Speciaal

A C T U A L I T E I T E N

S P O R T

Studio Sport doet rechtstreeks verslag van Zimbru Chinisau-PSV, de eerste van twee kwalificatiewedstrijden voor de Champions League (19.20 uur, Ned. 2).

Ook live en met dezelfde inzet: Glasgow Rangers-FC Parma (21.00 uur, RTL 5).

Het laatste deel van de serie Sport in Beeld is getiteld 'Goud!... en dan?' De olympische medaillewinnaars Fanny Blankers-Koen, Ellen van Langen, Petra van Staveren, Hennie Kuiper en Monique Knol geven antwoord op de vraag wat er met hen gebeurde na het behalen van de gouden plak (21.25 uur, Ned. 2).

C U L T U U R

In het muziekprogramma Marlboro Flashbacks kruipt de Nederlandse groep met een Iers tintje Supersub in de huid van The Jam en Paul Weller (19.30, Veronica).

RADIO

In KRO's Vijfde Verdieping tussen 9 en 10 uur onder meer een documentaire over genetische manipulatie van planten voor de levensmiddelenindustrie. In Engeland lopen bij de debatten hierover de emoties hoog op, maar hier in Nederland lijkt men er niet warm of koud van te worden. Staan wij Nederlanders er dus achter? Zijn wij niet zo kritisch over ons eten? Of worden de publieke debatten hierover door de biotechbedrijven onderdrukt? Tussen 10 en 11 uur vertelt Ronnie Rokebrand, directeur van Elmar-Online, over zijn reiskoorts: om het jaar bezoekt hij Nepal. Tussen 11 en 12 uur o.a. Friso Wiegersma over zijn liedtekst 'Het Lachen', gezongen door Willem Nijholt. Tussen 12 en 13 uur wordt de zonsverduistering gevolgd. Van Deyssel-biograaf Harrie G. M. Prick vertelt tussen 15 en 16 uur over zijn studeerkamer en over zijn leven. Natuurlijk valt de naam van Lodewijk van Deyssel, maar ook Gerrit Komrij en Michaël Zeeman komen aan bod. Verder gaat het onder andere over de twee vulpennen van letterkundige Harrie Prick. Tussen 16 en 17 uur is er een portret van de Vlaamse beeldend kunstenaar Achilles Cools. Men noemt hem ook 'de kauwenman'. Naast zijn kunst wordt hij gefascineerd door deze vogel. Rond zijn huis in de Belgische Kempen bestudeert hij een kauwenkolonie in het wild (Radio 5).

Hoofdgast in 1 op 1 is Rieks Smeets, docent Kaukasische talen aan de Leidse universiteit. Presentator Inge Diepman praat met Smeets over de islam en het nationalisme in de Kaukasische deelrepublieken: 'Het Westen overdrijft de invloed van beide in de voormalige Sovjetstaten' (09.04, Radio 1).

In Buitenlandse Zaken onder andere een reportage over de wederopbouw van Sarajevo: in de drieënhalf jaar sinds 'Dayton' is Sarajevo afhankelijk geworden van westerse steun (10.05 uur, Radio 1).

In Radio Uit is Theo Strengers te gast, nestor van de Nederlandse reclamewereld. Hij nam begin vorige maand na 35 jaar afscheid van de reclame. Bekende slogans van zijn hand: 'En dan is er koffie...' en 'Een beter milieu begint bij jezelf'. Constant Meijers spreekt met hem over het vak toen en nu (17.05 uur, Radio 5).

In De Avonden een bloemlezing uit de opnamen die zijn gemaakt tijdens het 'Crossing Border'-festival '98 in Den Haag. Met onder andere het optreden van Jan Mulder, Remco Campert en Willem Brakman en muziek van Joost Visser en Songs Ohia uit Chicago. Na elven het optreden van Lambchop uit Nashville, Tennessee. Dat is een neo-country orkest, onder leiding van Kurt Wagner, dat onder andere werkt met vibrafoon, steelguitar, contrabas, blazers en mandoline (22.02, Radio 5).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden