Speciaal

TELEVISIE

DOCUMENTAIRE

In de serie Rail Away gaan de makers op zoek naar het verhaal achter een bepaald treintraject. De eerste aflevering gaat over een van de noord-zuidspoorverbindingen door de Zwitserse Alpen, van Bern naar Italië (19.25 uur, Nederland 2).

PRAATPROGRAMMA'S

Catherine praat met een man die jarenlang door zijn vrouw is mishandeld. Ze sloeg hem met een broodplank of de stofzuigerslang. Door haar toedoen belandde hij in een rolstoel. Uit schaamte heeft hij er nooit over durven praten (16.05 uur, RTL 4).

In Eer en Geweten ondervraagt Arjan Visser Sylvia de Leur over de tien geboden. Volgens Visser een openhartig gesprek waarin De Leur vertelt over haar verongelukte zoon, de ingewikkelde relatie met haar moeder en haar carrière (21.25 uur, Nederland 3).

CULTUUR

Vergeten Kinderen is een theaterprogramma dat Unicef speciaal liet maken voor de vergeten kinderen van Oost-Europa. Optredens van Nederlandse artiesten, onder wie Jenny Arean, Mini & Maxi en De Dijk, worden afgewisseld met korte reportages uit Roemenië en Moldavië. Voor veel kinderen in Oost-Europa is de situatie door de economische malaise na de val van de Muur nijpend geworden (21.00 uur, Nederland 1).

Het nieuwe en snelle programma Born to Cook volgt twee trendy jonge koks, Jaymz Pool en Mike Zaitsoff. In elke aflevering staat een ander thema, een onderdeel uit het leven van Jaymz en Mike van die dag centraal. Tussen alle dagelijkse beslommeringen en sociale contacten door bereiden ze hun maaltijden voor, verzamelen ze de benodigde ingrediënten en serveren ze hun creatie aan vrienden of collega's (18.55 uur, Net 5).

RADIO

Milieuadviseur Wouter van Dieren laat in 1 op 1 zijn eigenzinnige licht schijnen over de klimaatconferentie in Den Haag. Hij zal een vergelijking maken tussen de voorspellingen die de Club van Rome een kwart eeuw geleden deed en de huidige problematiek (09.04 uur, Radio 1).

Mark Rietman zit bij Frits Spits aan tafel in Tijd voor Twee. Rietman regisseert momenteel de voorstelling 'De Vossejacht' van Hugo Claus voor de Paardenkathedraal in Utrecht. In de komedie zorgt een onbeheerste passie voor bezit voor een vertroebeling en vernietiging van alle menselijke verhoudingen. Rietman is ook acteur. Hij werd bij het grote publiek bekend als zoon Kiet in de Avro-serie 'Oud Geld' (12.02 uur, Radio 2).

Lebenstod is een hoorspel over een journalist die een poging doet het verbijsterende leven van een alom geroemde acteur, schrijver en komiek te reconstrueren. Aan de hand van oude geluidsbanden, ingesproken dagboekbrieven, scènes uit films en toneelstukken, antwoordapparaten, geheime opnames en interviewfragmenten leidt dit niet tot een eenduidige ontknoping, maar tot de verwarrende conclusie dat een mens altijd en alleen bestaat in de ogen en de verhalen van anderen (13.05 uur, Radio 5).

In Cultuur en Media een gesprek met de Amerikaanse componist en pianist Philip Glass. In het Muziektheater in Amsterdam begeleidt hij live op de piano, samen met het Kronos Quartet, de stomme film 'Dracula'. Verder is journaliste Jannetje Koelewijn te gast. Zij bundelde een reeks interviews met topmanagers (15.00 uur, Radio 1).

Weldenkende Mensen gaat over de toekomst van de dagbladjournalistiek. Het gaat niet goed met de krant: uitgevers verliezen hun vertrouwen en de kwaliteit van de journalistiek staat onder druk door fusies en bezuinigingen. Over deze ontwikkeling discussiëren Ben Knapen, lid van de Raad van Bestuur van PCM-uitgevers, W. Knapper, marketingadviseur en columnist van NRC Handelsblad, Harry Lockefeer, hoogleraar Journalistiek in Groningen en oud-hoofdredacteur van de Volkskrant en Matthijs van Nieuwkerk, scheidend hoofdredacteur van Het Parool (16.00 uur, Radio 1).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden