Speciaal

TELEVISIE DOCUMENTAIRE

Marilyn Monroe speelde een belangrijke rol in het herstellen van de relatie tussen de twee mannen. In de film wordt teruggeblikt op het leven en het werk van beide mannen, hun relatie met Marilyn Monroe en de invloed van de anti-communistische heksenjacht op het culturele leven in het Amerika van de jaren '50. Op 21 maart 1999 ontving Elia Kazan een oscar voor zijn hele oeuvre. De regisseur van films zoals 'On the Waterfront', 'East of Eden', 'A Streetcar Named Desire' en 'Gentleman's Agreement' won als regisseur al verschillende oscars maar was nog steeds controversieel vanwege zijn getuigenissen over communistische collega's in 1952 voor de House Committee on Un-American Activities. Arthur Miller, toneelschrijver van onder meer 'Death of a Salesman' en 'The Crucible', won verschillende prijzen voor zijn werk waaronder de Pulitzer en een Tony Award.

Hij werd in 1956 ook opgeroepen om een getuigenis af te leggen voor de Committee maar weigerde namen te noemen. Marilyn Monroe steunde hem publiekelijk in zijn weigering. Hij trouwde met haar in 1956 maar hun huwelijk hield niet lang stand. Een jaar na hun scheiding, stierf Monroe in 1962 aan een overdosis (20.00 uur, Nederland 3).

Werelden Dina woont haar hele leven al in het huis waarin ze werd geboren, op 2000 meter hoogte in het Abruse-gebergte op de grens, tussen Italië en Frankrijk. Ze is wel eens beneden in het dorp in het dal geweest, maar dat beviel haar niet. Ze blijft liever boven. Vroeger kreeg ze daar alleen bezoek van oude bekenden die zelf ook waren opgegroeid in de bergen, maar die de voorkeur gaven aan het comfortabeler leven in het dal. Op hun wekelijks bezoeken nemen deze vrienden de hoognodige boodschappen voor Dina mee. Tegenwoordig skiën 's winters de toeristen langs haar raam en komen 's zomers de wandelaars nieuwsgierig haar huis binnen, op bezoek in een wereld die er niet meer is. Eerst vond Dina deze contacten wel leuk, maar tegenwoordig begint de domheid van de mensen haar te ergeren. Het liefst zou ze verhuizen, nog een stukje hoger de bergen in, ver weg van skipistes en wandelroutes (22.47 uur, Nederland 1).

PRAATPROGRAMMA'S

Wintertijd Harry de Winter praat met Ilse DeLange over haar prille avonturen in playback- en soundmixshows, over waarom ze als 17-jarige een platencontract weigerde, over haar mislukte en gelukte avonturen in Amerika, de achtergronden van de keren dat ze huilend op de bühne stond en over de positie van haar vriend Bart in haar band, in haar leven en op haar cd's. Tevens zien we fragmenten van haar eerste live gezongen optredens op 10-jarige leeftijd, van haar meest emotionele optreden ooit en een homevideo van haar verblijf in Amerika vorig jaar. In de muziekkeuze van Ilse de Lange zijn onder meer Bonnie Raitt, Sting, James Taylor, Peter Gabriel, Norah Jones en Jonathan Brooke te horen (22.15 uur, RTL 4)

Simek & partners; Abdelkader Benali, de Librisprijs-winnaar van 2003, is pas 27 jaar. Zijn Italiaanse vriendin Claudia is 36. Zij ontmoetten elkaar in het Nederlands taalgebied en zijn sinds drie jaar samen. Als de hele wereld voor je open ligt, welke keuzes maak je dan? Een benauwende vraag voor een talentvolle schrijver die leeft in de wereld van zijn verbeelding, denkt Simek. Of Italiaanse vrouwen een man beter vrij kunnen laten dan Marokkaanse, zal blijken tijdens het gesprek (22.50 uur, Nederland 3).

RADIO

Plein Publiek behandelt in de zomermaanden elke woensdag een provincie. Komende woensdag is dat Overijssel. Klaas Drupsteen praat erover met Frits David Zeiler, historicus met speciale aandacht voor de Hanzesteden. Een gesprek over hoe deze steden opkwamen en ten onder gingen (10.00 uur, 747 AM).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden