Speciaal

TELEVISIE ACTUALITEITEN

DOCUMENTAIRE

Zembla zendt met het oog op de actualiteit een documentaire uit over het leven en de politieke situatie in Afghanistan. De eerder geplande documentaire over de slappe handhaving van regels en wetten in ons land komt hierdoor te vervallen (21.15 uur, Ned. 3).

PRAATPROGRAMMA'S

In De wandeling vanavond de derde etappe van het Nederlandse pelgrimspad van Amsterdam naar Maastricht, waarin Elke van Eycken (27) vertelt over hoe kanker haar leven veranderde (16.30 uur, Ned. 1).

Nieuws aan tafel heeft als gasten Paul Witteman, Cathérine Keyl en Lodewijk de Waal. Ze praten over onderwerpen als 'Is Nederland in oorlog?' en 'Kan de FNV nog wel vasthouden aan een looneis van vier procent?' (21.00 uur, RTL5).

Barend & Van Dorp ontvangen Toots Tieleman, 's werelds beroemdste bespeler van het mondorgel, en Xandra Brood, de weduwe van Herman Brood (22.30 uur, RTL4).

SPORT

Studio sport verslaat live het Davis Cup-toernooi Nederland-Frankrijk, met de eerste twee enkelspelen (11.50 uur, Ned. 2)

Studio sport, eredivisie op vrijdag maakte een portret van Peter van Vossen en John van den Brom, spelers van De Graafschap. Verder een samenvatting van Roda JC-FC Den Bosch (22.44 uur, Ned. 2).

CULTUUR

De eetfabriek laat de ietwat opgefokte kok Pierre Wind reizen door Tanzania, Afrika. In het relatief chique Impala hotel in Arusha ontmoet hij Rob van Zijst, die op verzoek van de hotelmanager enkele weken de koks adviseert. Arusha ligt vlakbij de Kilimanjaro en steeds meer toeristen met verwende Westerse magen komen er logeren (20.00 uur, Ned. 3).

America: a tribute to heroes heet de liefdadigheidsshow die de Amerikaanse tv vrijdagnacht uitzendt. Mee doen acteurs als Julia Roberts, Cameron Dias, Tom Cruise, Tom Hanks, Jim Carey en Robert de Niro en musici als Paul Simon, Stevie Wonder, Bon Jovi en Bruce Springsteen. De opbrengst is bestemd voor de slachtoffers van de aanslagen in New York en Washington (03.00 uur, Ned. 2)

RADIO

De Ochtenden In 'Het interview' een gesprek met Mient Jan Faber van het Interkerkelijk Vredesberaad over de Vredesweek die zondag begint. In 'Het buitenland' aandacht voor paramilitaire organisaties in Macedonië. Met name aandacht voor de Macedonische Leeuwen, die ten strijde willen trekken tegen het UCK. In een interview met een van de paramilitairen zal het gaan over toewijding, eer en geweten. En 'Argos' staat stil bij giftige rommel die wordt verwerkt tot bouwstof, zoals de vervuilde baggerspecie die wordt verwerkt in wegbedekking of de Hoogovensslakken, voor grondverharding.

Hoeveel is er inmiddels al 'nuttig' onder de grond verdwenen? Wat zijn de gevolgen? En wie controleert de effecten? (09.00 uur, Radio 1).

Plein publiek ontvangt Elja Dijkstra, die na haar school een diakonaal jaar volgde in Engeland. Maar wat is dat? (10.00 uur, 747 AM).

In De avonden is 'Het gesproken uitzicht' van Ger Luyten, hoofd van het Rijksprentenkabinet in het Rijksmuseum te Amsterdam. Daarna 'De droomhandel', waarin Maartje Somers, Bas Heijne en Thomas Verbogt 'Het schijnbestaan', de nieuwe roman van de Portugese Nobelprijswinnar José Saramango bespreken. Verder aandacht voor de tentoonstelling over 75 jaar Hema. 'De muziek van Louis Lehmann' staat stil bij de muziek van componist King Oliver. Voor 'Het atelierbezoek' gaat Toine Moerbeek gaat op bezoek bij De Vlaamse beeldhouwer Johan Tahon. Tahon gelooft dat het genie niet kan doodgaan maar zijn eigen erfgenamen uitkiest waar hij in doorwerkt. Zo is het genie van Michelangelo overgegaan in het genie van Rodin en het genie van Rodin in dat van Giacometti. 'De weeksluiting' verzorgt Heere Heeresma (22.02 uur, Radio 1).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden