Speciaal

TELEVISIE DOCUMENTAIRE

Vervolgens: 'Etherflits'. Nergens in Europa zijn zoveel etherpiraten actief als in Nederland: ruim 1800. Vooral in Noord-oost-Nederland. Dit jaar is de actie 'Etherflits' van start gegaan. De overheid wil piraten definitief uit de lucht jagen. Ondanks de hoge boetes en inbeslagname van apparatuur blijven de zendamateurs vrolijk plaatjes draaien van lokale en regionale artiesten. Een portret van Radio Bloemfontein (19.00 uur, Nederland 3).

Oorlogsbabys (War babies) Oorlogsbaby's worden ze genoemd: kinderen van vrouwen die in tijden van oorlog zijn verwekt uit verkrachting. De moeders worden zelfs door hun eigen familie als bezoedeld beschouwd en in de steek gelaten. Kan zo'n moeder haar kind, het kind van de vijand, aankijken zonder het gezicht van haar verkrachter voor zich te zien, zonder alles opnieuw te beleven? Deze moeder-kind-relatie staat centraal in 'Oorlogsbaby's'. 'War babies' won de Publieksprijs op het Hot Docs Festival (23.05 uur, Nederland 3).

RADIO

De Ochtenden 09.00 uur: Krijgt het recht zijn beloop? Veel mensen hebben het gevoel dat het recht zijn loop niet krijgt. Waar komt dat gevoel vandaan? Is het wel terecht? Wat is er aan de hand met de Nederlandse rechtspraak? We praten met voormalig hoofdofficier van justitie Jan Wolter Wabeke, rechter Ludo Goossens, rechtsfilosoof Nico Roos en LPF-kamerlid Joost Eerdmans. Om 10.00 uur: vervolg van 'Krijgt het recht zijn beloop?'

In het tweede thema-uur komt de situatie in Nederland aan bod in vergelijking met Duitsland. Wat kan Nederland van Duitsland leren? Wat moet er gebeuren om het vertrouwen in de rechtsstaat weer te herstellen? Een gesprek met plaatsvervangend hoofdofficier van justitie Theo Hofstee en hoogleraar Peter Tak. Nico Roos en Ludo Goossens doen opnieuw mee.

Om 11.00 uur: 'Het Onderzoek'. Het is niet te zeggen waar de niet-ontplofte munitie uit de oorlog precies ligt. Dat is een gat in de markt voor commerciële bureaus die gespecialiseerd zijn in explosievenopsporing en bommenopruiming. Er zijn evenwel stevige vraagtekens te plaatsen bij de manier waarop ze werken. Herhaling van een uitzending van de onderzoeksredactie over bange burgemeesters, onkundige ambtenaren en miljoenensubsidies voor bommen die niet bestonden (9.00 uur, Radio 1).

De Avonden Na tienen 'Het Gesproken Uitzicht' van Jaap Wijn, boeker en muzikant in Dommelen (NB). Daarna 'Het Weekbericht', waarin een gesprek met Rembrandt-kenner dr. Ernst van de Wetering over de nieuwe Rembrandt die hij begin dit jaar ontdekte, over het belang van het Rembrandt Research Project en over de kracht van het werk van Rembrandt. Rond 11 uur 'De Wijde Blik' van radiokunstenaar Mat Wijn. Daarna een portret met sessie-opnamen van Town and Country: akoestische jazz en postrock uit Chicago. En tegen 12 uur: 'Het Geluid van Nederland'. Peter te Nuyl behandelt historisch geluid (22.00 uur, 747AM).

Plein Publiek praat met mimespeelster Boukje Schweigman, die de Ton Lutzprijs voor meest veelbelovende regietalent heeft gewonnen. Het publiek loopt met haar weg, terwijl ze haar toeschouwers toch danig op de proef stelt. Ze laat ze bijvoorbeeld in het donker in een karretje rondrijden. Schweigman wil door haar spel mensen weer in contact brengen met hun lichaam, want 'veel mensen zijn vergeten dat ze een lijf hebben'. (10.00 uur, 747 AM)

Kunststof Tot voor kort durfde hij niet in het Nederlands te zingen, maar met het 'Draagbare huis', het muzikale vervolg op een videokunstwerk, laat schilder, regisseur en voorman van de band 'The Nits' Henk Hofstede die schroom achter zich (19.00 uur, Radio 1).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden