Speciaal

TELEVISIE

Netwerk Nu het regeerakkoord klaar is en de tijd van de 'poppetjes' voor het nieuwe kabinet is aangebroken, mogen drie oud-politici hun favoriete kabinet samenstellen: Neelie Kroes, Joop van der Reijden en Roel in 't Veld. Zij kiezen onder andere de eerste vrouwelijke premier (20.30 uur, Nederland 1).

DOCUMENTAIRE

Andere Tijden In 1976 was Nederland in rep en roer, omdat de van oorlogsmisdaden verdachte kunstverzamelaar Pieter Menten kort voor zijn arrestatie was gevlucht. De toenmalige minister van justitie A. Van Agt werd in het daarop volgende kamerdebat ongenadig hard bekritiseerd. In 'Andere Tijden' komt Van Agt op de zaak terug, evenals zijn belangrijkste opponent in de Kamer, Aad Kosto (PvdA). Journalist Hans Knoop bespreekt de arrestatie van Menten in Zwitserland. Knoop was de tipgever (20.30 uur, Nederland 3).

Urbania schetst de multiculturele samenleving aan de hand van portretten van markante inwoners van de Randstad. Deze keer: Ab van de Steur, eigenaar van een kledingzaak met exclusieve maatkostuums; Fred van Stralen, die met iedere beroemdheid op de foto probeert te komen, maar verder zo verlegen is dat hij geen partner heeft; en de succesvolle Russische zangeres Vika Nova, die inmiddels al zeven jaar in Nederland woont (20.00 uur, Nederland 3).

PRAATPROGRAMMA'S

Tros TV Show Presentator Ivo Niehe besteedt onder meer aandacht aan de inmiddels twaalfjarige Tippi Degré uit Parijs. De eerste zes jaar van haar leven bracht ze door bij haar vriendjes: de wilde dieren in het Afrikaanse Namibië. Haar ouders werkten daar als natuurfotografen. Verder een portret van Jits Bakker, een 64-jarige beeldhouwer en idealist in De Bilt en Portugal. Optreden van EDC en Sylvia Kristel met het nummer 'Changes' van het nieuwste album van dj Eddy de Clercq (21.00 uur, Nederland 2).

In de schaduw van het nieuws De buurman al een tijdje niet gezien of het buurmeisje voortdurend horen huilen? In hoeverre trek je je iets aan van je buren? Leo Fijen praat hierover met Annie Verdoold uit de Rotterdamse wijk Spangen en Wija Friso. Friso woont in de Groningse flat waar twee maanden geleden het stoffelijk overschot van Luuk van Roesel is gevonden. Hij was al zes maanden dood (21.37 uur, Nederland 1).

SPORT

WIMBLEDON Rechtstreekse wedstrijdverslagen, interviews en reportages (14.00 uur, RTL 5). Om 22.40 uur samenvattingen.

Sportjournaal Onder meer aandacht voor het tennistoernooi van Wimbledon (18.44 uur, Nederland 2, 22.14 uur, Ned. 3).

Studio Sport Studiodicussie over de licenties van Nederlandse clubs in het betaald voetbal. Gasten: Foppe de Haan, trainer van Heerenveen, Ton van Dalen, spelersmakelaar en Roelant Oltmans, algemeen directeur van NAC (19.30 uur, Nederland 2).

RADIO

Plein Publiek Gesprek met Bas Haring, schrijver van het boek 'Kaas en de evolutietheorie', waarmee hij de Gouden Uil 2002 heeft gewonnen. In dat boek legt hij op een heldere en eenvoudige manier uit hoe de evolutietheorie in elkaar zit (10.00 uur, 747 AM).

Faros Wetenschap Het Uddelermeer is een restant van de laatste ijstijd. Op de bodem bevindt zich een dikke laag prut met sporen van alle planten die er sindsdien in de omgeving hebben gegroeid. Bioloog Sjoerd Bohncke van de Vrije Universiteit onderzocht dit modderarchief. Eerste van negen reportages waarin Faros Wetenschap met geoloog Wim de Gans op zoek gaat naar aardkundige monumenten van Nederland (13.30 uur, 747 AM).

Kunststof In de gaststoel zit René Stokvis, grootleverancier van medische televisieprogramma's en bedenker van 'Te Land, ter Zee en in de Lucht' (19.00 uur, Radio 1).

Radio Urbania Gast is psycholoog Bob van der Meer, als onderwijskundige verbonden aan het algemeen Pedagogisch Studiecentrum te Utrecht. Hij is de initiator van het eerste Nederlandse onderzoek naar pesten op school (18.30 uur, 747 AM).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden