Speciaal

Goedemorgen Nederland Te gast is Haye van der Heyden, schrijver van de komedie 'Vogels' die vandaag in première gaat. Een toneelstuk met in de hoofdrol onder andere Anne-Wil Blankers. Politiek commentator Rutger van Santen komt praten over de formatie en de situatie in Irak. En een reportage over het asielzoekerscentrum in Sneek dat de deuren moet sluiten (7.00 uur, Nederland 1).

Twee Vandaag Wie in Woensdrecht niet op de militaire basis werkt, werkt automatisch bij Fokker. Helaas: bij de laatste grote Fokker-vestiging wordt eenderde van het personeel de laan uitgestuurd. In 'Twee Vandaag' een portret van Fokker-Woensdrecht (17.30 uur, Nederland 2).

Netwerk Een reportage over een voormalige Amerikaanse Golf-veteraan, Ken Nichols O'Keefe. Hij wil door zijn aanwezigheid in Bagdad de Amerikanen afhouden van een aanval op Irak. Netwerk gaat ook op stap met een groep allochtonen die in het kader van hun inburgeringscursus een bezoek brengen aan het Havenmuseum in Rotterdam (20.30 uur, Nederland 1).

DOCUMENTAIRE

Andere Tijden laat zien wat er gebeurde in 1942/1943, toen de Verenigde Staten de grootste economische prestatie uit de wereldgeschiedenis verrichtten en zoveel wapens produceerden dat Japan en Duitsland in een paar jaar verslagen konden worden. Het waren vooral de vrouwen die destijds de doorslag gaven. 'Andere Tijden' ging met vier van hen terug naar de vliegtuigfabriek in Birmingham in de staat Alabama, waar ze zestig jaar geleden assemblagewerk deden. Ze werden aangelokt door een ongekend propagandaoffensief, waarin Rosie the Riveter centraal stond: de vastberaden, maar toch charmante arbeidster, die althans op de foto's en in de liedjes de hele dag zeer gemotiveerd de klinknagels in het metaal dreef (20.30 uur, Nederland 3).

Factor vertoont de documentaire 'Dertien maanden zon' over de dreigende hongersnood in Afrika (23.15 uur, Nederland 1).

Terug op de werkvloer Serie waarin leidinggevenden voor een aantal dagen aan de slag gaan tussen het 'gewone' personeel. Zesde aflevering: 'Het zal hem geen worst wezen' met als hoofdpersoon ir. Aart Voets, algemeen directeur van Meester Stegeman (19.00 uur, Nederland 3).

PRAATPROGRAMMA'S

Het Elfde Uur Andries Knevel praat met Hanja Maij-Weggen over de crisis tussen EU en NAVO. Ook een gesprek met kinderoncologe Eveline de Bont, naar aanleiding van de campagne van het Koningin Wilhelmina Fonds: 'In de wereld van kinderen hoort geen kanker'. Jongerenkerk God Fashion groeit spectaculair. Theodoor Meedendorp legt uit waar dit succes vandaan komt en vertelt over de kritiek uit de kerken (21.50 uur, Ned. 1).

SPORT

Studio Sport Verslag van het tennistoernooi in Rotterdam (15.30 uur, Nederland 2). In de avond rechtstreeks verslag van het Champions League-duel tussen Arsenal en Ajax (20.40 uur, Nederland 2). De voorbeschouwing begint om 20.25 uur. Vanaf 22.52 uur samenvattingen van de overige gespeelde wedstrijden in dit toernooi.

CULTUUR

R.A.M De uitzending staat in het teken van het thema 'vrouwelijkheid'. Wat is 'vrouwelijk'? Hoe verandert het vrouwbeeld onder invloed van sociale en maatschappelijke ontwikkelingen? En wat is nu het beeld van de ideale vrouw? Of zijn dat vele beelden? Daarover onder anderen actrice Halina Reijn, cabaretière Sanne Wallis de Vries en GroenLinks-fractievoorzitter Femke Halsema (23.15 uur, Nederland 3).

RADIO

De Ochtenden Met om 10.00 uur (Radio 1) een reportage over de vredesdemonstratie afgelopen zaterdag in Berlijn: wat zijn de motieven achter het 'nee' van de Duitse regering tegen een oorlog in Irak? Gaat het uitsluitend om verkiezingsretoriek en politiek opportunisme of zit er meer achter? Gesprekken hierover met Duitse veiligheidsdeskundigen, met politici van de roodgroene coalitie en de christendemocratische oppositie en met de speechschrijver van de bondskanselier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden