Speciaal

TELEVISIE

NOS-Actueel doet rechtstreeks verslag van de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam. Als tweede locatie is dit jaar het voormalige doorgangskamp Westerbork gekozen. De uitzending is van 18.50 tot 20.40 uur op Nederland 2. De herdenking op de Dam is ook rechtstreeks te zien op Nederland 1 en Nederland 3, tussen 19.50 en 20.15 uur.

Tijdens de uitzending schakelt de regie een aantal malen over naar de herdenkingsdienst bij het monument in Westerbork. Ook zendt de NOS de korte documentaire 'Kind in het kamp' uit, over de periode die Ben Valk en Simon Lampie als kind in kamp Westerbork doorbrachten.

Vanaf 19.00 uur volgt de NOS de herdenkingsbijeenkomst in de Nieuwe Kerk in Amsterdam, waar danser, choreograaf en auteur Rudi van Dantzig een voordracht houdt. Rond 20.00 uur registreert de NOS de herdenking voor de gevallenen bij het Nationaal Monument op de Dam. Aansluitend houdt Tweede-Kamervoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven een korte toespraak en leest de jonge dichter Moestafa Stitou een gedicht over vrijheid voor.

Netwerk is geheel gewijd aan de crisis in Kosovo. Hoe lang gaat de Navo nog door met bombarderen? Een analyse over de besluitvorming achter Operation Allied Force (20.45 uur, Ned. 1).

Ook in Studio NOS wordt stilgestaan bij de dodenherdenking. Er is een interview met mevrouw Van de Bos, die in 1928 deel uitmaakte van de Nederlandse turnploeg die goud won op de Olympische Spelen van Amsterdam. De helft van het team bestond uit Joodse vrouwen die de Tweede Wereldoorlog niet hebben overleefd. Ook een gesprek met André Swijtinck, die een boek heeft geschreven over sport in de jaren '40-'45. Tenslotte is er een reportage over Jan Hobby, die in de Tweede Wereldoorlog bij het Amsterdamse DWS speelde. Hij werd in 1944, samen met zestig andere jonge voetballertjes, door Heerenveen naar Friesland gehaald om de hongerwinter door te komen (23.00 uur, Ned. 2).

P R A A T P R O G R A M M A ' S

De vorige week koninklijk onderscheiden actrice Wieteke van Dort is te gast in Koffietijd. Ook Pauline Kruseman van het Nationaal Comité 4 en 5 mei komt langs. En er is een reportage over Denise Citroen. Zij interviewde Nederlandse Joden die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. Die gesprekken zijn onderdeel van een wereldwijd project van filmregisseur Steven Spielberg (10.00 uur, RTL 4).

Spreekuur gaat over de (on)veiligheid van betalen via Internet. Het bedrijf Visa wordt bedolven onder de klachten over online-afrekeningen. Ook Albert Heijn timmert aan de weg met het 'elektronische winkelmandje'. Te gast zijn journalist Francisco van Jole en computerdeskundige Herbert Blankesteijn (15.00 uur, Ned. 2).

In B & W vertellen een Roemeense en een Afghaanse vluchteling over hun nieuwe leven in Nederland (19.25 uur, Ned. 3).

In de nieuwe serie Alleen op de wereld wisselt Rémi van der Elzen met haar gasten van gedachten over keuzes, beslissingen, motieven en wendingen in hun leven. Acteur Helmert Woudenberg bijt het spits af. Hij is de zoon van een SS'er en een NSB-meisje en heeft zijn familiegeschiedenis bewerkt tot de solovoorstelling 'De Hel' (22.15 uur, RTL 4).

Barend & Van Dorp zetten stoelen klaar voor acteur/commandeur Jeroen Krabbé en de Marokkaanse toneelspeler Mimoen Oaïssia. Verder een optreden van de 74-jarige blueszanger T-Model Ford (23.15 uur, RTL 4).

RADIO

In Het debat op 5 een gesprek met historicus en psycholoog Eelco Runia over zijn boek 'Waterloo, Verdun, Auschwitz. De liquidatie van het verleden'. Daarin staat de spanning tussen historische gebeurtenissen en ons wereldbeeld centraal (12.00 uur, Radio 5).

Margreet Blanken is te gast in Tijd voor Twee. Ze speelt vanaf eind deze maand opnieuw de voorstelling 'Etty', gebaseerd op de dagboeken van de Joodse Etty Hillesum (12.02 uur, Radio 2).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden