Speciaal

TELEVISIE

DOCUMENTAIRE

Salueren kun je leren. Na afschaffing van de dienstplicht is het ministerie van Defensie op elf middelbare schoolopleidingen gestart met het Oriëntatiejaar Koninklijke Landmacht. 1200 Scholieren tussen de 15 en 17 jaar maken zo kennis met het beroep soldaat. Een jaar lang volgde Pieterjan Wouda, die zelf op 18-jarige leeftijd naar Rwanda werd uitgezonden, in Leeuwarden de aspirant-militairen in hun voorbereiding op een eventuele baan voor de vrede en veiligheid. In Dokwerk is de documentaire 'Vers Groen' van zijn hand te zien (21.00 uur, Ned. 3).

CULTUUR

Cor Bakker ontvangt in zijn muziekprogramma Cor & Co de Engelse poplegende Leo Sayer, de Amerikaanse band Jango, de Nederlandse formatie Re-play, zangeres Joke Bruijs en de Italiaanse Filippa Giordano (21.25 uur, Ned. 2).

De bands Ten Sharp, City to City en Evelyne staan centraal in het muziekprogramma De Vrienden van Amstel Live. Zij brengen eigen en elkaars nummers ten gehore (22.00 uur, RTL 4).

AMUSEMENT

Man bijt Hond gaat over de meest ondergesneeuwde tak van schaatsen: het synchroonschaatsen. Op vrijdag en zaterdag worden in Eindhoven de nationale kampioenschappen kunstrijden verreden. Een van de onderdelen is het synchroonschaatsen. De winnaars zijn al bekend, want er doet maar één team mee aan de wedstrijd. De deelnemers vinden het erg jammer dat er binnen hun sport zo weinig concurrentie is (19.00 uur, Ned. 1).

RADIO

Tatum Dagelet zit bij Rocky Tuhuteru aan tafel in Tijd voor Twee. Dagelet presenteert vanaf aanstaande zondag bij Veronica het reisprogramma 'Go Travel'. Dagelet werd bekend door de televisiserie Fort Alpha. Samen met Jennifer de Jong presenteerde ze 'Brutale Meiden' en 'Tatum en Jennifer' (12.02 uur, Radio 2).

Het CDA zit in de lift en de PvdA zit in een dip. Verliest de PvdA de aansluiting met de tijdgeest? Of weet het CDA precies wat er leeft? Daarover gaat het Debat op 5. Te gast zijn Peter Cuyvers, die als gezinsexpert 'overliep' van de PvdA naar het CDA, en PvdA-fractiebestuurder Peter Rehwinkel (12.02 uur, Radio 5).

Elke ochtend gaan miljoenen automobilisten op pad met één zekerheid: zodra ze met hun auto de snelweg hebben bereikt, is het achteraan aansluiten en bumper aan bumper richting werk kruipen. Zo'n dertig jaar geleden ontstonden de eerste files en alle maatregelen om het autoverkeer te beteugelen ten spijt, worden ze met de dag langer. In 'Het monster groeit', de Radio 5 documentaire, gaat Hans van Raaij op zoek naar het antwoord op de vraag waarom het ons niet lukt het fileprobleem aan te pakken (13.05 uur, Radio 5).

Een jaar geleden maakte Irene Houthuijs voor De Binnenlandreportage een reportage over de thuiszorg Noord-Limburg. Ze ging na een jaar terug naar Limburg, waar de wachtlijsten nog steeds voor grote problemen zorgen (13.30 uur, Radio 1).

Martin Simek ontvangt in Kleur Bekennen programmamaker en journalist Frits Barend. Al meer dan dertig jaar werkt hij voor verschillende media. Voor RTL maakt hij inmiddels al meer dan tien jaar programma's. Barend spreekt over zijn liefde voor voetbal, over Cruijff en over zijn Joods-zijn (18.02 uur, Radio 5).

Met het oog op morgen komt met een speciale jubileumuitzending vanuit RASA in Utrecht. Het huidige team van presentatoren debatteert een uur 'live' over veranderende journalistiek en de plaats van 'Met het oog op morgen' in het nieuwe media-landschap. Binnen zitten dan Joop van Zijl, John Jansen van Galen, Henk van Hoorn, Jan Tromp, Jeroen Pauw, Max van Weezel en Hanneke Groenteman (23.00 uur, Radio 1).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden