Speciaal

TELEVISIE

In Wild en Gevaarlijk wordt de briljante artistiekeling Eustace Barnes gevolgd tijdens een wildwatertocht in het Amazone-gebied. De gevaren die de aanwezigheid van vele piranha's met zich meebrengt, neemt hij voor lief. Eustace is namelijk vastbesloten om tussen de bomen de vogels te schilderen die hij nog mist in zijn indrukwekkende verzameling (19.00 uur, RTL 4).

PRAATPROGRAMMA'S

Jip Golsteijn, nester van de Nederlandse popmuziek is te gast in Wintertijd. Harry de Winter praat met Golsteijn over zijn kijk op de popgeschiedenis en op de Nederlandse pophistorie. Van een aantal van zijn favoriete musici worden beeldfragmenten vertoond, waaronder Louis Armstrong, Frank Sinatra, The Band, The Everly Brothers en Hank Williams (22.05 uur, RTL 5).

AMUSEMENT

Na de dood van Coen Flink, opa Buys in de serie Oppassen, was het de vraag of de comedyserie een vervolg zou krijgen. In een nieuwe reeks afleveringen doet een aantal nieuwe karakters hun intrede (19.40 uur, Nederland 3).

RADIO ZATERDAG

Tema gaat over het belang van het bundelen van alle overheidsdiensten in één loket. Een uitkomst voor de burger die nu vaak van het kastje naar de muur wordt gestuurd. Maar is het ook haalbaar: een vraag stellen en nooit meer doorverwezen worden? Te gast zijn onder meer Matt Poelmans, programmamanager van Overheids Loket 2000, loketmedewerkster Monique Leushuis en Paul Gevaerts, directeur van de Stichting Opvang Klachten in de Gezondheidszorg (14.02 uur, Radio 5).

Faros gaat onder meer over de reductie van CO2

, waarover deze week in Den Haag afspraken moeten worden gemaakt. Punt van discussie is de vraag of CO2

opgeslagen moet worden in bossen. Verder aandacht voor de kunstenares Leni Riefenstahl, die in 1934 in opdracht van Adolf Hitler de film 'Triumph des Willens' maakte. Sindsdien wordt ze door velen verguisd en gezien als nazi-propagandiste en door anderen juist geprezen als uitvindster van de moderne film (16.02 uur, Radio 5).

Veel gasten in Volgspot-Live. De band Ten Sharp brengt nummers van de nieuwe cd ten gehore, Jeroen van Merwijk & Bavo Galama laten fragmenten uit hun nieuwe show 'De omgekeerde Wereld' horen en de cast van de musical Kruimeltje geeft een kort optreden (22.00 uur, Radio 2).

Spektakel gaat over de Amsterdamse museumnacht waarin het archeologiemuseum Allard Pierson een nachtelijk griezelprogramma organiseert (17.02 uur, Radio 5).

TELEVISIE ZONDAG

DOCUMENTAIRE

De Nieuwe Wereld brengt deel één van een vierluik over 'globalisering'. In deze aflevering een inleiding waarin verschillende vragen de revue passeren. Wat moeten we verstaan onder globalisering? Hoe functioneren organisaties als Wereldbank en IMF? Wat is de rol van multinationals en welke rol speelt de politiek? (21.40 uur, Nederland 3).

Hebben ouderen die geen psychische of fysieke ziekte hebben, maar op hoge leeftijd levensmoe zijn geworden er recht op een einde aan hun leven te maken? Tegen de achtergrond van het huidige euthanasiedebat en het hoger beroep in de zaak-Brongersma portretteert Kruispunt ouderen die levensmoe zijn. Daarnaast aandacht voor een nieuw fenomeen: financiële mantelzorg. Familie, vrienden, bekenden en soms collega's steunen steeds vaker mensen die van een minimum moeten leven. 'Kruispunt' brengt het verhaal van de 43-jarige Ria Swinkels die in de WAO zit, de zorg heeft voor vier kinderen en daarbij geholpen wordt door haar ex-collega's die voor haar een fonds in het leven hebben geroepen (22.06 uur, Nederland 1).

PRAATPROGRAMMA'S

In het late night programma De Liefde onder meer de Nederlandse journaliste Christine en de Vlaamse toneelregisseur Geert die elkaar op een versier-cursus hebben ontmoet. Elke dag werken ze er hard aan om hun relatie tot een sprookjeshuwelijk te maken. Hun stormachtige liefde is erotisch en spiritueel, maar soms ook pijnlijk (23.42 uur, Nederland 1).

JEUGD

Een jaar geleden overleed Tommie's vader. Hij was toen elf jaar. Tommie kreeg het idee om een verhaal te schrijven over het overlijden van zijn vader. Samen met Boudewijn Koole werkt hij het idee uit tot een scenario en won daarmee de Kids & Docs-prijs 1999. De prijs bestond uit een bijdrage van het stimuleringsfonds waarmee de film gemaakt kon worden. Tommie werd een oprecht portret (10.30 uur, Nederland 3).

RADIO ZONDAG

Deelnemers aan het panel van Diskotabel zijn hoboïst Bart Schneemann, Leo Samama, artistiek coördinator Residentie Orkest, en radiomaker Leo Boudewijns. Zij praten over het stuk 'Capriccio Espagnol, opus 34' van Nikolai Rimsky-Korsakov. Verder wordt een nieuwe cd besproken van pianist Murray Perahia met de 'Goldberg Variaties BWV 988' van Johann Sebastiaan bach en vocale religieuze muziek van de 16e eeuwse componist Luca Marenzio (16.30 uur, Radio 4).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden