Speciaal

TELEVISIE

DOCUMENTAIRE

Waarom stinkt een stinkdier? Waarom dragen we eigenlijk een onderbroek? Hoe komen de bubbels in de champagne? Deze vragen staan centraal in Willem Wever (19.00 uur, Ned. 1).

Van jongs af aan reizen ze stad en land af. Generatie op generatie. De Mensen van de Kermis trouwen nog steeds vooral onderling. Iedereen kent dus iedereen, al staan ze door het hele land en soms zelfs daarbuiten (21.00 uur, Ned. 1).

PRAATPROGRAMMA'S

In Wintertijd een special over de jaren vijftig en zestig. Schrijver/dichter Simon Vinkenoog, schrijfster/journalist Lisette Lewin, popjournalist Jip Golsteijn en televisiepresentator/dominee Jos Brink praten onder meer over de Nederlandse truttigheid, over petticoats en rock 'n roll, Pleiners en Dijkers en het seksueel ontwaken van de preutse samenleving (21.30 uur, RTL 5).

CULTUUR

Postmen zet reggae-zanger Bob Marley neer in Marlboro Flashbacks. Het debuutalbum 'Documents' van Postmen was een doorslaand succes. Er werd een halfjaar onafgebroken getoerd en de band won zowel de Zilveren Harp als de Heineken Crossover Award. De ingrediënten voor het succes zijn swingende reggae met hiphop-invloeden en vooral een positieve boodschap, zonder prekerig over te komen (00.30 uur, NET 5).

RADIO ZATERDAG

Spektakel staat stil bij muziek uit de Cariben. Peter Schumacher selecteerde oorspronkelijke muziek van de Caribische eilanden en kustgebieden, inclusief de Nederlandse en de Franse Antillen, Trinidad, Venezuela, Haïti, Cuba, Jamaica en Suriname (17.02 uur, Radio 5).

TELEVISIE ZONDAG

DOCUMENTAIRE

Close-Up brengt een extra lange documentaire over de fotograaf Paul Huf. In de documentaire belicht programmamaakster Tineke de Groot de carrière van Huf en zoekt naar antwoorden op vragen als: waarom heeft Huf een voorliefde voor ensceneringen? Wat of wie vormt zijn inspiratiebron? Wat zijn zijn drijfveren? Wat heeft Paul met vrouwen? Welke rol speelt erotiek? In hoeverre toont Paul Huf zichzelf in zijn werk? Verder laat De Groot een aantal collega-fotografen van verschillende leeftijd en met uiteenlopende ideeën en werkwijzen een portret van de meester maken (18.14 uur, Ned. 1)

PRAATPROGRAMMA'S

In Van Gogh's Zondag legt debattant Theo van Gogh zichzelf een aantal kritische vragen voor. Normaliter ontvangt hij wekelijks een bijzondere gast die aan een diepgaand interview wordt onderworpen. Deze week staat hijzelf in het middelpunt van de belangstelling. Daarnaast blikt hij terug op het afgelopen jaar met al zijn hoogte- en dieptepunten. Onderwerpen als de Hell's angels en de kerstboodschap die koningin Beatrix uitsprak passeren de revue (14.20 uur, Veronica).

CULTUUR

75 jaar geleden bracht hij zijn eerste boek uit, Friese sagen, en vervolgens bracht hij meer dan 150 titels op zijn naam. Theun de Vries is zo langzamerhand de oudste en een van de productiefste schrijvers van Nederland. Voor de serie Skriuwerslibben (schijversleven) praat Geart de Vries met Theun de Vries over zijn jeugd in Friesland als levenslange inspiratiebron, zijn erkenning en plaats als Nederlands schrijver en de ouderdom (13.30 uur, Ned. 1).

Vanuit het Muziektheater in Amsterdam brengt de NPS live het kleurrijke en innemende sprookjesballet Notenkraker en Muizenkoning, op muziek van Tsjaikovski. Het is het enige echte kinderballet uit het klassieke repertoire, een reis door de verbeelding die jong en oud al sinds 1892 boeit (14.45 uur, Ned. 3).

Sesamstraat goes pop!

Geen poppen, maar popmuzikanten spelen in de oudejaarsuitzending Sesamstraat in Paradiso de grootste hits en de mooiste parels uit het audioarchief van 25 jaar Sesamstraat. De titel verraadt de locatie van dit feest: de Amsterdamse rocktempel Paradiso. Te verwachten zijn onder meer Daniël Lohues van Skik, Marcel de Groot, Benny Jolink, Jack Poels en Rick de Leeuw van Tröckener Kecks (19.00 uur, Ned. 3).

AMUSEMENT

De Oudejaarsconference 2000 wordt verzorgd door Lebbis & Jansen. Het Amsterdamse duo gaat ook dit jaar door met datgene waar het, volgens de liefhebbers, het best in is: in ruim een uur het jaar fileren, binnenstebuiten keren, drie keer in de rondte draaien en het dan... een enorme schop onder de kont geven (20.30 uur, Ned. 3).

RADIO ZONDAG

Arjan Snijders, die op de achtergrond de klank en inhoud van de Radio 3-serie BuZz sterk kleurde, verlaat het progmuziekprogramma na drie jaar. Daarom maakte hij voor één keer alle items zelf. Hij praat in de studio onder meer met RudeBoy, voormalig lid van de bands Urban Dance Squad en Junkie XL (18.00 uur, Radio 3).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden