Speciaal

TELEVISIE ACTUALITEITEN

2 Vandaag belicht de groei van het aantal mensen met diabetes (suikerziekte). De toename van de ziekte bezorgt huisartsen meer werk terwijl mensen veel kunnen doen om diabetes te voorkomen. Verder een reportage over de nadagen van Wahid, nu de politieke situatie in Indonesië steeds onstabieler wordt (18.00 uur, Ned. 2).

DOCUMENTAIRE

De meesters van het spel is een Franse documentaire over computerspellen. De laatste jaren is de markt voor computerspellen flink gestegen en met een toename van 30 procent per jaar overstijgt zij inmiddels bijna die van de film. En ook verslaving komt voor onder spelletjesfreaks. De makers volgden een 21-jarige verslaafde die 8 uur per dag speelt (20.35 uur, Ned 3).

Habets portretteert in de derde aflevering de Nederlandse huisarts Otto Landman, die in Torremolinos een praktijk heeft overgenomen. Landman pakte zijn boeltje en vertrok naar Spanje toen hij afstudeerde als arts. Nu heeft hij een praktijk met patiënten Rietje, Bert, Bep en Joop, Nederlandse overwinteraars in Spanje (22.05 uur, Ned. 2).

SPORT

In Sportjournaal aandacht voor tennis: de Heineken Trophy in Rosmalen. Verder is de eerste wedstrijd om het Nederlands kampioenschap hockey (dames) te zien (22.14 uur, Ned. 3).

CULTUUR

Vergezicht bezoekt het stadje Postville. Bijna 150 jaar lang was Postville een blank christelijk stadje in Iowa. Totdat het te maken kreeg met een joodse gemeenschap en honderden Mexicaanse immigranten, op zoek naar de Amerikaanse droom. Hoe gaat het stadje daarmee om en wat betekent de Amerikaanse droom vandaag nog? (23.35 uur, Ned. 3).

AMUSEMENT

Bij Man Bijt Hond is het schoolreisjestijd. Man Bijt Hond volgt de arme buschauffeurs die de kinderen in bedwang moeten houden. Verder is de redactie in Dokkum, voor een gesprek met een Canadese wereldreiziger die op een stel katten past (19.00 uur, Ned. 1).

In Rubie Wax's American Pie gaat Ruby naar de Maricopra County Jail om de eerste vrouwelijke chain gang in Amerika te zien. Vastgeklonken aan kettingen verrichten de vrouwen zware lichamelijke arbeid. Natuurlijk blijft Wax niet aan de zijlijn staan (23.10 uur, Ned. 3).

RADIO

In Route 747 komt striptekenaar Martin Lodewijks (van 'Agent 327') langs en gaat het weekportret over de dagjesboot van vereniging 'De Zonnebloem'. De reportage brengt het leven in de bevoorradingstunnel onder Hoog Catherijne in Utrecht in beeld, waar het wemelt van de junks (08.35 uur, 747 AM).

Faros cultuur gaat over eten als uiting van cultuur. We eten namelijk niet alleen om onze honger te stillen maar ook om onszelf uit te drukken, ons te identificeren met een bepaalde groep of om contact met iemand anders te leggen. Wat kun je bijvoorbeeld aflezen uit andermans boodschappenmandje? Verder een reportage vanuit een restaurant en live jazz van Major League (15.00 uur, 747 AM).

De 747 documentaire 'Vroom bedrog' gaat over visioenen. Wat bezielt een vrachtwagenchauffeur om te voorspellen dat Nederland een ramp staat te wachten? Waarom voorspelt een econoom een goddelijk wonder? Visioenen en openbaringen stammen vaak uit de hemel. Voor veel mensen is dat iets uit de Bijbel en voor profeten. Maar ook nu zijn er mensen die claimen namens God te spreken. In de documentaire komen zij aan het woord (16.00 uur, 747 AM).

Kunststof doet live verslag van de 20ste editie van het Oerol-festival op Terschelling en spreekt onder anderen met 'Mr. Oerol' Joop Mulder en regisseur Anke Boerstra van de nieuwe Syl de strandjutter (19.00 uur, radio 1).

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden