Speciaal

TELEVISIE DOCUMENTAIRE

Na negentig jaar sluit de fabriek voor cokes in Sluiskil. Deze grondstof wordt voor de staalindustrie gemaakt door kolen te ontgassen. Cokes is een filmisch onderzoek naar de ziel van een klassieke 'zware industrie' op het historisch moment dat zij stervende is (21.00 uur Ned. 3).

Meer dan tachtig procent van de vrouwen in Gambia worden op gewelddadige, brute en vaak onhygiënische wijze besneden. In Dokument een zoektocht naar de gevolgen van deze ingrijpende traditie. Mensen spreken over hun ervaringen. De film legt het culturele conflict bloot tussen een Nederlander en zijn vriendin, die besnijdster is (22.55 uur, Ned. 1).

PRAATPROGRAMMA'S

'Een kinderwens is geen medisch probleem', zegt het college van zorgverzekeraars. Dit adviesorgaan van de regering vindt dat ouders zélf voor de kosten moeten opdraaien voor reageerbuisbevruchting (IVF). Deze stelling staat ter discussie in De Ochtenden. Gesprekspartners zijn: Lau de Graaf, directeur van het college, Andy Robijn van de patiëntenvereniging voor IVF-ouders en PvdA Tweede-Kamerlid Khadija Arib (09.09 uur Ned. 1).

Advocaat Abraham Moszkowicz praat in Het Elfde Uur over drugs, Desi Bouterse en zijn vader Max. NS-topman Rob den Besten licht zijn vertrek toe bij de spoorwegen. Henk Hak spreekt over het 'christen-zijn' in het zakenleven (22.10 uur, Ned. 2).

Het EO-programma Niets meer te verliezen wijt een speciale uitzending aan Dirk Kuin. De recent overleden eindredacteur en presentator van het AVRO-programma 'Opsporing Verzocht'. In zijn eigen programma maakte Kuin afgelopen najaar bekend dat hij kanker had. Hij stopte met zijn werk, maar kondigde ook zijn terugkeer aan.

Op verzoek van Dirk Kuin en zijn vrouw Irma, voerde het EO-programma een openhartig gesprek over leven, gezin, werk en geloof. Ook op verzoek van Kuin, en van de Avro, wordt het programma op Nederland 1 uitgezonden in plaats van Nederland 2, het thuisnet van de EO (22.20 uur, Ned. 1).

RADIO

In Punch een gesprek met de 91-jarige sociologe, journaliste en socialiste Hilda Verwey Jonker, die woensdag de Aletta Jacobsprijs krijgt (09.02 uur, Radio 5).

In Tijd voor Twee een gesprek met Ruud Engelander. Hij schreef de tekst voor de hit 'Jimmy' van Boudewijn de Groot

Johann Sebastian Bach wordt in een twee uur durend gesprek in Ophef & Vertier van verschillende kanten belicht. Gesprekspartners zijn: de organist Leo van Doeselaar, musicoloog Wouter Pleijsier, hoboïst Han de Vries en dirgent Jos Vermunt van het Residentie Bachkoor en Bachorkest (14.00 uur, Radio 5).

Komend weekeinde wordt in Utrecht de twintigste Nacht van de Poëzie gehouden. Opium staat stil bij historische hoogte- en dieptepunten. Verder gesprekken met kunsthistorica Sarah de Clerq die een monografie over zeeschilder Mesdag schreef, en componist Marcel Worms over zijn cd 'Blues for Piano'(20.00 uur, Radio 1).

In Het theater van het Sentiment deze week speciale aandacht voor het Nederlandse lied. Boudewijn de Groot bijt het spits af. Met hem wordt er gesproken over de betekenis die muziek voor hem heeft. Daarnaast zullen zijn eigen favoriete Nederlandstalige platen worden gedraaid. Luisteraars kunnen vragen stellen. Ook zijn opnames te horen van het concert dat De Groot gaf met het Metropool Orkest (20.00 uur, Radio 2).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden