Speciaal

TELEVISIE ACTUALITEITEN

DOCUMENTAIRE

De Donderdag Documentaire Er is veel dat de Arabische wereld verdeeld houdt, maar dat de dag moet beginnen met muziek van Fairuz, daarover is iedereen het eens. De Libanese zangeres is al een halve eeuw dagelijks op de radio te horen, van Irak tot Marokko. De documentaire toont de liefde van uiteenlopende inwoners van Beiroet voor deze diva. Fairuz' muziek is een combinatie van traditionele Arabische muziek en westerse elementen, die ook voor een westerling verrassend goed in het gehoor ligt (23.05 uur, Nederland 1).

PRAATPROGRAMMA'S

Barend & Van Dorp zitten vanavond met Rosy en Willy van den Wijngaert rond de tafel. Rosy heeft in samenwerking met Reinold Vallinga een boek geschreven over de ondergang van KV Mechelen, waarvan Van den Wijngaert voorzitter was. Verder treedt de Nederlandse r & b-formatie 'Encore' op (22.30 uur, RTL4).

INFORMATIEF

Man bijt hond De NVA (Nederlandse Vereniging van Alleenstaanden) in Den Haag bestaat dit jaar 35 jaar. Ondanks het toenemend aantal alleenstaanden in Nederland neemt het ledental van deze club af. Alleenstaanden hebben tegenwoordig veel mogelijkheden nieuwe partners te vinden via internet. De 76-jarige heer Vreeswijk uit Den Haag is al 35 jaar lid van deze vereniging. (19.00 uur, Nederland 1).

In Heilig Vuur een actueel portret van de 81-jarige Pola van der Donck, die in Zambia huizen voor aidswezen heeft opgezet. Haar broer overleed in 1985 als een van de eersten aan aids. Verder een portret over het gezin van rabbijn Menachem Sebbag in Amsterdam. Zij zijn steeds vaker slachtoffer van antisemitische uitingen door Marokkanen. Zijn kinderen, een tweeling van zeven jaar, worden regelmatig uitgescholden op straat en zijn vrouw is zelfs al eens bedreigd met een schroevendraaier. Voor rabbijn Sebbag is het extra wrang: hij is zelf van Marokkaanse afkomst. Ten slotte gaat theologe Jacobine Geel op zoek naar het heilig vuur van SP-fractieleider Jan Marijnissen (22.35 uur, Nederland 1).

CULTUUR

NPS Jazz Portret van de musicus en de persoon Miles Davis. Een briljant, geniaal en gedreven jazztrompettist en -musicus. Maar in zijn privé-leven agressief, gewelddadig en overheersend. Een verhaal over jazzmuziek, echtscheidingen, drugsverslaving, racisme, vreemdgaan, boksen en snelle auto's (23.50 uur, Nederland 3).

AMUSEMENT

In RTL Boulevard een interview met Maria Kooistra, 'GTST'-actrice. Voorts een reportage over 'The House Of Harlot', een kledingzaak in Londen die rubber- en lederen kleding verkoopt. Ooit begonnen als een klein zaakje voor kinky kleding, inmiddels een wereldberoemde kledingzaak waar ook de sterren hun spullen bestellen (18.30 uur, RTL4).

RADIO

In 1opdeMiddag een gesprek met VVD-minister Henk Kamp van defensie over de Nederlandse militaire aanwezigheid in Irak en Afghanistan (14.04 uur, Radio 1).

Als een soort revanche op de afwezigheid van de wetenschapsquiz dit jaar, vroeg de redactie van Knetterende Letteren Wim T. Schippers om zijn deskundige oog te laten gaan over twee boeken waarin het weer uitgelegd wordt aan kinderen. Weermannen Erwin Kroll en Reinier van der Berg schreven respectievelijk 'Het weer' en 'Wolken, Wind en Water' (14.40 uur, 747 AM).

In De Avonden onder meer een ontmoeting met beeldend kunstenaar Barbara Visser, die gegrepen werd door het verhaal van de Drentse gevangene X, een pathologische leugenaar die veroordeeld werd vanwege het verkopen van stukken maanlandschap. (22.02 uur, 747 AM).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden