Speciaal

TELEVISIE

2 Vandaag heeft een bijdrage over het groeiend aantal eisen tot schadevergoeding dat Duitse bedrijven krijgen van mensen die in de Tweede Wereldoorlog dwangarbeid hebben moeten verrichten. Onder de dwangarbeiders zijn 600 000 Nederlanders (17.35 uur, Ned. 2).

In Netwerk het verhaal van Peri Hendriks. Na een avondje stappen werd hij vijf jaar geleden door drie jongens in elkaar geslagen. De verwondingen waren zo ernstig, dat hij vier dagen in coma lag en voor zijn leven gehandicapt zal blijven. Ondanks de strijd van Peri en zijn moeder lopen de daders nog steeds vrij rond. Verder aandacht voor de zoektocht van de Nederlandse Liesbeth Kanis naar de Albanese neef van haar man (20.30 uur, Ned. 1).

D O C U M E N T A I R E

2 Minuten stilte, a.u.b. gaat over de manier waarop Nederlanders omgaan met de dodenherdenking op 4 mei. In tegenstelling tot andere culturen, waar rouw en verdriet vaak op een 'uitbundige' manier worden betoond, hult ons volk zich in stilzwijgen (19.57 uur, Ned. 3).

In Vals plat een portret van de veertienjarige Amer Raja, die in Rotterdam-Zuid probeert de beste bokser van de wereld te worden (21.25 uur, Ned. 3).

In Dokument vertelt de nu 85-jarige schrijver Jan de Hartog over zijn barre tocht door Europa, op de vlucht voor de nazi's (22.54 uur, Ned. 1).

In het voetspoor van Woody Guthrie gaat over deze legendarische Amerikaanse tekstschrijver en zanger en de pogingen om zijn nalatenschap van nooit gepubliceerde nummers alsnog op muziek te zetten. In 1995 opende Guthrie's dochter Nora de archieven en nodigde ze de Britse songwriter Billy Bragg uit nieuwe melodieën bij de teksten van haar vader te componeren. De film volgt Billy en Nora bij de poging Woody Guthrie tot leven te wekken (23.08 uur, Ned. 3).

P R A A T P R O G R A M M A ' S

Willem Duys is de hoofdgast in Koffietijd. Ook een gesprek met de Amerikaanse countryzanger Kenny Rogers (10.00 uur, RTL 4).

In Spreekuur beantwoorden Lousewies van der Laan (lijsttrekker voor D66) en Max van den Berg (haar collega van de PvdA) vragen over het nut en de macht van het Europees parlement. Dezer dagen begint de campagne voor de Europese verkiezingen (15.00 uur, Ned. 2).

RADIO

Demissionair Europees commissaris Hans van den Broek is te gast in Hier en Nu. Onderwerpen van gesprek zijn de situatie in Kosovo en de toekomst van Europa. Verder bijdragen over Duitse kinderen die vlak na de oorlog naar Nederland kwamen om aan te sterken, en over de uitvindersbeurs in het Zwitserse Genève (09.00 uur, Radio 1).

In Punch een gesprek met Marjan Schwegman, schrijfster van de biografie van Maria Montessori. De naar haar genoemde onderwijsmethode, haar relatie met een collega van wie ze een kind kreeg (dat ze pas na vijftien jaar bij zich nam) en haar contacten met de groten der wereld komen aan bod (09.07 uur, Radio 5).

Gasten in Ophef & Vertier zijn schrijver Joris Moens, acteur Jack Wouterse, dichteres Ankie Peypers, auteur Wanda Reisel, dramaturg Jan van Dijck, Bert Jan van Egteren, initiatiefnemer van De Kunstfabriek en galeriehouder en kunstkenner Loek Brons (14.02 uur, Radio 5).

In Thuis op Twee praat oud-schaatster Christine Aaftink over haar boek 'Inline Skaten' (16.00 uur, Radio 2).

Opium ontvangt artistiek leider John Leerdam van Theater Cosmic, dramaturg en operakenner Willem Bruls en jazzcriticus Ruud Kuyper (20.00 uur, Radio 1).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden