Speciaal

TELEVISIE ACTUALITEITEN

Het Jongeren Lagerhuis Jongerendebat. Stelling 1: Het ligt aan Nederland zelf dat jonge moslims zich steeds vaker tegen de Nederlandse samenleving keren. Stelling 2: Piercings zijn een verminking van lichaam en geest. Stelling 3: Maria met een dood konijn op een poster (zoals in de nieuwste kerstcampagne van de Dierenbescherming): dat kan niet (19.00 uur, Nederland 3).

Opsporing verzocht Met aandacht voor: een gewapende overval op een edelsmederij in Hoorn, een overval op een videotheek in Dongen, een overval op een wietkweker in Drunen en een gewapende overval op een benzinestation in Boxtel (19.00 en 21.55 uur, Nederland 1).

Netwerk Reportage waarin de Nederlandse vreemdelingendiensten de noodklok luiden. Door het cellentekort worden veel gedetineerden vrijgelaten. En een reportage uit Irak. Drie Irakezen (een bakker, een journalist en een gynaecoloog) vertellen over hun dagelijkse leven en over hoe zij aankijken tegen een mogelijke nieuwe oorlog (20.30 uur, Nederland 1).

DOCUMENTAIRE

De mensen van de CliniClowns Derde aflevering in een serie over de cliniclowns. Clown Marc Heijne bezoekt de ongeneeslijk zieke twaalfjarige Menno. Cliniclown Jo Toonen gaat naar de jaarlijkse cliniclowns-trainingsweek. En clownsduo Peter en Angelique spelen in Nijmegen voor de zesjarige Mirthe (22.25 uur, Nederland 1).

PRAATPROGRAMMA'S

Barend & Van; Dorp praten met cabaretier Javier Guzman en Marjo van Dijken, kandidaat-kamerlid voor de PvdA (22.30 uur, RTL 4).

SPORT

Studio 2 nieuws & voetbal Gast is Marco van Basten, de voormalige sterspeler van Ajax, AC Milan en Oranje. Jack van Gelder praat met hem over zijn toekomst als trainer (22.45 uur, Nederland 2).

AMUSEMENT

Het groot dictee der Nederlandse taal Guichelheil, przewalskipaard, pavoiseren, deux-chevautje, watjekouw, i-grecs, donquichotterie: wat het betekent is wellicht nog steeds onduidelijk, maar dankzij het Groot Dictee weten we in ieder geval hoe het geschreven moet worden. Vanavond leest dicteetor Philip Freriks voor de dertiende keer het dictee vol incourante woorden voor. Onder de prominenten die dit jaar mee mogen doen zijn Theo van Gogh, Katja Schuurman, Job Frieszo, Matthijs van Nieuwkerk en Willem Oltmans. Meestal zijn het de bekende Nederlanders die het foutengemiddelde flink opdrijven. En meestal is het een Vlaming die met twee, drie, vier fouten de gevierde winnaar wordt (20.15 uur, Nederland 3).

Tussen Kunst & Kitsch met voor de allerlaatste keer Cees van Drongelen als presentator. Hij wordt opgevolgd door Nelleke van der Krogt. De uitzending komt uit Kasteel Nijenhuis in Heino (21.00 uur, Nederland 1).

RADIO

Spiegels Een portret van hoogleraar psychologie en Achterberg-kenner Douwe Draaisma. Hij schreef het veelgeprezen 'Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt', waarin hij uitlegt hoe de menselijke herinnering werkt (15.02 uur, 747 AM).

Kunststof Te gast is Freek de Jonge. Hij praat over de try-outs die hij momenteel houdt ter voorbereiding op zijn verkiezingsconference op 22 januari (19.00 uur, Radio 1).

De Avonden Met het Gesproken Uitzicht van de Haagse schilder Peter Blokhuis, een gesprek met historicus Rob Hartmans die een geschiedenis van De Groene Amsterdammer schreef. Na elven de Werkplek: een gesprek met mensen over hun werk op de plek waar ze hun werk doen. Vandaag op bezoek bij schrijver Rudy Kousbroek. Tegen middernacht fragmenten uit Philips' Holland Indië Archief, die in de jaren twintig en dertig uitzendingen verzorgd voor Nederlands-Indië (22.02 uur, 747 AM).

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden