Speciaal

TELEVISIE ACTUALITEITEN

De uitzending begint (09.00 uur) met vooruitblik en gesprekken met historicus Jan Bank, theologe Jacobine Geel en Thijs van Leeuwen, kenner van ceremoniële aangelegenheden. Verder wordt de rouwkoets gevolgd, op weg van paleis Noordeinde in Den Haag naar de Nieuwe Kerk in Delft (09.40 uur). De uitzending concentreert zich uiteindelijk op de Nieuwe Kerk, waar, vooraf gegaan door een kerkdienst, prins Claus zijn laatste rustplaats zal vinden in de koninklijke grafkelder. De televisie zal niet aanwezig zijn bij de bijzetting. Die is strikt privé

(9.00 uur, Nederland 2).

Samenvatting uitvaart prins Claus Maartje van Weegen presenteert een uitgebreide samenvatting van de plechtigheid van deze dag (18.55 uur, Nederland 2).

Factor Op de lijst die de Nederlandse autoriteiten na 11 september 2001 aanlegden van verdachte personen en organisaties staat de Filippijnse politieke vluchteling José Maria Sison. Maar is dat terecht? Factor onderzoekt de lijst en filmde onder meer op de Filippijnen om antwoord te krijgen op de vraag: Is hier sprake van terreur of willekeur? (23.25 uur, Nederland 1).

DOCUMENTAIRE

Andere tijden Twee crises uit de naoorlogse geschiedenis komen aan de orde in deze aflevering: de Cuba-crisis van precies 40 jaar geleden en de crisis van Zwarte Maandag, de scherpe val van de beurskoersen van 19 oktober 1987, precies vijftien jaar geleden. Beurskenners zijn het erover eens dat de klap van destijds weliswaar hard was, maar niet zo ernstig als de zogenaamde sluipcrash van de afgelopen maanden (20.27 uur, Nederland 3).

SPORT

Oranjejournaal Aandacht voor de aankomst van Oranje in Wenen en beelden van de training in het stadion: morgen heeft daar de tweede wedstrijd plaats in de kwalificatiereeks voor het EK 2004, Nederland-Oostenrijk (22.10 uur, SBS6).

CULTUUR

Pitch Dit jaar wordt de Philip Morris Kunstprijs, bestemd voor jonge kunstenaars, uitgereikt in de catagorieën muziek en beeldende kunst. Documentairemaker Joost van Krieken maakte een film over de winnaar van dit jaar, Céleste Zewald (muziek) en Mark Manders (beeldende kunst) (23.15 uur, Nederland 3).

AMUSEMENT

De televisiejaren Dit keer staat het jaar 1989 centraal. Bekende Nederlanders zoals André van Duin, Annette Barlo, Anniko van Santen, Astrid Joosten en Edward van Cuilenborg, kijken terug op leuke en verrassende televisiehits uit dat jaar. Afgewisseld door archiefbeelden geven zij hun commentaar op nostalgische fragmenten (18.30 uur, Nederland 1).

Nationale Nieuwsquiz Ex-tennisser Jan Siemerink en presentator Toine van Peperstraaten nemen het op tegen Emile Ratelband en presentator Mari Carmen Oudendijk. Fragmenten van o.a. een winnende Gretha Smit die tijdens de Olympische Spelen geblesseerd raakte in de polonaise, het debuut van Mat Herben in de Tweede Kamer en de vermeende belangenverstrengeling van Jorritsma (21.00 uur, 21.03 uur, Nederland 3).

RADIO

Uitvaart prins Claus Ook de radio doet live verslag van de uitvaart van prins Claus. Het programma wordt doorgeschakeld naar alle regionale zenders en de Wereldomroep. Muziekzender 3FM zal de programmering aanpassen met extra lange nieuwsuitzendingen. (09.00 uur, Radio 1).

Dinsdag Desmet Hoofdgast is politicoloog Bart Tromp, die komt praten over zijn proefschrift 'Het sociaal-democratisch programma' en de crisis binnen de PvdA. Verder een gesprek met de neerlandicus Dik van der Meulen, die promoveerde op een biografie over Multatuli en met publicist Daniël Singelenberg, die een portret maakte van de Italiaanse filmregissuer Luchino Visconti (14.02 uur, 747 AM).

747 documentaire 'Joseph le Grandchamp', over de tragische gebeurtenissen in het leven van twee landverhuizers van wie er één omkomt bij een ongeval (16.02 uur, 747 AM).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden