Speciaal

TELEVISIE

Netwerk gaat in op de resultaten van een eigen onderzoek (in samenwerking met het weekblad Elsevier) naar wat er sinds de jaren zestig goed, maar vooral ook fout ging rond de wettelijke arbeidsongeschiktheidsverzekering (wao). Er zijn interviews met oud-premier Lubbers, oud-minister Boersma van sociale zaken en werkgelegenheid in het kabinet-Den Uyl, hoogleraar Halberstadt en oud-voorzitter Buurmeijer van de enquêtecommissie die onderzoek deed naar de wao (20.29 uur, Ned. 1).

DOCUMENTAIRE

De vijfde aflevering van Bestaat Nederland wel? gaat over tolerantie. Doorgaans wordt de Nederlandse verdraagzaamheid in verband gebracht met de jaren zestig. Maar de echte verklaringen gaan verder terug in de geschiedenis. Hoe zou in de zeventiende eeuw een metropool als Amsterdam, het handelscentrum van Europa met zijn stapelmarkt en zijn wereldwijde betrekkingen, eenvormigheid hebben kunnen opleggen aan de bonte bevolking binnen zijn muren? Intolerantie was een luxe die de regenten zich vanwege economische motieven simpelweg niet konden veroorloven (21.00 uur, Ned. 3).

PRAATPROGRAMMA'S

In Het Blauwe Licht zijn schrijver Abdelkader Benali en filosofe Alkeline van Lenning te gast. Zij belichten de verschillende manieren waarop verdeelde samenlevingen in beeld worden gebracht (20.00 uur, Ned. 3).

SPORT

Studio Sport levert volop tennis van de Australian Open (09.05-11.57 uur, Ned. 3, 18.34-18.56 uur en 20.30-21.50 uur, Ned. 2, 22.16-22.29 uur, Ned. 3 en 23.00-23.35 uur, Ned. 2). In de lange avonduitzending ook beelden van de basketbalwedstrijd Vancouver-Miami en de bekerfinale ijshockey tussen Heerenveen en Amsterdam, en gesprekken met voetbalscheidsrechter Dick Jol en hockeyer Bram Lomans.

SBS 6 Sport doet rechtstreeks verslag van Leicester City-Arsenal, een replay in het toernooi om de FA Cup (20.25 uur).

RADIO

In Vijfde Verdieping leggen de correspondenten Steven Adolf (Spanje), Lia van Bekhoven (Groot-Brittannië) en Paul van Zummeren (België) uit hoe de koningshuizen in die landen omgaan met de media. Dit naar aanleiding van het stilzwijgen rond Maxima en prins Willem-Alexander (09.00 uur, Radio 5).

Directeur Kees van Twist van het Groninger Museum praat in 1 op 1 over de relatie tussen kunst en cultuur en de massamedia (09.04 uur, Radio 1).

Rick de Leeuw, zanger van de groep Tröckener Kecks, is te gast in Tijd voor Twee. Hun nieuwste single is net uit en over een maand verschijnt de nieuwe cd (12.02 uur, Radio 2).

In Weldenkende Mensen een debat over de gekozen burgemeester. Deelnemers zijn Thom de Graaf, fractievoorzitter van D66, prof. Uri Rosenthal, lid van de Eerste Kamer voor de VVD en lid van de commissie Elzinga, de burgemeesters Jacques Wallage van Groningen en Ivo Opstelten van Rotterdam en prof. Wim Derksen, hoogleraar bestuursrecht gespecialiseerd in de lokale democratie (16.00 uur, Radio 1).

Minister Brinkhorst van landbouw en dressuurrijdster Anky van Grunsven praten in Andersdenkenden over hun geloofsbeleving (21.02 uur, Radio 5).

In De Avonden een gesprek met schaakjournalist Dirk Jan ten Geuzendam (Vrij Nederland, NRC) over zijn boek 'Het geheime wonder', een wedstrijdverslag van een toernooi in Linares (Spanje) met onder anderen Kasparov en Anan. Ten Geuzendam maakte samen met Jan Timman het blad New in chess en schreef eerder het boek 'Finding Bobby Fischer'. Na elven blikt Rogi Wieg vooruit op de eerste Nationale Gedichtendag (22.02 uur, Radio 5).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden