Speciaal

TELEVISIE

De verdeling van Jeruzalem staat boven aan de agenda van de vredesbesprekingen in het Midden- Oosten. In Netwerk de levensverhalen van de Israëlische schrijver Avrahan Yehoshua en de Palestijnse schrijfster Liana Bader, die 30 jaar lang vluchteling is geweest. Sinds 1994 is zij terug in Palestina. Beide schrijvers zijn geboren in Jeruzalem. Beiden streven naar vrede, maar komen desondanks voortdurend met elkaar in botsing (20.30 uur, Nederland 1)

DOCUMENTAIRE

Het gebrek aan schoon, zoet water wordt alom beschouwd als een van de grootste milieuproblemen voor de 21ste eeuw. De wereldbevolking groeit, bronnen vervuilen, woestijnen nemen in omvang toe. Niettemin wordt er soms water gevonden uit onverdachte bron. En op onverwachte plek. Het dorpje Chungungo in de Atacama woestijn die langs de Chileense en Peruviaanse kust loopt, is zo'n plek. In Chungungo vangen de mensen water uit mist. Daarover gaat 'De Wolkenmelkers' in Noorderlicht (17.33 uur, Nederland 3).

PRAATPROGRAMMA'S

In de laatste aflevering van Lieve Martine blikt Martine van Os terug. Ook wordt er vooruit gekeken naar de nieuwe reeks afleveringen, die in januari begint (19.00 uur, Nederland 1).

Presentator Jan Douwe Kroeske ontvangt gasten in het nieuwe programma Leven in de Brouwerij. Met hen praat hij over actualiteiten en sport zoals de Olympsiche Spelen, Formule I en voetbal. Verder is er muziek onder begeleiding van saxofonist Hans Dulfer (21.00 uur, RTL5).

SPORT

In het NOS-Sportjournaal aandacht voor de voorbereiding van het Nederlands elftal op de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Ierland, de Ronde van Spanje (wielrennen) en de US Open (tennis) (18.43 uur, Nederland 2).

Het NOS-Sportjournaal brengt beelden van de voorbereiding van het Nederlands elftal op de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Ierland, de Ronde van Spanje (wielrennen) en de US Open (tennis) (22.16 uur, Nederland 3).

In Studio NOS aandacht voor de voorbereiding van het Nederland elftal op de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Ierland, de Ronde van Spanje (wielrennen), de US Open (tennis) en de Europa Cup badminton. Verder een reportage over het afscheid van Dennis Bergkamp en Aron Winter van het Nederlands elftal en een reportage over de Olympiade bridge in Maastricht (22.55 uur, Nederland 2).

CULTUUR

Violist Shlomo Mintz speelt in Il Cannone-het concert op het oorspronkelijke instrument van componist en vioolvirtuoos Paganini (21.50 uur, Nederland 2).

RADIO

In Buitenland een gesprek over de afname van visvoorraden over de hele wereld met Cornelis Vrolijk, reder te IJmuiden, actief in de wateren van Mauretanië, met Ad Corte, bioloog en onderzoeker, die meepraat vanaf een schip voor de Afrikaanse kust, met Harrie de Vries, medewerker van Novib, en met Just van den Broek, bioloog, werkzaam voor Greenpeace (10.00 uur, Radio 1).

In oktober 1999 pleegde Emad Fatihy Kafil Salem zelfmoord. Hij lag daarna enkele weken dood in zijn woning in Veendam. Fatihy is een Palestijnse vluchteling die in 1994 in Nederland asiel aanvroeg. Dat werd afgewezen, maar hij kreeg wel een vergunning tot verblijf op medische gronden, want Fatihy was een psychiatrische patiënt. Argos komt met een reconstructie van deze zaak: waarom pleegde Fatihy zelfmoord? (11.00 uur, Radio 1).

Marc Feller zit aan tafel bij Frits Spits in Tijd voor Twee. Feller is directeur/eigenaar van Cameo Media, het bedrijf dat Hart van Nederland produceert voor SBS 6. Hart van Nederland bestaat deze week precies vijf jaar (12.02 uur, Radio 2).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden