Speciaal

A C T U A L I T E I T E N

In 2 Vandaag een reconstructie van het uit de hand gelopen kampioensfeest van Feyenoord. De wetenschappers Adang en Timmer plaatsen kanttekeningen bij het optreden van de politie op en rond de Coolsingel. Ook aandacht voor de verkiezingen in Zuid-Afrika. Daarover een gesprek met oud-president De Klerk (17.35 uur, Ned. 2).

In Netwerk een dubbelportret van de gebroeders Viljoen. Oud-generaal Constand Viljoen neemt deel aan de Zuid-Afrikaanse stembusstrijd als lijsttrekker van de rechtse Afrikaner Beweging. Zijn broer Bram daarentegen is een liberaal, die een belangrijke rol speelde in de vreedzame overgang van het apartheidsregime naar het bewind van Mandela. Verder een gesprek met de Italiaanse eurocommissaris Emma Bonino. Ondanks frauderende ambtenaren, een machteloos buitenlands beleid en een slecht imago blijft ze in Europa geloven (20.30 uur, Ned. 1).

P R A A T P R O G R A M M A ' S

Zangeres Margriet Hermans komt in Koffietijd vertellen wat ze denkt te bereiken in de Vlaamse politiek. Ook te gast is Lieke Noorman. Zij schreef een boek over haar reis door het Amazonegebied. Elk hoofdstuk is gewijd aan een bijzonder persoon die ze ontmoette (10.00 uur, RTL 4).

In zijn Late Show ontvangt David Letterman acteur John Goodman, supermodel Esther Canadas en zangeres Sarah McLachlan (23.05 uur, Fox).

S P O R T

Studio Sport doet uitgebreid verslag van de tennispartijen op Roland Garros (12.09-17.21 uur, 18.43-18.51, 19.00-19.54 en 23.00-23.30 uur, Ned. 2).

In het late Sportjournaal een reportage over het Nederlands elftal, dat in Brazilië is voor het spelen van twee vriendschappelijke interlands (22.16 uur, Ned. 3).

C U L T U U R

C land vraagt zich op de Kunstbeurs in de Amsterdamse Rai af of de daar aanwezige galeriehouders een missie hebben of dat het hen slechts om het geld gaat (20.30 uur, Ned. 3).

RADIO

Hans Prade praat in 1 op 1 over de rampspoed in en de schoonheid van zijn vaderland Suriname. Hij controleerde daar van 1988 tot 1998 als voorzitter van de Algemene Rekenkamer de overheidsfinanciën. Na voortdurende conflicten met de regering-Wijdenbosch verruilde hij vorig jaar januari Suriname voor Nederland. 'Het probleem in Suriname is dat je niet toekomt aan het controleren van een overheid', zegt Prade in de uitzending (09.04 uur, Radio 1).

Acteur Cas Enklaar is te gast in Tijd voor Twee. Hij speelt in 'De broeikas', een toneelstuk van Harold Pinter. Regisseur Henri van Zanten heeft zich bij de vertaling van het stuk laten inspireren door de verhoren van de enquêtecommissie Bijlmerramp (12.02 uur, Radio 2).

In het Avondconcert nemen de VPRO en de Vara een voorschot op de zestigste verjaardag, volgend weekend, van Louis Andriessen. Na een boottochtje door de grachten van zijn woonplaats Amsterdam, meert hij rond 21.00 uur af voor de Waalse Kerk. Hier zullen hem eerbetoon, gesproken columns en veel muziek ten deel vallen. Oude muziek, nieuwe muziek en nooit uitgegeven muziek, alles van des meesters hand (20.00-00.00 uur, Radio 4).

In De Avonden een gesprek met de bioloog Tijs Goldschmidt over de herziene editie van 'De chimpanseepolitiek' van Frans de Waal. In deze studie van de chimpanseekolonie van Burgers Dierenpark poogt De Waal te bewijzen dat deze apen wel degelijk iets van een zelfbewustzijn hebben. En even na elven praat de Indiase schrijver en journalist Raj Kamal Jha over zijn roman 'De blauwe beddesprei'. Jha werkte voor de Los Angeles Times en de Washington Post. Een gesprek over het zwijgen van de Indiase families (22.00 uur, Radio 5).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden