Speciaal

TELEVISIE ACTUALITEITEN

Netwerk Een portret van een generatie Amerikaanse moeders met autistische kinderen. Zij hebben jarenlang van artsen en psychiaters te horen gekregen dat autisme samenhangt met een gebrek aan moederliefde (20.30 uur, Nederland 1).

DOCUMENTAIRE

Van gewest tot gewest Uit het rijke archief van 'Van Gewest': het jaar 1976. Met onder meer de Lange Jan in Heerlen, de hoogste schoorsteen van Europa, die wordt opgeblazen. Verder: in Maastricht vindt een grote processie plaats ter ere van Sint Servaes en de hoogbejaarde Sijtje Boes uit Marken leidt toeristen rond in haar woonhuis. Egmond aan Zee is inmiddels uitgegroeid tot populaire badplaats (19.00 uur, Nederland 3).

Noorderlicht Deense documentaire 'Deksel op Tsjernobil'. De G7 hebben besloten om voor 717 miljoen dollar een sarcofaag te bouwen rond reactor 4 van de Tsjernobil-centrale. Op die manier wordt voorkomen dat de grote hoeveelheid splijtstof die volgens berekeningen van het IAEA nog in de verwoeste kern zou zitten, een uitweg vindt. Maar is er nog wel radioactief materiaal in de kern achtergebleven? (20.00 uur, Nederland 3).

Vergezicht 'Een winter in Istanbul', een Franse documentaire over de hongerstaking van politieke gevangenen in Turkije in de winter van 2000/2001. De strijd van de Koerdische minderheid voor zelfbeschikking en tegen onderdrukking loopt hier als een rode draad doorheen (22.55 uur, Nederland 3).

SPORT

Tour de France Rechtstreeks verslag van de zeventiende etappe van de Tour de France, van Aime naar Cluses (12.55 uur, Nederland 2).

Sportjournaal Aandacht voor de Tour en het EK zwemmen open water in Berlijn over 25 kilometer (18.44 uur, Nederland 2).

CULTUUR

Stardust Met een portret van filmregisseur Stanley Kubrick, die op zeven maart 1999 stierf. Kubrick is onder andere bekend van films als 'A Clockwork Orange' en 'The Shining', (23.55 uur, Nederland 3).

SERIE

Maigret Aflevering 'Madame Quatre en haar kinderen', naar het gelijknamige boek van Georges Simenon met in de hoofdrol Bruno Cremer als commissaris Maigret. Wat is het ware verhaal van de jonge vrouw die zich in uiterst verwarde toestand melt bij de politie? Maigret gaat undercover (20.25 uur, Nederland 3).

RADIO

La dolce vita Rémi van der Elzen ontvangt sportpsycholoog Peter Blitz over 'pieken op het juiste moment'. Blitz probeert door mentale coaching sporters zelfvertrouwen te geven en houdt ze voor dat in een training genoegen nemen met 90 procent, meestal betekent dat er bij wedstrijden ook maar 90 procent uitkomt (08.30 uur, 747 AM).

Plein publiek Een gesprek met archeoloog Jaap Beuker over de oermens. Men denkt vaak dat die oermens dom, woest en lelijk was. Maar is dat ook zo? (10.00 uur, 747 AM).

Kunststof Te gast is Frans Leidelmeijer, bij het grote publiek vooral bekend als expert van het televisieprogramma 'Tussen kunst en kitsch'. Voor het Gorcums Museum stelde hij een tentoonstelling samen van affiches van Jan Lasvies (19.04 uur, Radio 1).

Knetterende letteren Een herhaling van eerder uitgezonden interviews, zoals het gesprek met schrijver Toon Tellegen en actrice Carla Mulder. Verder een gesprek met vertaler Katelijne de Vuyst, over de Amerikaanse dichter Anne Sexton. Sybren Polet komt vertellen over zijn 'Veldwerk', een verzameling bizarre fantasieën (14.30 uur, 747 AM).

Een leven lang Een radioportret van Hilco Frijlink, bioloog, etholoog (gedragsleer van dieren) en wolvenman. Frijlink is bij het grote publiek vooral bekend als 'De wolvenman', een dramaserie uit de jaren zeventig, over Frijlinks leven en werken met wolven. In deze serie speelde hij zichzelf, naast acteurs Piet Hendriks en Monique van de Ven. Een programma over wolven, honden, mensen en politici, want die lijken volgens Frijlink erg op elkaar (16.02 uur, 747 AM).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden