Speciaal

TELEVISIE ACTUALITEITEN

Parlementaire Enquête Bouwfraude De NOS en RTL 5 brengen rechtstreekse verslagen van de verhoren die worden afgenomen in het kader van de parlementaire enquête naar bouwfraude. De enquêtecommissie staat onder leiding van Marijke Vos, GroenLinks. Vanuit de studio geven deskundigen en betrokkenen tekst en uitleg bij de verhoren. Bij RTL 5 is dat onder meer Rob van Gijzel, oud PvdA-kamerlid en een van de leden van de commissie die de parlementaire enquête over de Bijlmerramp leidde (9.55 uur, Ned. 2 en 10.00 uur, RTL 5).

Heilig Vuur maakte een portret van de CDA-politicus Willem Aantjes. In de jaren zeventig werd hij fractievoorzitter van het CDA. In 1978 kwam hij ten val vanwege zijn omstreden oorlogsverleden (22.35 uur, Nederland 1).

PRAATPROGRAMMA'S

Leven & werken Reeks autobiografische gesprekken met mensen uit de wereld van de wetenschap, cultuur en politiek, die door hun werk tot de vormgevers van de tweede helft van de 20ste eeuw behoren. Herhaling van de reeks uit 1998 en 1999. In deze eerste herhaling spreekt Michaël Zeeman met V.S. Naipaul. De Britse schrijver is gefascineerd door de maatschappelijke en historische plaats die godsdienst inneemt in verschillende samenlevingen. Vanaf het begin van zijn schrijversloopbaan heeft hij zich niet alleen toegelegd op het schrijven van romans, maar ook op analyserende beschrijvingen van wat hij aantrof in de landen die hij bezocht (15.00 uur, Nederland 3).

DOCUMENTAIRE

Van Gewest tot Gewest blikt terug op het jaar 1969, het jaar waarin Neil Armstrong als eerste mens voet zet op de maan. Op aarde vindt het Woodstock-festival plaats. 'Van Gewest tot Gewest' was in 1969 onder meer in Roodeschool, waar in één gezin voor de tweede keer een drieling wordt geboren; bij de Lauwerszee die wordt afgesloten en vanaf dat moment Lauwersmeer heet en in de stad Groningen waar bruidsparen vlak voor de jaarwisseling massaal trouwen vanwege een belastingvoordeel. En een interview met een 108-jarige Friezin (19.00 uur, Nederland 3).

Noorderlicht Twee hoogleraren die onderzoek doen naar het gebruik van vlinderbloemigen tegen bodemdegradatie worden gevolgd tijdens een reis naar Kenia (20.00 uur, Nederland 3).

John Bernard: Dit was het weer RTL 4-weerman John Bernard stopt ermee en dat is voor de zender reden een afscheidsprogramma met hem te maken. Met presentator Peter van der Vorst brengt Bernard voor de gelegenheid een dag door. Ze bezoeken samen locaties die voor de weerman in zijn werk van belang zijn: het KNMI in De Bilt, vliegbasis Soesterberg en de redactie van 'RTL Nieuws' (20.00 uur, RTL 4).

RADIO

De Ochtenden In het eerste uur, in het kader van een serie zomerinterviews met schrijvers en columnisten, een gesprek met Leon de Winter. De Winter heeft verschillende romans op zijn naam staan en hij schrijft regelmatig opiniërende artikelen in dagbladen en tijdschriften. Hij vindt dat de Nederlandse monarchie zo snel mogelijk moet worden afgeschaft, dat er in het Midden-Oosten een aparte Palestijnse staat moet komen en dat de westerse samenleving ten onder dreigt te gaan aan hypocrisie. Ook aandacht voor zijn Joodse identiteit en de vraag in hoeverre die zijn leven en schrijven beïnvloedt. In het tweede uur gaat een serie over allochtone schrijvers van start. In deze eerste aflevering staat Naima El Bezaz centraal, die al op jonge leeftijd van Marokko naar Nederland verhuisde. Daarnaast aandacht voor de situatie in Malawi en Afghanistan. Vanaf elf uur een vooruitblik op de VN-conferentie over duurzame ontwikkeling die volgende week in Johannesburg van start gaat. VVD-kamerlid Jan Hendrik Klein Molekamp, voorzitter Hans Opschoor van het Nationaal Platform Johannesburg en 'luchtvervuilingdeskundige' Leen Hordijk gaan met elkaar in debat over de kansen op succes, de dieperliggende oorzaken achter problemen als armoede en klimaatveranderingen en de vraag welke maatregelen Nederland de afgelopen tien jaar heeft getroffen (vanaf 9.00 uur, Radio 1).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden