Speciaal

ACTUALITEITEN

DOCUMENTAIRE

De Tros werkt samen met het Wereld Natuur Fonds aan een betere positie voor de gorilla: Gorilla week. Deze keer magazine-achtige reportages en gesprekken (19.00 uur, Ned. 2).

Een pijnlijk mooie stem gaat over Little Jimmy Scott, die bijna zeventig jaar moest wachten voor hij als zanger werd ontdekt. Toen hij een tiener was werd bij hem het Kallman-syndroom vastgesteld, een toen nog ongeneeslijke ziekte die de seksuele ontwikkeling bij een man blokkeert. Daardoor behield Scott zijn kinderstem. De blueszanger werd pas laat in zijn leven beroemd, maar hij had toch grote invloed op artiesten als Nancy Wilson, Marvin Gaye en Stevie Wonder (23.26 uur, Ned. 3).

PRAATPROGRAMMA'S

De thema-avond Waarom stemmen voor Europa? wordt afgesloten met een interview met de minister-presidenten Kok en Blair. Daaraan voorafgaand een speciale aflevering van 'Het Schaduwkabinet' met Cees Nooteboom, Bas Heijne, Rudi Wester en Kees Fens. Minister Van Aartsen discussieert vanuit de zaal mee onder leiding van Felix Rottenberg. Daarna volgt een lijsttrekkersdebat met Max van den Berg (PvdA), Hanja Maij-Weggen (CDA), Ja Kees Wiebenga (VVD), Loesewies van der Laan (D66) en Joost Lagendijk (Groen Links). De leiding is in handen van Ferry Mingelen. In 'Urbania' twee reportages over mensen in Amsterdam en Rotterdam die een speciale band met Europa hebben. In 'Nova' onder meer een reportage achter de schermen van het Europese parlement. En een gesprek met ex-Europarlementariër Nel van Dijk van GroenLinks en VVD'er Frits Bolkestein die naar de Europese Commissie moet (vanaf 19.28 uur, Ned. 3).

AMUSEMENT

Zomervogels heet een nieuwe serie waarin Jan van den Bosch vreemde vogels portretteert. Klinkt heel erg als een combinatie van 'Paradijsvogels' en 'Showroom'. Om te beginnen de scharrelaar Tiemen Backers uit Weesp, die rommel verzamelt. Zijn aanspreekpunt is de papegaai Gompie. En dan is er Pierre a Campo. 'Pierre doet alles met zijn ezel Godelieve', aldus meldt de EO in een persbericht. 'Godelieve zit zelfs naast Pierre op de bank'. Met zijn ezel wil Pierre naar Spanje lopen en ook daar krijgen we een voorproefje van te zien (20.36 uur, Ned. 2).

RADIO

De hele dag: Back to the sixties. Met volop muziek uit de jaren zestig. En mensen die in die periode in het nieuws waren, opmerkelijke ontwikkelingen en elke dag een aflevering van de Beatles Story (Radio 2).

Loesewies van der Laan, lijsttrekker van D66 bij de Europese verkiezingen, is te gast in NCRV op 1. Verder aandacht voor een nieuw computerspelletje dat de importeur na rijp beraad toch maar niet op de markt brengt (09.00 uur, Radio 1).

Het juristenpanel van Punch buigt zich over de kwestie-Milosevic, de vraag of ouders bestraft kunnen worden voor de criminele activiteiten van hun kinderen en of Vluchtelingenwerk gelijk heeft met alleen nog 'echte' vluchtelingen te willen helpen. Verder een reportage over jongeren die in toenemende mate uitdrukking willen geven aan het feit dat ze Jood zijn (09.02 uur, Radio 5).

Als buitenaardse wezens ons aanvallen, dan winnen ze. Stelling in Debat op 5, waarin jonge debaters met prikkelende stellingen in de slag gaan (12.02 uur, Radio 5).

Ophef & Vertier besteedt aandacht aan een tentoonstelling van de kunstenaar Teun Hocks, het Poetry International Festival, de voorstelling 'Hunker' met actrice Marie Christine de Both, hedendaagse Zuid-Afrikaanse kunst in het Van Reekum Museum in Apeldoorn en een discussie over omstreden gebouwen (14.02 uur, Radio 5).

Radio Uit biedt een interview met Esther Jansma, die met haar bundel 'Hier is de tijd' de VSB Poëzieprijs heeft gewonnen. Verder aandacht voor de manifestatie Panorama 2000 in Utrecht (17.05, Radio 5).

In De Avonden wordt de relatie besproken tussen opera en homoseksualiteit. In het tweede uur onder meer een samenvatting van weer drie delen uit de hoorspelserie naar 'Alice in Wonderland' van Lewis Carroll (22.02 uur, Radio 5).

Damokles reconstrueert de treinkaping bij Wijster in december 1975. Met een kaper en een slachtoffer (00.02 uur, Radio 1 en 2).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden