Speciaal

TELEVISIE

Walking with dinosaurs is een Engelse documentaireserie over de dinosaurussen, die miljoenen jaren geleden de aarde bevolkten. In aflevering 3, 'De wrede zee', is te zien hoe dinosaurussen het land bewoonden, terwijl de zee het domein was van een andere groep reptielen. Bijvoorbeeld de Liopleurodon, die wel 25 meter lang kon worden, met tanden van een meter (21.18 uur, Nederland 2).

SPORT

In de Tour de France wordt vandaag de zeventiende etappe verreden, van Evian les Bains naar Lausanne over een afstand van 155 kilometer. Een rechtstreeks verslag (15.00 uur, Nederland 2).

Het Sportjournaal besteedt aandacht aan de vandaag gereden etappe in de Tour de France en aan de Internationale Tenniskampioenschappen die in Nederland worden gehouden (18.43 uur, Nederland 2).

In het Tourjournaal een samenvatting van de zeventiende etappe. Ook interviews en reportages (23.00 uur, Nederland 2).

Het late Sportjournaal heeft aandacht voor de Tour de France, de Internationale Tenniskampioenschappen en het NK-baanwielrennen in Alkmaar (22.16 uur,

Nederland 3).

CULTUUR

Pitch is een muziek- en dansprogramma met aandacht voor Bach, moderne dans en jazz. Vandaag het Vierde Brandenburgs Concert in G BWV 1049 voor viool, twee blokfluiten en strijkorkest. Ook andacht voor de dansfilm 'Rest in Peace', waarin drie volwassen kinderen hun vader en moeder begraven (19.55 uur, Nederland 3).

De films van Clint Eastwood is een documentaire over Eastwood als regisseur. Later op de avond de speelfilm 'High plains drifter', waarin Eastwood als regisseur en acteur aan de slag is (20.50 uur, Nederland 3).

RADIO

In 1 op 1 een gesprek met mevrouw Pauline Joël. Zij woont sinds 1988 op Ambon, waar de spanningen tussen moslims en christenen met de dag oplopen. Ze is momenteel even terug in Nederland. Joël maakt zich met name zorgen over de eenzijdige berichtgeving en desinformatie op de Molukken die bijdragen aan het voortdurende geweld (9.04 uur, Radio 1).

In Buitenlandse zaken discussiëren pacifist Fred van der Spek en polemoloog Leon Wecke over de nasleep van de laatste Balkan-oorlog over Kosovo (10.04 uur, Radio 1).

In Binnenlandse kwesties wordt deze zomer teruggeblikt met mensen die spil in het nieuws vormden, maar inmiddels weer in de anonimiteit zijn verdwenen. Deze week: landschapsschilder Willem den Ouden. Jarenlang zette hij zich af tegen de grootschalige dijkverzwaring in de Betuwe. Met muziek en gedichten probeerde hij de aandacht te trekken, wat hem niet door iedereen in dank werd afgenomen (11.04 uur, Radio 1).

De radio 5 documentaire heeft als thema 'Spookstad, Delfzijl worstelt'. Jaarlijks keren 800 ontevreden inwoners van Delfzijl hun gemeente de rug toe. De havenstad van 30000 inwoners kampt met een eenzijdig woningaanbod, een krappe arbeidsmarkt en een onaantrekkelijk winkelaanbod. Het voornemen om de stad te laten uitgroeien tot 80000 inwoners hebben de bestuurders allang laten varen (13.05 uur, Radio 5).

In Radio uit is te gast jazz-zangeres Fleurine. Afgelopen weekend stond ze nog op het podium van het North Sea Jazz Festival. Gesproken wordt over 'een sprookjesromance in de jazz', die dit jaar werd bekroond met de cd 'Close enough for love' van jazzdiva Fleurine en Amerika's drukst besproken pianist Brad Mehldau (17.05 uur, Radio 5).

Aafje Heynis en Majoor Bosshardt zijn te gast in het radioprogramma Andersdenkenden. De oratoriumzangeres en Leger des Heils kolonel-majoor praten met elkaar over zichzelf en het geloof (21.02 uur, Radio 5).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden