Speciaal

A C T U A L I T E I T E N

In Netwerk een portret van medium Jomanda. Zij stopt deze week met haar healings in het Gelderse plaatsje Tiel en slaat haar vleugels uit naar het buitenland. Verder een gesprek met Shean O'Callaghan, ooit verantwoordelijk voor het fabriceren van tientallen Ira-bommen en het eigenhandig doden van twee mensen. Hij gaf zichzelf aan bij de politie, kreeg na acht jaar gevangenisstraf gratie en gaat nu als vredesactivist door het leven (20.29 uur, Ned. 1).

D O C U M E N T A I R E

In Per saldo aandacht voor 'het ritme van de boom'. Het duurt meer dan een halve eeuw, soms bijna 100 jaar, voor een boom in de Finse bossen gekapt wordt om vervolgens binnen tien uur verwerkt te worden tot papier, dat vervolgens weer uitwaaiert over de hele wereld. Het Finse bedrijf Enso en de Zweedse firma Stora zijn net gefuseerd tot het op een na grootste hout- en papierconcern ter wereld en het grootste in Europa. Het bedrijf heeft niet alleen te maken met de zeer uiteenlopende ritmes van het groeien van de bomen en de papierproducerende industrie, maar ook met de verschillende bedrijfsculturen die na de fusie samen moeten gaan en met de zeer uiteenlopende culturen van de dertig landen waar vestigingen zijn. Om medewerkers daar mee leren om te gaan geven twee Nederlandse musici ritmetraining met behulp van piano en percussie (21.00 uur, Ned. 3).

P R A A T P R O G R A M M A ' S

Hoofdgast in Koffietijd is paardrijdster Ankie van Grunsven. Verder komen Hester de Boer, die een boek schreef over contact maken met de ongeboren baby, en Sylvia Matton, die het scenario schreef voor een film over het leven van Rembrandt, op bezoek (10.00 uur, RTL 4).

Barend & Van Dorp ontvangen producer en regisseur Jos Stelling, wiens jongste film 'No trains no planes' is geflopt (23.15 uur, RTL 4).

S P O R T

Studio Sport doet rechtstreeks verslag van de finale van het Uefa Cup-toernooi tussen Parma en Olympique Marseille (19.35 uur, Ned. 2).

C U L T U U R

In Lola da Musica aandacht voor Underworld, op dit moment de beste liveband op het gebied van de elektronische dansmuziek (23.10 uur, Ned. 1).

RADIO WOENSDAG

In KRO's Vijfde Verdieping een gesprek met Joep Mourits, die binnenkort stopt als persvoorlichter van de Nederlandse bisschoppen, over het beeld dat de media geven van de kerk en over de strategie die hij de afgelopen jaren heeft gevolgd (09.00 uur, Radio 5).

Eindredacteur/presentator Fons de Poel van KRO's 'Netwerk' en Ikon-presentatrice Jacobine Geel wisselen in Andersdenkenden van gedachten over de levensbeschouwing van hun jeugd en in hoeverre die hun huidige leven nog beïnvloedt (21.02 uur, Radio 5).

TELEVISIE DONDERDAG

D O C U M E N T A I R E

Zembla gaat over de toenemende werkdruk van de Haarlemse rechtbank. 'Ik denk dat de grens van het aanvaardbare nabij is', zegt rechter mr. W. Robert. Ook officieren van justitie, advocaten, verdachten en slachtoffers komen aan het woord (20.50 uur, Ned. 3).

In Werelden het begin van een driedelige serie waarin de Amerikaanse schrijver Norman Mailer de naoorloogse geschiedenis van zijn land soms scherp, soms verrassend mild onder de loep neemt. In de eerste aflevering komen de Tweede Wereldoorlog, de Koude Oorlog, de opkomst van de grote ondernemingen, rassendiscriminatie, jazz en plastic aan de orde (21.37 uur, Ned. 1).

P R A A T P R O G R A M M A ' S

In Geestkracht 11 komen twee Nederlanders aan het woord die zich inzetten voor een groep vluchtelingen waarvan de situatie bijna uitzichtloos is. Theo de Riet stelde zijn huis twee jaar geleden open voor een gezin uit Iran. Jan Laurier is wethouder van werkgelegenheid en sociale zaken in Leiden. Samen met een aantal collega's voert hij permanent actie tegen het uitvoeren van de koppelingswet. Uitgeprocedeerde vluchtelingen kunnen in Leiden aankloppen voor een uitkering uit de gemeentepot (22.30 uur, Ned. 1).

Hans Knoop, die een boek heeft geschreven over Marc Dutroux, en de kersverse wereldkampioen boksen Nordin Ben Salah zijn te gast bij Barend & Van Dorp (23.15 uur, RTL 4).

S P O R T

Rechtstreeks verslag van de bekerfinale Fortuna Sittard-Ajax, voorafgegaan door een samenvatting van hun eerder gespeelde wedstrijden. Na het duel beelden van de huldiging en reacties van spelers, trainers en deskundige Aad de Mos (17.15 uur, SBS 6).

RADIO DONDERDAG

Lijntjes van Lips is gewijd aan de Amerikaanse zanger Tom Waits en de bluesmuziek waardoor hij wordt geïnspireerd. 'Met de blues als ontbijt kan de rest van de dag niet meer stuk', zei Waits onlangs in een interview met Oor. Op zijn laatste cd 'Mule variations' wordt hij bijgestaan door bluesveteranen als Charlie Musselwhite en John Hammond (13.45 uur, Radio 5).

In Knetterende letteren bijdragen van dichter en vertaler Jan Eijkelboom, cartoonist Stefan Verwey, schrijfster Marjan Berk en parlementair verslaggever Kees Boonman (14.00 uur, Radio 5).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden