Speciaal

TELEVISIE

Verder een reportage over het buitensporige geweld dat twee psychisch gestoorde mensen in het Gelderse Hengelo hebben gepleegd. Daarbij keek het riagg toe (20.30 uur).

DOCUMENTAIRE

De Wandeling staat voor de laatste keer stil bij de adventsactie van Solidaridad. De hele maand december bracht het programma afleveringen over de ontwikkelingsorganisatie die mensen in Midden- en Zuid-Amerika steunt. Tijdens een sobere kerstmaaltijd praat Lucette Verboven met gasten uit binnen- en buitenland (16.30 uur, Ned. 1).

In de tweede aflevering van Böhm's Bovenkamer staat schoonheid centraal. Sommige mensen praten tegen hun planten om ze beter te laten groeien en bloeien. De planten van Wouter Noordeloos praten niet terug, maar bijten wel. Hans Böhm verdiept zich in de fascinatie van Noordeloos (20.30 uur, RTL 5).

PRAATPROGRAMMA'S

In Nieuws aan tafel bespreken staatssecretaris Wouter Bos (financiën), journalist Frénk van der Linden en presentator Beau van Erven Dorens het nieuws (21.00 uur, RTL5).

Bij Barend & Van Dorp zijn Paul de Leeuw en twee 'tv-kappers' te gast. De kappers werken mee aan het Tros-programma 'TV-Kapper', waarbij klanten zich voor de camera laten knippen en ondertussen worden uitgehoord over hun leven (22.45 uur, RTL4)

CULTUUR

De Dijk en Fréderique Spigt treden op in De Vrienden van Amstel Live! In het muziekprogramma brengen de artiesten niet alleen hun eigen, maar ook elkaars nummers ten gehore (22.00 uur, RTL 4).

In Stardust kijken drie Nederlandse filmers in Los Angeles terug op hun opleiding in Nederland: Jan de Bont, René Daalder en Carel Stuycken (23.20 uur, Ned. 3).

RADIO

Plein Publiek gaat over alle soorten pijn: lichamelijke pijn, pijn om verlies, pijn vanwege eenzaamheid. Marinus van den Berg is te gast. Hij is pastor in een verpleeghuis. Vanuit zijn lange praktijkervaring met begeleiding van mensen schreef hij boeken over het verwerken van verdriet en het ouder worden (09.00 uur, Radio 5).

In Het onderhoud Prof. dr. Herman Baartman, bijzonder hoogleraar preventie kindermishandeling en hulpverlening aan de VU. Hij pleit voor een vroegtijdige bemoeienis bij opvoeding, liefst voordat een kind is geboren.

Ook een gesprek met Gert Simons, medisch directeur van Organon Nederland en voormalig hoofdinspecteur volksgezondheid, over de risico's van de derde-generatiepil (09.00 uur, Radio 1).

Argos duikt in de geschiedenis van het te bouwen goederenoverslagpunt bij Valburg. Dit 'multimodaal transportcentrum' (kosten: 1,2 miljard gulden) is belangrijk voor de exploitatie van de Betuwelijn, maar blijkt vooralsnog de gemoederen van ruziënde ambtenaren bezig te houden. En waarom houdt de provincie Gelderland een juridisch onderzoek angstvallig onder tafel? (11.00 uur, Radio 1).

In Schuim & As uitgebreid aandacht voor 'het kerstdiner'. Wat eten we dit jaar met kerst? En: wat eet de rest van Nederland dit jaar met kerst? Hoe traditioneel zijn onze kerstdiners en waar doen we onze inspiratie op? Koken we op aanwijzing van Allerhande? En wat vinden we anno 2000 nou echt lekker? Patrick Faas, culinair schrijver, en José van Mill, culinair trendwatcher, praten over het hoe en waarom van ons kerstdiner (14.00 uur, Radio 5).

Martin Simek ontmoet in Kleur Bekennen het boegbeeld van het Leger des Heils, majoor Bosshardt. Zij blikt onder meer terug op de contacten die zij met het koningshuis onderhouden heeft. ,,Op zijn minst krijg ik een kaartje van de koningin met kerst'' (18.02 uur, Radio 5).

Nog één keer komen alle studentenbands terug in de finale van het programma BNN for Live. De winnaar mag een professionele opname maken (19.00 uur, Radio 2).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden