Speciaal

A C T U A L I T E I T E N

D O C U M E N T A I R E

In de serie Berichten uit de sloppenwijk wordt het dagelijks leven in beeld gebracht van kinderen in de armste buurten van Kenia, India, Mexico, de Westelijke Jordaanoever en Rusland. Regisseur Kay Mastenbroek laat niet het gebruikelijke plaatje zien van zielige kinderen in achterstandssituaties, maar toont weerbare en creatieve kinderen die boeiend over hun leven, wensen en dromen kunnen vertellen. De laatste aflevering gaat over Rusland (18.28 uur, Ned. 1).

'Is het verkeerd als iemand geld krijgt voor een nier? Ik vind van niet. De lichamelijke en geestelijke gevolgen blijven hetzelfde. Of iemand er nu geld voor krijgt of vniet.' Dat zegt de Indiase uroloog dr. Reddy in Zembla. Hij verzet zich tegen een Indiase wet die commerciële orgaanhandel verbiedt. Ook patiënten en een 'makelaar' komen aan het woord (20.50 uur, Ned. 3).

Het andere gezicht wordt deze maand gemaakt door het team van het Ikon-jongerenprogramma 'Fast Forward'. In het eerste portret van jongens en hun subculturen de zanger van de Drentstalige groep Skik, Daniël Lohues. Hij keerde een aantal jaren geleden vanuit de grote stad terug naar het dorp Erica. In zijn dromerige, ietwat depressieve stijl heeft hij het in zijn liedjes over dromen, de zin van het leven, de stad en het platteland, echte en onechte vriendschap (20.59 uur, Ned. 1).

Zomerzout gaat over mensen die de kunst verstaan om van het leven een feest te maken. Vanavond zijn dat de Amsterdamse Soraya Jansen en de Surinaamse Mirjam Mossel. Beiden hebben de geheime kracht van het zingen ontdekt. Mirjam: 'Zonder zingen word ik gefrustreerd. Het is voor mij een krachtige uitlaatklep' (22.30 uur, Ned. 1).

P R A A T P R O G R A M M A ' S

David Letterman ontvangt in zijn Late Show Mira Sorvino en Lyle Lovett (22.40 uur, Fox).

S P O R T

In Studio Sport beelden van de wedstrijd Nederland-Taiwan tijdens het World Port-honkbaltoernooi in Rotterdam en van de tweede landenwedstrijd tijdens de EK dressuur in Arnhem (19.00 uur, Ned. 2).

RADIO

Politiek verslaggever voor het NOS-Journaal Job Frieszo is te gast in Tijd voor Twee. Samen met Frits Spits blikt hij terug op een bewogen parlementair jaar (12.02 uur, Radio 2).

In Lijntjes van Lips komen mensen aan het woord die verantwoordelijk zijn voor de recente ontwikkelingen op het dance-front (13.45 uur, Radio 5).

Vertaler/schrijver Anton Haakman en schrijver Guido Snel praten in Knetterende letteren over imaginaire reisverhalen, de geschiedenis en populariteit ervan. Het panel buigt zich over de status van doventaal, onduidelijkheden in de indeling van zigeunerdialecten, de uitspraak van 's' als 'z' en het taalgebruik van de Vlaamse en Nederlandse nieuwslezers (14.00 uur, Radio 5).

In Een leven lang de herhaling van een portret van de in maart overleden journalist, schrijver, dichter, literatuurcriticus en biograaf Pierre H. Dubois (16.00 uur, Radio 5).

In Hier en Nu Nieuwspoort gaat staatssecretaris Rick van der Ploeg (cultuur en media) met schrijver Herman Franke in discussie over de stelling: 'Kunst en cultuur is van en voor iedereen en dus moeten de gesubsidieerde instellingen bewijzen dat ze niet alleen de elite binnen hun muren verwelkomen'. Verder praat de bewindsman over zijn beleid, de publieke omroep en het strompelende kabinet (20.00 uur, Radio 1).

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden