SPECIAAL

TELEVISIE

DOCUMENTAIRE

'Het leek alsof er een tornado uit de grond kwam'. Deze uitspraak gaat over de zoveelste aardbeving in Zuidoost-Drenthe. Het aantal aardbevingen in Drenthe kwam onlangs uit boven de dertig in minder dan acht jaar tijd. Ze worden veroorzaakt door het boren naar gas in het dorp Roswinkel. Van Gewest tot Gewest maakte er een reportage (19.00 uur, Ned. 3).

Honderd jaar geleden kreeg Nederland een woningwet, maar die maakte geen definitief einde aan de slechte woonomstandigheden. Andere Tijden komt met beelden en getuigenissen van de woonellende in de Amsterdamse Jordaan in de jaren twintig, waar gezinnen met meer dan tien kinderen de kelderwoningen en de krotten bewoonden. De tijd waarin wethouder Wibaut na elk bezoek aan zo'n krot zijn jas buiten te luchten hing (20.45 uur, Ned. 3).

PRAATPROGRAMMA'S

Frits Barend, Henk van Dorp en Jan Mulder praten in Barend & Van Dorp met acteur Antonie Kamerling en Dick Benschop, staatssecretaris van buitenlandse zaken (22.45 uur, RTL 4).

Jacobine Geel ontvangt in Geel de Engelse historicus en Hitler-biograaf Ian Kershaw over de manier waarop een samenleving het kwaad kan onderscheiden en beteugelen. Uitgangspunt is het oordeel dat The Economist over het tweede deel van Kershaws biografie velde: ,,Voor wie Hitlers korte wandeling met de duivel wil bevatten, is geen beter startpunt te bedenken'' (22.50 uur, Nederland 1).

SPORT

In het Sportjournaal aandacht voor het Europees kampioenschap korte baan in Valencia (zwemmen) (18.43 uur, Ned. 2 en 22.14 uur, Ned. 3).

In Na Elven is FC Utrecht-speler Harald Wapenaar te gast. Hij is geschorst door het innemen van een hoestdrankje. André Gieling is ook te gast. Gieling heeft een boek geschreven met de titel 'Adrenaline', dat gaat over misstanden in het voetbal (23.00 uur, Ned. 2).

CULTUUR

Nederland is te klein voor echte ruige natuur, dat wordt al jaren gezegd. Toch wordt er nergens zo driftig gestudeerd op de vraag hoe wij met behulp van de modernste technieken aan onze natuur kunnen 'bouwen'. De komende jaren moet er volgens de plannen maar liefst 2000 vierkante kilometer natuur bij komen. Hierover praat Karel van de Graaf met diverse gasten in De Toekomst van Karel (21.30 uur, Ned. 1).

RADIO

Hans Böhm zit bij Frits Spits aan tafel in Tijd voor Twee. Böhm start morgen met zijn nieuwe televisieprogramma 'Böhm's Bovenkamer', een dertiendelige serie waarin de fascinatie van mensen centraal staat. Tussen 1970 en 1980 was Böhm schaakprofessional. Van 1989 tot 1999 was hij te zien in het KRO-programma 'Ook dat nog!' (12.02 uur, Radio 2).

In de NPS-Bijlage een gesprek over BSE, de gekke-koeienziekte. Programmamaker Jos Lubsen inventariseerde welke maatregelen in Nederland worden getroffen om de risico's te beperken. Aan het woord komen onder meer viroloog A. Osterhaus, E. Claassen van het Instituut voor Dierhouderij en Diergezondheid en neuropatholoog G. Jansen (13.00 uur, radio 5).

Thema van de uitzending van Knetterende Letteren is 'de invloed van beeldcultuur op de literatuur'. In de studio vertellen drie schrijvers waarom ze zich hierdoor beïnvloed voelen (14.00 uur, Radio 5).

Laurens Jan Brinkhorst, minister van landbouw, natuurbeheer en visserij, is te gast in Hier en Nu Den Haag. Met hem wordt ingegaan op de aanpak van de BSE-crisis, de toekomst van de landbouw en de paarse coalitie (20.00 uur, Radio 1).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden