Speciaal

TELEVISIE

2Vandaag Vierhonderd jaar geleden werd de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC) opgericht. Dat wordt dit jaar herdacht, maar er is weinig plaats in de feestelijkheden voor de kwalijke kanten van de VOC: uitbuiting, kolonialisme en slavernij. 2Vandaag besteedt aandacht aan beide zijden van de VOC-medaille (17.30 uur, Nederland 2).

Netwerk ging op zoek naar bewijzen voor de schuld van de tabaksindustrie aan wereldwijde sigarettensmokkel. Tien EU-lidstaten, waaronder Nederland, hebben de multinationals aangeklaagd om miljarden euro's aan accijnzen op te eisen die zij misliepen. Op Aruba sprak Netwerk met kroongetuige Alex Solagnier, die vandaag zijn verhaal doet in Trouw.(20.30 uur, Nederland 1).

DOCUMENTAIRE

DNW: Vanaf de grond opnieuw Tweede deel van drieluik over '11 september', de oorzaken en gevolgen. Deze keer: de binnenkant van het islamitisch fundamentalistisch denken met onder meer een bezoek aan de trainingskampen in Tsjetsjenië en een gesprek met de Tsjetsjeense leider Chozj-Achmed Noechajev (20.35 uur, Nederland 3).

Wij, Oranje Tweede aflevering van vijfdelige serie over de geschiedenis van het koningshuis. In deze aflevering 'De Dynastie' wordt belicht hoe de Oranje-dynastie wordt opgebouwd, te beginnen met Louise Henriëtte, de oudste dochter van Frederik Hendrik en Amalia van Solms, die tegen haar zin wordt uitgehuwelijkt aan de keurvorst van Brandenburg. Tot niet eens lang geleden gingen dynastieke belangen voor de liefde (22.50 uur, Nederland 1).

PRAATPROGRAMMA'S

Verbonden Serie waarin Frans Bromet problemen in liefdesrelaties blootlegt en probeert te achterhalen waarom stellen bij elkaar blijven. Deze keer: Dick en Pieter-Jan (21.30 uur, Ned. 3).

Kevin Masters Late Night Showhost Tom Rhodes ontvangt Manuëla Kemp en voormalig astronaut Wubbo Ockels. Daarnaast probeert Rhodes ook deze keer weer Nederlandse gewoontes, woorden en inwoners te leren kennen. In 'Kevin gets invited' doet hij mee aan een wedstrijd van een typisch Nederlandse sport. In 'Word of the day' gaat hij de strijd aan met een Nederlands woord (22.15 uur, Yorin).

SPORT

Studio Sport Beelden van de Australian Open (tennis) in Melbourne (11.00 en 13.13 uur, Nederland 2).

Sportjournaal Eveneens aandacht voor het Australian Open (18.43 uur, Nederland 2, en 22.12 uur, Nederland 3).

CULTUUR

Opium TV staat geheel in het teken van de videoclip naar aanleiding van het Filmfestival Rotterdam, waar een programma-onderdeel gewijd is aan de videoclip. Aandacht voor clipmaker Michel Gondry en sample-kunstenaar Jeroen Hofs, alias Eboman. Journalist Marijn van der Jagt praat over clipcultuur en architectuur-criticus Bernard Hulsman over de architectuur van clips (23.50 uur, Nederland 1).

AMUSEMENT

RTL Boulevard In het commentatorenpanel zitten Albert Verlinde en Irene van der Laar. Onderwerpen: de videoclip van het nummer 'I'm what I am' van Kelly; de winnaar van de 'Minnaar van het jaar'-verkiezing; een reportage over hippe uitgaansdrankjes; de uitreiking van de Golden Globes en een reportage over de tegenspeelsters van 'Gladiator' Russell Crowe (18.30 uur, RTL 4).

Waskracht! Thomas von der Dunk, historicus, presenteert de 'Wir haben es gewusst'-quiz. Twee teams worden getest op hun kennis van de moderne geschiedenis. Jort Kelder (hoofdredacteur van Quote) en Agnes Kant (Tweede kamerlid namens de SP) staan tegenover Prem Radhakishun (advocaat) en Joop Wijn, (Tweede Kamerlid namens het CDA) (20.05 uur, Nederland 3).

RADIO

Madiwodo Thema van de uitzendingen deze week is 'toptrainers'. Deze eerste keer: Henk Kraaijenhof, atletiektrainer (11.00 uur, 747AM).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden