Speciaal

A C T U A L I T E I T E N

D O C U M E N T A I R E

Zembla herhaalt een aflevering over de werkdruk in Nederland. Die is het hoogst van heel Europa en kost vele miljarden per jaar (20.43 uur, Ned. 3).

'Je hebt leugens, grote leugens en sollicitaties' is een van de uitspraken in de derde aflevering van Firma Leugen & Bedrog. Omdat Steve Tomkinson geen baan kon vinden, kopieerde hij het CV van een vriend en werd op basis daarvan aangenomen. Hij deed zich voor als stuurman, terwijl hij nog nooit een boot van binnen had gezien. Ook in de liefde wordt veel gelogen. Wat te denken van escort Rio Verano? Hij verhuurt zich aan vrouwen en doet zich voor als hun echtgenoot. De internationale kunsthandel ten slotte blijkt een oplichtersbende bij uitstek te zijn; de Nederlander Michel van Rijn verkoopt Rembrandts in diens eigen kasteel (20.59 uur, Ned. 1).

Love story gaat over de verboden liefde van twee vrouwen. Lilly Wust, getrouwd met een nazi-soldaat en moeder van vier kinderen, ontmoet in 1942 in Berlijn de elegante Felice Schragenheim. Het is liefde op het eerste gezicht en de twee vrouwen beginnen een gepassioneerde affaire, wat Lilly's conservatieve leven volledig in de war schopt. Hun relatie krijgt een andere wending als blijkt dat Felice joods is en actief in het verzet. Lilly kan niet voorkomen dat Felice wordt afgevoerd en in Belsen-Bergen overlijdt. Lilly Wust is nog steeds in leven en is altijd van Felice blijven houden. Met behulp van vele foto's, brieven en gedichten herleeft de kijker hun anderhalf jaar durende relatie (23.40 uur, Ned. 3).

S P O R T

In het vroege Sportjournaal aandacht voor de selectie van het Nederlands elftal voor de oefeninterland tegen Denemarken, volgende week woensdag. Ook beelden van de wereldbekerwedstrijd squash tussen Nederland en Zuid-Afrika (18.43 uur, Ned. 2). In de late editie een samenvatting van de eerste wedstrijd in de jaargang 1999-2000 van het betaald voetbal tussen Sparta en Willem II. Verder beelden van de hockeywedstrijd tussen de mannen van Nederland en Duitsland (22.16 uur, Ned. 3).

A M U S E M E N T

In De Nachtrijder een compilatie van de onverwachte en vreemde ontmoetingen die Irene van de Laar tijdens haar motoruitstapjes had (23.00 uur, SBS 6).

RADIO

In het eerste uur van Knetterende letteren de herhaling van een gesprek tussen de dichters Elly de Waard, Pieter Boskma en Ilja Pfeiffer en neerlandicus Redbad Fokkema over diens boek 'Aan de mond van al die rivieren', een geschiedenis van de poëzie sinds 1945. In het tweede uur is de Amsterdamse taalkundige dr. Jacques Arends te gast. Hij doet onderzoek naar de wortels van het Sranan Tongo, een van de Surinaamse talen. Hij borduurt daarbij voort op de bevindingen van de Friese historicus Johannes Postma, verbonden aan de universiteit van Minnesota. Die deed begin jaren '90 belangrijke ontdekkingen over de achtergrond van de Afrikaanse slaven die in de zeventiende eeuw door de Nederlanders naar de koloniën werden verscheept. Hun taal had een belangrijke invloed op het ontstaan van het Sranan Tongo (14.00 uur, Radio 5).

In Radio Uit een gesprek met Hendrik Bonneur, artistiek leider van het Amsterdams Marionetten Theater. Overal ter wereld speelt dit theater opera's van onder anderen Mozart en Offenbach (17.00 uur, Radio 5).

Jan Willem Duyvendak, hoogleraar wetenschappelijke grondslagen van het opbouwwerk, is te gast in Hier en Nu Zomertijd. Hij houdt zich bezig met de aanpak van probleemwijken in Nederland. Vooral de vermenging van rijk met arm komt daarbij aan bod. Als ideoloog van GroenLinks is Duyvendak ook betrokken bij het opstellen van het programma van die partij. Een coalitie met het CDA ziet hij als een reële optie (20.00 uur, Radio 1).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden