Speciaal

TELEVISIE ACTUALITEITEN

Heilig Vuur Honderden vrouwen werden in het puriteinse Ierland opgesloten in kloosters omdat ze ongewenst zwanger waren. Tegen hun wil, soms levenslang. Ze verloren alles, hun vrijheid, familie en zelfs hun naam. In de Ierse 'Magdalena Homes' werden ze behandeld als misdadigers. Het klooster dwong hen tot zware arbeid en ze moesten afstand doen van hun kind. Een vorm van moderne slaverij in de twintigste eeuw. Herhaling (22.20 uur, Nederland 1).

DOCUMENTAIRE

Zembla In Amerika werd 25 jaar geleden de doodstraf opnieuw ingevoerd na een bezinningsperiode van ongeveer twee jaar. Sinds de herinvoering werden 810 mensen veroordeeld van wie er inmiddels 95 weer vrij rondlopen. Hun veroordelingen berustten op fouten van politie en justitie en de cijfers brengen het vertrouwen in het rechtssysteem in Amerika aan het wankelen. In 'Leven na de doodstraf' onderzoekt filmster Kika Vliegenthart de gevoelens in Amerika (21.15 uur, Nederland 3).

PRAATPROGRAMMA'S

De kern van de zaak Begin van een nieuwe reeks van 8 afleveringen, waarin onder leiding van Karel van de Graaf wordt gediscussieerd over juridisch maatschappelijke vraagstukken. Vanavond de vraag of onder toezicht gestelde jongeren in eenzelfde inrichting moeten worden geplaatst als criminele jongeren (21.35 uur, Nederland 1).

SPORT

Tour de France Registratie van de ploegentijdrit van Verdun naar Bar-le-Duc (67 km) die vandaag in de belangrijkste wielerwedstrijd van het jaar wordt verreden (14.20 uur, Nederland 2).

CULTUUR

Lola da Musica De dj is de popster van nu. Hij is de toonaangevende factor in het bruisende uitgaansleven van Ibiza, Glasgow en Londen en wordt steevast geassocieerd met vorstelijke gages, schaars geklede dames en wagonladingen drugs. Het leven van een top-dj bestaat echter niet alleen maar uit glitter & glamour. 'Lola da Musica' ging eerder dit jaar samen met de Britse techno-pionier Dave Clarke op pad (20.00 uur, Nederland 3).

RADIO

Route 747 Gastpresentator Liesbeth van der Kruit praat met Frits Vrijlandt en Rozemarijn Janssen, twee van de vier expeditieleden die vorige maand vertrokken naar de Cartensz Pyramide op Irian Jaya-met z'n 4884 meter de hoogste top van Oceanië. Het plan was om een nieuwe route langs de Noordwand te onderzoeken (8.30 uur, Radio 747 AM).

Urubicha. Een muzikaal portret van de 16de-eeuwse Franse componist Claude Le Jeune. Hij was een van de meest oorspronkelijke en virtuoze componisten uit de tweede helft van de 16de eeuw (19.00 uur, Radio 4).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden