Speciaal

TELEVISIE ACTUALITEITEN

DOCUMENTAIRE

In Noorderlicht aandacht voor de bedreigde Alpen. In delen van de Zwitserse, Duitse en Oostenrijkse Alpen raken de dalen snel ontvolkt en zijn huizen en velden door planten overwoekerd. De Duitse geograaf Werner Batzing voorziet catastrofale gevolgen van deze 'Abwanderung'. Volgens zijn doemscenario verdwijnt de verscheidenheid aan talen, muziek en verhalen en komt voor de alpenwei bos in de plaats (20.25 uur, Ned. 3).

SPORT

Studio Sport verzorgt een rechtstreeks verslag van de Champions League-wedstrijd Sparta Praag-Barcelona. Aansluitend samenvattingen van Valencia-Manchester United, Fiorentina-Bordeaux en Hertha BSC-Porto (20.10 uur, Ned. 2).

AMUSEMENT

Kan Johan Cruijff vingervoetballen? In Man bijt hond het antwoord. Verder aandacht voor Mona (van 'Big Brother') die er alles aan doet om bekend te blijven. Ook een reportage over een vuilnisexpeditie naar Antartica (19.00 uur, Ned. 1).

RADIO

Bij de KRO op 1 een gesprek met Ibrahim Selman, de nieuwe voorzitter van de VON, de koepel van vluchtelingenorganisaties in Nederland. Hij vluchtte begin jaren tachtig uit Koerdistan (09.00 uur, Radio 1).

Café de Wetenschap gaat over sponsoring van kunst en wetenschap. Audi gaat het Stedelijk Museum sponsoren en universiteiten krijgen al veel langer geld van het bedrijfsleven. Artsen maken 'nascholingstripjes' op kosten van de industrie. Is dit allemaal zo kwalijk of is het alleen een opvallender jasje om dat wat al eeuwen geschiedt (kunstenaars en wetenschappers werkten immers altijd al voor koningen en rijke kooplieden). Komt de vrijheid van kunst en wetenschap nu wel of niet in gevaar? (11.00 uur, Radio 5).

De Radio 5-documentaire gaat over de euro. Dat het Nederlandse papier- en muntgeld moet wijken voor die aanstormende eenheidsmunt is genoegzaam bekend. Maar weet de gemiddelde Nederlander ook om welke hoeveelheden het gaat? En wat gebeurt er nu met al het geld dat niet meer nodig is? (13.00 uur).

In Hemelse Modder gaat Klaas Vos in gesprek met Evert Vermeer, schrijver van het boek '100 jaar Ajax'. Samen gaan ze terug naar de plek waar het allemaal begonnen is (14.30 uur, Radio 5).

Op de London Bookfair proberen Nederlandse uitgevers Nederlandse romans aan de man te brengen. KRO op 1 doet verslag. Daarna gaat het over honderd jaar Ajax. Hoe is het zover gekomen en hoe gaat het met de club? Over die vragen buigen zich: chef sport van AT5 Barbara Barend, teammanager David Endt, sportjournalist van de Volkskrant Paul Onkenhout, Ajax-historicus Evert Vermeer en het bestuurslid van de supportersvereniging Wilco Jongenelis (15.00 uur, Radio 1).

In Radio Uit een gesprek met theatermaker Jules Terlingen. Hij regisseerde bij De Appel het toneelstuk 'Salomé' van Oscar  Wilde, in de vertaling van Gerrit Komrij (17.05 uur, Radio 5).

Hoe is het met de beroepsmoraal? Huib Klamer van de gelijknamige stichting geeft antwoord in het Radiocafé (21.00 uur, Radio 1).

In De Avonden een gesprek met Hans Munstermann over zijn autobiografische roman 'Het gelukkige jaar 1940'. Op 10 mei '40 trouwt een Nederlandse vrouw met een oudere Duitse man, die werkt in Nederland. Dan breekt de oorlog uit. Later, op een familiefeest, haalt de zoon des huizes deze geschiedenis op (23.02 uur, Radio 5).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden