Speciaal

A C T U A L I T E I T E N

D O C U M E N T A I R E

In Wij zullen handhaven een portret van de veranderde krijgsmacht. Het vertrekpunt van programmamaker Joost Beekman was het beeld dat de gemiddelde Nederlander van het leger heeft. Vier landgenoten gaan met hem op zoek naar antwoorden op de vragen die dat beeld oproept. De Nederlandse bijdrage aan de Navo en de vredestaken van het leger vormen een belangrijk element in de uitzending (19.00 uur, Ned. 2).

Health farm is een vijfdelige BBC-serie over het Engelse 'Forest Mere', dat hard op weg is het meest geavanceerde kuuroord in Europa te worden (20.30 uur, RTL 4).

P R A A T P R O G R A M M A ' S

In Villa Felderhof komen Ikon-programmamaakster Jacobine Geel en voormalig directeur van het Rijksmuseum Henk van Os de temperatuur van het zwembad opnemen (21.01 uur, Ned. 1).

S P O R T

In het laatste deel van een serie over Gehandicaptensport verwoordt kroonprins Willem-Alexander zijn bewondering voor rolstoelers. Hij bracht onlangs een bezoek aan de Koninkrijkspelen tussen Aruba, de Antillen en Nederland. Willem-Alexander speelde op de Antillen in een sportrolstoel zelf ook een paar partijtjes tennis, wat hem overigens niet slecht afging (19.53 uur, Ned. 2).

RADIO

Punch bevat ondermeer een discussie over het overspel van Bill Clinton, de 'sekskelder-affaire' in Drenthe en een onderzoek waaruit blijkt dat de politie niet goed weet te reageren op agressie van burgers jegens mannen en vrouwen in het blauw. Ook een reportage over het feit dat mensen steeds meer dezelfde boeken lezen en dezelfde films bekijken. Dat is toch een opmerkelijke ontwikkeling in een geïndividualiseerde samenleving (10.02 uur, Radio 5).

In het Radiojournaal aandacht voor Britten die in de Bollenstreek werken; dreigende overbevolking, ziektes en voedseltekorten en trauma's ten gevolge van pesten. Ook gesprekken met kinderboekenschrijver Ted van Lieshout, die deze maand de Zilveren Zoen ontvangt voor 'Stil leven', en met Charlotte Vlug, die dansreizen organiseert naar Cuba (13.30 uur, Radio 1).

Ophef & Vertier herhaalt een interview met schrijver Theun de Vries, bekend van boeken als 'Het meisje met het rode haar'. Hij praat over zijn veelbewogen leven en zijn schrijverschap. Ook is er een gesprek met een van de meest vermaarde hoboïsten van Nederland, Han de Vries (14.00 uur, Radio 5).

In Radio Uit een reportage over de internationaal bekende fotograaf Peter Spaan. Hij legt overal ter wereld steden vast, waarbij flats, industriegebieden en pleinen niet aan zijn lens ontkomen. Verslaggever Jeroen Stout ging met Spaan op pad in het oostelijk havengebied van Amsterdam (17.05 uur, Radio 5).

In De Avonden is het 'Gesproken Uitzicht' dit keer van van Jacco van Renesse, zanger en acteur, te Enkhuizen. Daarna Paul Whiteman meets Raymond Scott (2). De musici Willem Breuker en Gert-Jan Blom praten over de samenwerking tussen orkestleider Paul Whiteman en componist en arrangeur Raymond Scott (1937-1938). Dit naar aanleiding van de nieuwe cd 'The Chesterfield arrangements', waarop het Metropole Orkest deze recent teruggevonden stukken uitvoert. Om elf uur een dierenverhaal van Toon Tellegen, gevolgd door het tweede deel van een reportage van Rolf Reyers over de verruwing in het uitgaansleven. Met opnamen van de portiersopleiding te Zwolle, waar binnenkort een diploma verplicht is. En een nachtje stappen met de Zwolse politie. En om kwart voor twaalf 'De soul van Pete Felleman' over Barbara McNair (22.02 uur, Radio 5).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden