Speciaal

TELEVISIE

Vergezicht Deze zomermaanden brengt de RVU elf documentaires die in het teken staan van het thema 'na de oorlog'. Vandaag de achtste documentaire in deze reeks: De Guinea Pig Club, over het oplappen van verbrande luchtmachtpiloten die tijdens WO II zodanig gewond en verminkt raakten, dat ze het leven niet meer zagen zitten. Totdat zij terechtkwamen bij een Britse en een Canadese chirurg die hun brandwonden verpleegden met toentertijd volstrekt nieuwe methoden. Deze piloten richtten als lotgenoten in 1941 de Guinea Pig Club op (club van proefkonijnen). Leden van deze club vertellen over hoe ze gewond raakten, revalideerden na talloze operaties en probeerden weer een normaal leven op te bouwen. De club komt nog jaarlijks bij elkaar. (22.50 uur, Nederland 3.)

CULTUUR

NPS Jazz Terugblikken op het North Sea Jazz Festival 2003. Vanavond een registratie van het optreden van souljazz-legende Lou Donaldson en zijn kwartet. De altsaxofonist speelt met keyboardwizard Dr. Lonnie Smith. (23.45 uur, Nederland 3.)

RADIO

De Ochtenden Om 09.00 uur: Het Interview. Vandaag is Loek Hermans te gast. Hij was minister, commissaris van de koningin, burgemeester en kamerlid. En vanaf deze zomer is hij de nieuwe voorzitter van het MKB (Midden- en Kleinbedrijf). De binnenlandreportage van vandaag gaat over het legaal kweken van wiet. Vanaf 1 september mogen twee Nederlandse bedrijven medicinale wiet leveren aan patiënten die aan ziektes lijden als MS en kanker. Een bezoek aan een van de bedrijven, dat in handen is van een Amerikaan. Om 10.00 uur: Het Buitenland. In de zomerserie 'Hoe is het intussen met?' aandacht voor de Bataks in Indonesië. Het Batak-volk in Noord-Sumatra bestaat uit christenen en moslims. Anders dan op andere plaatsen van Indonesië leven de christenen en moslims van Noord-Sumatra vreedzaam samen. Een jaar geleden bezocht Wilma van der Maten het Batakvolk en maakte een reportage. Aan haar de vraag hoe het nu gaat op Noord-Sumatra. Om 11.00 uur: Het Onderzoek. Persoonlijke ontboezemingen van redactieleden rond maatschappelijke thema's. In deze aflevering wandelt verslaggever Paul Kurpershoek langs oude Groningse kerken op zoek naar 'een handvol rust', naar het hogere en naar zichzelf... (09.00 uur, Radio 1.)

MadiwodoVPRO 'Korea en de Suez-crisis'. Als Noord-Korea in 1950 buurland Zuid-Korea aanvalt, volgt onmiddellijk een veroordeling door de Verenigde Naties. VN-troepen schieten onder leiding van de Amerikanen de Zuid-Koreanen te hulp. Aanvankelijk met succes; de Noord-Koreanen worden niet alleen uit Zuid-Korea verdreven, maar heel Noord-Korea blijkt plotseling binnen handbereik van de Amerikanen en de VN te liggen. Totdat de Noord-Koreaanse hoofdstad

Pyongyang veroverd wordt en de Chinese communisten zich in het conflict gaan mengen. Een reconstructie van het conflict en de rol van de VN. (11.00 uur, 747AM.)

De Avonden Na 22.00 uur Het Gesproken Uitzicht. Daarna het Weekbericht, met daarin de van oorsprong Zwitserse beeldend kunstenaar Moritz Ebinger die zich de afgelopen weken bezon op het fenomeen 'kamperen', onder meer door zich daadwerkelijk op een camping te vestigen. In VPRO's Levende Dichters Almanak een optreden van dichteres Tjitske Jansen. Tjitske Jansen debuteert in september met de bundel 'Het moest maar eens gaan sneeuwen'. Van haar is de uitspraak 'Ik hou van poëzie die erom lijkt te vragen uitgesproken te worden'. Rond 23.00 uur De Wijde Blik van radiokunstenaar Mat Wijn. Daarna een portret van de Amerikaanse violist Tony Conrad. Tegen 24.00 uur 'Het Geluid van Nederland'. Peter te Nuyl behandelt historisch geluid. (22.00 uur, 747AM.)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden