Speciaal

TELEVISIE ACTUALITEITEN

DOCUMENTAIRE

In haar veelvuldig bekroonde documentaire Het geheim van mijn broer vertelt de Amerikaanse filmaakster Mary Patierno het even bizarre als intieme verhaal over haar homosexuele broer David, die ze over een periode van vijf jaar volgde. David besluit om zijn relatie met zijn vriend Carlos te verbreken nadat bij Carlos Aids is geconstateerd. Twee jaar later verbaast David vriend en vijand als hij trouwt met zijn vrouwelijke chiropractor en stiefvader wordt van haar twee kinderen (22.50 uur, Nederland 1).

In Waskracht geeft professor in de sociale gerontologie Gierveld antwoord op de vraag hoe bejaarden zinvoller ingezet kunnen worden in de samenleving. Verder een reportage over ontgroeningspraktijken in een bejaardentehuis in Rotterdam (23.27 uur, Nederland 3).

In het voorjaar van 1944 maakte een gevangene in opdracht van de kampcommandant een film over het leven in het toenmalige Juden Durchgangslager Westerbork. Een fragmentje van slechts zeven seconden uit deze film is het wereldwijde symbool geworden van de deportaties naar vernietigingskampen: een meisje met een wit hoofddoekje dat in de deuropening van een goederenwagon staat. Ruim vijftig jaar is de vraag gesteld wie zij nu eigenlijk is. In Gezicht van het verleden een zoektocht naar haar identiteit (00.50 uur, Nederland 3).

PRAATPROGRAMMA'S

Als je niet door je ouders bent grootgebracht, maar door bijvoorbeeld een pleeggezin of een internaat, heeft dat een enorme impact op de rest van je leven. In Catherine vertellen de gasten hoe hun verleden van invloed is geweest op hun huidige karakter, hun relatie en de opvoeding van hun eigen kinderen (16.05 uur, RTL 4).

Te gast in Barend & Van Dorp zijn VVD-kamerlid Frans Weisglas, Thomas Acda en Paul de Munnik. Het cabaretduo brengt ook hun hitsingel 'De Kapitein' ten gehore (22.20 uur, RTL 4).

AMUSEMENT

Het satirisch programma Surinamers zijn beter dan Marokkanen heeft als thema 'politieker'. Samira Abbos en Monique Hoogmoed bekijken in deze aflevering de kansen van Samira om de eerste Marokkaanse burgemeester van Amsterdam te worden. Met Monique als campagneleider wint ze stemmen onder de Amsterdammers op straat en vragen ze advies aan burgemeester Patijn. Na de mediatraining van Victor Dekooninck is Samira klaar om het slotdebat aan te gaan met Ton van Royen (23.10 uur, Nederland 3).

RADIO

In Ophef & Vertier onder meer aandacht voor violist Theo Olof. Olof bracht zijn kinderjaren door in Bonn, waar hij vioolles kreeg. In 1933 vluchtte hij uit nazi-Duitsland naar Amsterdam. Op zijn negende was hij de jongste leerling van Oscar Back en trad op als wonderkind in concertzalen. Na zijn onderduiken in de oorlog werd hij in 1950 benoemd tot concertmeester van het Residentie Orkest (14.00 uur, Radio 5).

Regisseur en actrice Marlies Heuer is te gast in Radio Uit. Heuer, lid van toneelgroep Carrousel, speelt met Ton Jansen in de 'nachtelijke thriller' 'Zonder Getuige'. Eerder maakte ze met Jansen de succesvolle voorstelling 'Gebeurd in Turijn'. Verder een reportage over de opening van het Wereldmuseum, het voormalige Museum voor Volkenkunde in Rotterdam (17.05 uur, Radio 5).

In De wandelende tak een optreden van de Noord-Indiase zanger Ustad H. Sayeeduddin Dagar. Hij behoort tot de 19e generatie van de familie Dagar, die internationaal een grote reputatie heeft opgebouwd met de vertolking van de 'dhrupad'. Dat is een van de oudste levende muziektradities in Noord-India, met een bijzonder en introvert karakter (18.30 uur, Radio 4).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden