Speciaal

TELEVISIE

Netwerk gaat verder met het onderzoek naar de geschiedenis van de WAO en laat staatssecretaris Hoogervorst van sociale zaken en werkgelegenheid reageren (20.30 uur, Ned. 1).

PRAATPROGRAMMA'S

In De Ochtenden is Cécile Jansen te gast. Eind jaren zeventig was ze de eerste bewust ongehuwde moeder. Destijds werd daar schande van gesproken. Ze kreeg twee kinderen die inmiddels volwassen zijn. Over het leven van Cécile Jansen is een documentaire gemaakt, die maandag in de Amsterdamse bioscoop Het Ketelhuis in première gaat en eind mei bij de NCRV te zien zal zijn (09.05 uur, Ned. 1)

Op de dag van de Nederlandse film ontvangt Koffietijd acteur Cas Jansen, die in het voorjaar in 'Lek' te zien zal zijn. Ook te gast zijn Karin Junger en twee tienermoeders uit de Bijlmer, over wie ze een documentaire maakte (10.00 uur, RTL 4).

Rondom Tien besteedt aandacht aan het toenemende aantal kinderen dat wordt getest op gedrags- en leermoeilijkheden. Zijn al die tests het logische gevolg van de toegenomen kennis over hoogbegaafdheid, hyperactiviteit, dyslexie en andere leerstoornissen? Of zijn ze toe te schrijven aan onzekere over overbezorgde ouders? Ouders die er niet mee kunnen leven dat hun kind niet aan de gemiddelde norm op school voldoet. Scholen kunnen de toegenomen specialistische hulpvraag van probleemkinderen nauwelijks bijbenen. Duizenden staan op de wachtlijst. Het aantal alternatieve testburaus en therapieën stijgt in rap tempo. Ouders, leerkrachten en orthopedagogen leveren in de studio hun commentaar (21.30 uur, Ned. 1).

De toekomst van Karel gaat over de uitvinding van de ronde voetbal, het ontstaan van een internationale competitie, de toekomst van Oranje, de macht van de sponsors en de media en de toekomst van het vrouwenvoetbal (22.45 uur, Ned. 1).

CULTUUR

In Jan Douwe Kroeskes 2 Meter Sessies brengt de Amerikaanse popartiest Beck een aantal nummers van zijn nieuwe cd 'Midnight vultures' ten gehore. Die werd eind vorig jaar in het Amsterdamse theater Felix Meritis opgenomen. Beck Hansen is een muzikale duizendpoot. Met zijn debuutsingle 'Loser' scoorde hij gelijk een wereldhit. De nieuwe cd is een echte feestplaat geworden die doet denken aan de sound van Prince en Sly Stone (22.45 uur, RTL 5).

RADIO

In de documentaire Het tuinhuisje wordt de wereld van illegale vluchtelingen in Nederland van binnenuit belicht. Willem Jan Hagens bezocht vluchtelingen op hun zeer uiteenlopende onderduikadressen, hoorde hun trieste verhalen en sprak met de mensen die zich over hen ontfermen. Onderzoekster drs. Paulien Muller schat dat er 80000 illegalen verblijven in Nederland. Onder hen is een groep politieke vluchtelingen die uitgeprocedeerd is. Ze willen of kunnen niet terug naar hun land van herkomst en duiken onder in Nederland. Er zijn netwerken ontstaan voor de opvang van deze mensen. Het zijn religieuze of meer politiek gemotiveerde groepen. Maar ook mensen die individueel opvang bieden (13.00 uur, Radio 5).

Schrijver/dichter Willem van Toorn staat centraal in het radioportret Een leven lang, dat gaat over oudere kunstenaars en wetenschappers. Van Toorn ontwikkelde zich van chemisch analist, via onderwijzer tot fulltime schrijver (16.00 uur Radio 5).

In De Avonden is Cees Vis, directeur van de Ster, te gast. Wat hem betreft duurt de discussie over het publieke bestel kort: alle elitaire programma's achter de decoder. Verder een gesprek met Walter Siepman, die met zijn tijdschrift 'Religie & Mystiek' religieuzen van alle gezindten wil bedienen (22.02 uur, Radio 5).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden