Speciaal

A C T U A L I T E I T E N

D O C U M E N T A I R E

Urbania portretteert drie inwoners van Den Haag en Amsterdam. Dick van Capellen is 80 en was ooit een grote jazzbassist. Adelène Kant had een prachtige danscarrière gehad als ze geen rugblessure had gekregen, nu is ze controleur arbeidsomstandigheden en milieu. En tenslotte John van Ringelestein, hoekman op de Amsterdamse beurs en voorzitter van FC Den Haag (19.24 uur, Ned. 3).

Uit de bajes is een tweedelige serie over het leven na de gevangenis. De film volgt twee initiatieven. In het eerste project, van de reclassering, wordt de crimineel na een 'heterdaadje' voor de keuze gesteld, een cursus of zitten. In het tweede project probeert de eigenaar van een sporthal op zijn eigen manier om ex-gedetineerden buiten de gevangenis te houden (22.50 uur, Ned. 1).

S P O R T

In Studio Sport beelden van het tennistoernooi in Den Bosch, de hockeywedstrijden Nederland-Australië en Nederland-Duitsland voor respectievelijk mannen en vrouwen (19.00 uur, Ned. 2).

C U L T U U R

Jazz hoeft niet stoffig en ondoordringbaar te zijn. Dat wil althans de nieuwe serie Jazzportretten bewijzen. Om te beginnen Benjamin Herman, saxofonist. Hij speelt in Jazz Orchestra of the Concertgebouw, in Fra-fra Sound en in Cu-Bop City Big Band (21.30 uur, Ned. 3).

Zelf noemde Frank Lloyd Wright zich een genie. Berlage noemde hem de talentvolste architect van Amerika. In Het uur van de wolf het levensverhaal van Frank Lloyd Wright. Zijn architectuur verschaft zowel bouwkundige inzichten als begrip van de algemene geschiedenis. (23.23 uur, Ned. 3).

RADIO

Ivo van Hove, die de artistieke leiding heeft tijdens het Holland Festival, praat in NCRV op 1 over dat festival, de verkiezingen in België en het culturele klimaat in Nederland. Verder in dit programma: de Nederlandse taxi. Te duur en klantonvriendelijk? Minister Jorritsma wil er iets aan doen, maar de taxibranche staat al op z'n achterste benen (09.00 uur, Radio 1).

Boeren worden steeds vaker ingeschakeld bij het beheer van de natuur. Hierdoor lopen ze een deel van hun oorspronkelijke inkomsten mis. Hoeveel de boeren bijdragen aan de natuurontwikkeling wordt gemeten met de natuurmeetlat. In Punch een reportage over de vraag of die meetlat wel werkt (vanaf 09.00 uur, Radio 5).

Ester Jansma, die voor haar bundel 'Hier is de tijd' de VSB-poëzieprijs won, is gast in Tijd voor twee (12.02 uur, Radio 2).

Ophef & Vertier gaat over de tentoonstelling 'Max Beckman - tekeningen uit de nalatenschap van Mathilde Q. Beckmann', de bundel 'De hemel in, de hemel uit' van Ruben van Gogh, een bijzondere theaterbelevenis: met de bus naar een plek 'waar de geest van de aarde zich openbaart', dirigent Daan Admiraal van het symphonieorkest van de VU en de Antwerpse Van Dyck-manifestatie (14.02, Radio 5).

Michel Dhont, schrijver, beeldend kunstenaar en musicus, bespreekt zijn uitzicht in De Avonden. Daarna gesprekken over muziek in 'De buis van Eustachius'. Met dichter en archeoloog Louis Lehmann, radiomaker Wim Bloemendaal en musicoloog Louis Peter Grijp. Tot slot de vierde en laatste aflevering van de samengevatte 'Alice in Wonderland' (22.02 uur, Radio 5).

Het Jeannette Noël-huis in de Amsterdamse Bijlmer is geen echte opvang van asielzoekers. De drie hoofdbewoners hebben gewoon aanhoudend mensen te logeren. In Damokles een reportage (00.02 uur, Radio 1 en 2).

De Sandman sust de luisteraars in slaap tijdens een rechtstreeks verslag van NachtLicht vanaf het Oerolfestival op Terschelling (01.00 uur, Radio 1 en 2).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden