunt in het klooster Hoofdpersoon is schrijfster Marjan Berk, die drie dagen te gast is bij de Kanunnikessen van het Heilige Graf in Maarssen. Berk is nieuwsgierig naar alles 'wat niet doorsnee is' en ondanks het feit dat ze zichzelf agnost noemt, ontstaan diepe gesprekken tussen de schrijfster en de religieuzen (23.05 uur, Nederland 1).

SPORT

Tour de France Verslag van de twintigste en laatste etappe van de Tour de France. De rit voert van Corbeil Essonnes naar Parijs, met als grande finale de finish in de Franse hoofdstad (12.10 uur, Nederland 2).

RADIO ZONDAG

Mezzo Aandacht voor Simple Bass, waarin bassist Gé Vrijens van het Koninklijk Concertgebouworkest, samenspeelt met jazz-bassist Harry Emmery. Ook aandacht voor de 23-jarige Amerikaanse zangeres Jane Monheit. Haar twee eerste cd's staan al weken in de Billboard Jazz Charts. Net als Diana Krall is Jane Monheit geen vernieuwende zangeres. Ze grijpt volledig terug op de stijl van de big band-vocalisten uit de jaren veertig (10.00 uur, Radio 2).

Opium Pieter van Os ontvangt Bas Heijne, evenals de zaterdag-gast Thijs Goldschmidt, een opmerkelijke essayist wiens bundel 'De wijde wereld' een groot verkoopsucces is. De bundel werd genomineerd voor de Libris-literatuurprijs 2000 en is inmiddels aan een vierde druk toe. Net als in zijn essays toont Heijne in 'Opium' zijn observaties over het huidig tijdsgewricht (19.00 uur, Radio 1).

Uit het nieuws Interview met beeldend kunstenaar Marte Röling, bij het grote publiek bekend van onder meer haar opvallende 'noppentram' die een blauwe maandag door Amsterdam heeft gereden. Röling trok verder de aandacht toen ze in 1987 mee mocht vliegen met een F-16 en opnieuw toen ze in 1989 van toenmalig minister Bolkestein een Starfighter in bruikleen kreeg. Interview: Maartje van Weegen (21.00 uur, Radio 1).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden