Speciaal

TELEVISIE VRIJDAG

PRAATPROGRAMMA'S

In Koffietijd een gesprek over het millennium met tv-presentatrice Irene van der Laar, Kamervoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven, journaliste Jeanne Roos en sociologe Hilda Verwey-Jonker (10.00 uur, RTL 4).

C U L T U U R

In Samen over de drempel brengen Huub van der Lubbe, Acda & De Munnik, Mathilde Santing, Lucretia van der Voort, Jenny Arean en Fréderique Spigt een ode aan 100 jaar Nederlands repertoire (20.20 uur, Ned. 3).

Voor het twaalf uur durende programma Hoe nu verder? leverden meer dan zeventig televisie- en filmmakers een persoonlijke bijdrage geleverd van precies drie minuten. Zowel de huidige generatie makers als degenen die de VPRO-geschiedenis hebben geschreven, als de aankomende makers die nu aan de Rietveld Academie studeren, werken mee aan deze millenniumuitzending. Gezien de vrije opdracht lopen de bijdragen uiteen van gedichten, animaties, documentaires tot liederen (00.00 uur, Ned. 3).

J E U G D

Het Klokhuis zoekt de oudste man en de op één na oudste vrouw van Nederland op. De heer Jan Pieter Bos uit Rotterdam en mevrouw Henny van Andel-Schipper uit Hoogeveen zijn 109 jaar oud en waren dus 9 jaar toen het 1900 werd. Hij was een schipperskind, zij een onderwijzersdochter. Hoe zag een dag uit het leven van een kind er toen uit? Hoe sliep je? Hoe laat stond je op? Hoe zag de school eruit? Welke spelletjes deed je? Wat werd er gegeten? En natuurlijk ook de vraag: wat hebben deze mensen gedaan om zo oud te worden? Hierop geven ze beide een ontluisterend antwoord: gewoon ademhalen. De interviews worden geïllustreerd met oude beelden (18.42 uur, Ned. 3).

A M U S E M E N T

The story of Bean gaat over een van 's werelds populairste komische fenomenen. De schepper van Mr. Bean, de normaal gesproken nogal terughoudende acteur Rowan Atkinson, spreekt openhartig over de inspiratiebronnen die hij aanboorde (19.25 uur, Ned. 3).

In een speciale aflevering van Twee voor twaalf nemen Hanneke Groenteman en Erik van Muiswinkel het op tegen Wouke van Scherrenburg en Ronald Giphart. En Paul de Leeuw zingt het voor deze uitzending gecomponeerde lied 'Dat zoeken we op' (21.30 uur, Ned. 3).

Onder de titel De eerste lange nacht van 2000 door brengen de Avro, KRO en NCRV een zesenhalf uur durend gezamenlijk programma met de leukste, spannendste, spraakmakendste, ontroerendste en grappigste tv-momenten van de afgelopen decennia. De blokken van een half uur, gepresenteerd door Judith de Bruijn, Dieuwertje Blok en Mariska Hulscher, worden gevuld met achtereenvolgens muziek, verborgen camera, cabaret, evenementen, human interest, satire, vreemde vogels, seks en liefde, kinderprogramma's, spelletjes, drama, shows en quizzen en muziekspecials (00.30 uur, Ned. 1).

RADIO VRIJDAG

Voor het Marathoninterview is Nico H. Frijda, emeritus hoogleraar psychologie functieleer en bijzonder hoogleraar theorieën der emoties aan de Universiteit van Amsterdam, uitgenodigd (09.00 uur, Radio 1).

In De Avonden komt het gesproken uitzicht dit keer van Peter Kant, expeditieknecht te Amsterdam. Kant woont in het huis aan de Jozef Israëlskade, waar het boek 'De Avonden' zich afspeelt. Daarna blikt schrijver Gerard Reve samen met regisseur Wim Noordhoek terug op de marathonvoorlezing van zijn boek, die op 28 en 29 november 1991 tien uur lang werd uitgezonden door de VPRO-radio. Na elven leest Reve, tot besluit van het millennium, het slot van zijn boek voor (22.02 uur, Radio 5).

TELEVISIE ZATERDAG

S P O R T

In de eerste uitzending van Studio Sport in het nieuwe millennium vertrouwde beelden van het schansspringen in Garmisch-Partenkirchen en van de Sylvesterloop in Soest (13.30 uur, Ned. 2).

C U L T U U R

De Avro begint het nieuwe millennium met een hommage aan Annie M. G. Schmidt. Eerst krijgt de kijker een blik achter de schermen van de actiefilm 'Abeltje' en volgt de camera de hoofdrolspelers Ricky van Gastel en Soraya Smith (16.30-16.59 uur, Ned. 1). Na een onderbreking door het jeugdblok volgt Een nieuwe jas voor Annie. Daarin worden enkele liedjes van haar op onconventionele ten gehore gebracht en door haarzelf van commentaar voorzien (18.06-19.06 uur). Vervolgens het eerste deel van Abeltje (19.06-19.32 uur). Na een onderbreking van een uur gaat het eerbetoon door met de musical Heerlijk duurt het langst (20.30-22.27 uur), gevolgd door een gefilmd portret van de onlangs overleden componist Harry Bannink (22.27-23.19 uur). Het openhartige interview dat Ischa Meijer in 1992 had met Annie Schmidt sluit de hommage af (23.19-00.05 uur).

RADIO ZATERDAG

In de 5000ste aflevering van Langs de lijn zijn diverse oud-presentatoren en verslaggevers van dit sportprogramma te gast. Iedere aanwezige meldt zijn favoriete historische fragment of eigen hoogtepunt (14.00 uur, Radio 1).

Minister Van Boxtel en voorzitter Jan Timmer van het Millenniumplatform blikken in Met het oog op morgen terug op de overgang naar het jaar 2000. Wat ging er goed en waar liep het onverhoopt toch mis? (23.00 uur, Radio 1).

TELEVISIE ZONDAG

P R A A T P R O G R A M M A ' S

Buitenhof ontvangt de president van de Europese Centrale Bank, dr. Wim Duisenberg. Hij blikt terug op zijn eerste dienstjaar en kijkt vooruit naar de economische ontwikkelingen in Europa (12.05 uur, Ned. 3).

Ingodsnaam bevat een portret van de Turkse homoseksueel Cem, die bang is zijn geloof te verliezen, omdat hij in Nederland niet de juiste omstandigheden vindt om dat geloof vorm te geven. Gewend als hij is te vechten, strijdt Cem op dit moment in Nederland voor een homo-moskee. Zijn vriend steunt hem in zijn plannen, maar deelt zijn behoefte aan religie (20.05 uur, Ned. 3).

Onder de noemer Van de schoonheid en de troost nodigde Wim Kayzer zesentwintig personen uit om hun gedachten te laten gaan over dit thema. De hoofdpersonen komen uit allerlei disciplines en uit allerlei windstreken. Uit de literatuur zowel als de beeldende kunst, uit de wetenschap zowel als de muziek en de filosofie. De eerste gast is de Nigeriaanse Nobelprijswinnaar Wole Soyinka. De toneelschrijver, dichter en romanschrijver is een van de belangrijkste hedendaagse Afrikaanse auteurs (22.35 uur, Ned. 3).

S P O R T

In Studio Sport beelden van de wereldbekerstrijd cyclocross in Zeddam, de nationale bekerfinale badminton, het marathonschaatsen in Heerenveen en de basketbalwedstrijd Dallas-Toronto. Tevens wordt vooruitgeblikt op het WK voetbal voor clubteams en de Olympische kwalificatietoernooien van de volleybalmannen en -vrouwen (19.00 uur, Ned. 2).

C U L T U U R

Reiziger in muziek is geheel gewijd aan dirigent Bernard Haitink. Sinds januari van dit jaar is hij 'eredirigent van het Concertgebouworkest' en dat houdt meer in dan een fraaie titel. De komende jaren zal hij een aantal weken per jaar weer zijn oude vertrouwde orkest dirigeren (11.00 uur, Ned. 3).

A M U S E M E N T

Alvast Jiskefet. In speciale compilatie-uitzendingen passeren vanaf vandaag onder andere de Lullo's en de Skybox de revue. Vanaf 9 april zijn de heren terug met nieuwe afleveringen (22.10 uur, Ned. 3).

RADIO ZONDAG

Ombudsman Roel Fernhout is te gast in De andere wereld van zondagmorgen. Hij heeft het over de toekomst van zijn functie, het oprekken van politiebevoegdheden en het vreemdelingenrecht (07.07 uur, Radio 1).

In Met het oog op morgen praten internetondernemer Maurice de Hond en econoom Luc Soete over nieuwe media en nieuwe economie (23.00 uur, Radio 1).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden