Speciaal

2Vandaag Gesprek met hedendaagse moraalridders: Freek de Jonge, cabaretier en domineeszoon; Jan Marijnissen, leider van de SP, en mgr. Muskens, bisschop van Breda. Wat is hun visie op het huidige waarden- en normendebat? En wat betekenen hún waarden en normen in het dagelijkse leven? Voorts: laatste aflevering van de serie waarin oud-president Michael Gorbatsjov (voormalige) wereldleiders interviewt. Vanavond: George Bush sr (17.30 uur, Nederland 2).

Netwerk kijkt terug op het afgelopen jaar met oud-politicus Jan Pronk, cultuurfilosoof Geert Mak en Inez Presser, vrouw van het volk. Dit geheel onder begeleiding van tango-muziek door bandoneonspeler Carel Kraayenhof en el Sexteto Canyengue (20.30 uur, Nederland 1).

RTL Nieuws Jaaroverzicht 2002 Slechts ondersteund door geluid en titels, ontdaan van commentaar door verslaggevers of voice-overs, laat RTL de belangrijkste gebeurtenissen van het jaar passeren. De beelden moeten voor zich spreken. Alleen Suzanne Bosman verschijnt zo nu en dan in beeld bij de wisseling en aankondiging van de belangrijkste onderwerpen. Naast de nieuwsoverzichten ook een aantal uitgebreide beschouwingen over de belangrijkste items (21.30 uur, RTL 4).

CULTUUR

The making of De Tweeling Blik achter de schermen bij de verfilming van de roman 'De Tweeling' van Tessa de Loo. De bestseller is in Nederland al door meer dan twee miljoen mensen gelezen en is tevens succesvol in Duitsland, Engeland, Ierland, Australië en Nieuw-Zeeland. Sinds kort ligt het boek ook in de Amerikaanse boekhandels (16.10 uur, Nederland 1).

AMUSEMENT

Man beet hond Speciale uitzending waarin 'Man bijt hond' op geheel eigen wijze terugblikt op het afgelopen jaar. Met onder anderen: Amed en Maarten die op 2 februari bij het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima hun two minutes of fame beleefden toen miljoenen tv-kijkers zagen hoe zij in de kerk nog net even de rode loper stofzuigden; Feyenoordfan Koos de Bie die waarschijnlijk de laatste foto van een nog levende Pim Fortuyn heeft genomen; en Fortuyns hondjes Kenneth en Carla: hoe zijn zij met het verlies van hun baasje omgegaan? (19.05 uur, Nederland 1).

Lebbis & Jansen luiden het oude jaar uit met hun eigen 'Oudejaarsconference' (20.32 uur, Nederland 3).

RADIO

De Ochtenden In 'Het Interview' (09.00 uur, Radio 1) een herhaling van het interview met wijlen Pim Fortuyn, dat eerder op 2 mei werd uitgezonden. Vier dagen later werd Fortuyn vermoord, overigens in hetzelfde Mediapark waar hij een paar dagen tevoren door 'De Ochtenden' werd geïnterviewd.

Om 10.00 uur in 'Het Buitenland': 'Waar was God in het nieuws van 2002?', een vraag gesteld aan de hoofdredacteur van het Friesch Dagblad, Lútsen Kooistra, aan TROS-presentatrice Antoinette Hertsenberg en aan filosoof Govert Buijs. In de onderzoeksrubriek (11.00 uur) een overzicht van het jaar aan de hand van eigen uitzendingen.

Spiegels In deze laatste aflevering van het jaar een portret van oud-minister Jan Pronk. Per 1 januari wordt hij hoogleraar aan het Institute of Social Studies in Den haag, maar, zo blijkt uit het gesprek, Pronk wil best nog eens minister worden als hem dat wordt gevraagd. Verder praat Pronk over zijn verstoorde verhouding met Wim Kok sinds de val van het paarse kabinet en over de mislukte campagne van Ad Melkert voor de vorige kamerverkiezingen (15.00 uur, 747 AM).

De wandelende tak: Rumbatá Live optreden in Studio Desmet in Amsterdam van de salsagroep Rumbatá. Geleid door de Colombiaamse percussionist Jaime Rodriguez, combineert Rumbatá elementen uit de jazz met originele salsamuziek, uitgevoerd door musici uit diverse windstreken. Opgenomen op 7 oktober 2002 (19.00 uur, Radio 4).

De avonden Onder meer een gesprek met Marita Mathijsen die een cultuurgeschiedenis van de negentiende eeuw schreef onder de titel 'De gemaskerde eeuw' (22.02 uur, 747 AM).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden